Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis joi sa ridice in parte sechestrul asigurator pus de procurorii DNA pe sume de bani detinute in conturi de fostul europarlamentar Adrian Severin, in dosarul in care acesta este cercetat pentru complicitate la spalare de bani, informeaza Agerpres.

Adrian SeverinFoto: Hotnews

Instanta a admis o contestatie formulata de Adrian Severin impotriva ordonantei DNA din data de 8 iulie, privind luarea masurii asiguratorii a sechestrului penal.

Astfel, judecatorii au inlaturat dispozitia privind luarea masurii asiguratorii a sechestrului pentru suma de 50.000 lei reprezentand cheltuieli judiciare.

De asemenea, instanta a dispus modificarea masurii asiguratorii a sechestrului penal pana la concurenta sumei de 436.663 euro (echivalent 1.630.751 lei), in sensul respectarii dispozitiilor art.729 alin.1 lit.b si art.629 Cod de procedura civila.

Pe 17 iulie, Adrian Severin a fost chemat la DNA, unde a fost anuntat ca este urmarit penal pentru savarsirea infractiunii de complicitate la spalare de bani, in forma continuata, fiind pus sechestru si pe conturile sale.

Potrivit DNA, in perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanta cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii.

Procurorii sustin ca, in perioada respectiva, singurele activitati inregistrate de societatile in cauza au fost cele in relatia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care facea parte.

Ulterior, societatile comerciale respective nu au mai avut niciun fel de activitate, iar in prezent toate figureaza ca fiind radiate din Registrul Comertului.

In aceeasi perioada, potrivit procurorilor, Adrian Severin, in intelegere cu asistentii sai Anne Rose Marie Juganaru si Florin Leontin Abraham si cu o alta persoana, a actionat in vederea disimularii originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontarile frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferuri succesive ale sumei totale de 586.350 lei efectuate de catre societatile din grup catre o fundatie, prin incheierea unor contracte fictive de pregatire si instruire a personalului.

Conform DNA, din actele de urmarire penala a rezultat faptul ca platile efectuate nu au la baza operatiuni reale. Astfel, pentru a da o aparenta de legalitate transferurilor efectuate, suspectii au convenit disimularea acestora sub forma platii unor servicii de pregatire profesionala a angajatilor, desi aceiasi salariati ai societatilor in cauza au fost angajati si la fundatia respectiva, iar obiectul contractelor incheiate pentru justificarea platilor este similar.

Mai mult, numerele de ordine ale contractelor incheiate de fundatie cu societatile in cauza sunt consecutive, ceea ce indica faptul ca nu au existat contracte incheiate si cu alti potentiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.

In plus, o parte din platile facturate de fundatie catre societatile comerciale "beneficiare" era ulterioara incheierii raporturilor de munca cu acei salariati, acestia fiind angajatii unei alte societati din grup, la momentul respectiv.

De asemenea, fostii sai asistenti de la Parlamentul European, Anne Rose Marie Juganaru (in prezent, secretar de stat in Ministerul Mediului) si Florin Leontin Abraham (nepot al avocatului Pavel Abraham) au fost pusi sub acuzare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani.