Numirea fara concurs in magistratura a avocatilor cu 18 ani vechime si revenirea in profesie a unor judecatori si procurori care au demisionat, propuneri facute de CSM pentru modificarea Legii 303/2004, deschid calea numirilor politice sau preferentiale, potrivit unui comunicat semnat de trei ONG-uri.

Expert Forum (EFOR), Freedom House Romania (FHR), Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), organizatii membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata, atrag atentia ca unele dintre propunerile facute de Comisia nr. 2 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de modificare a Legii 303/2004 privind statutul magistratilor pot afecta progresul inregistrat de Romania in reforma sistemului judiciar.

"Posibilitatea numirii fara concurs a avocatilor cu vechime de 18 ani in functiile de judecator sau procuror ori posibilitatea revenirii in magistratura, fara concurs, a unor judecatori sau procurori care au demisionat, singura conditie fiind ca acestia sa fi avut anterior demisiei zece ani vechime ca magistrati (variante adoptate la sedinta din 21 iulie 2015 a Comisiei nr. 1 a CSM), deschid calea numirilor politice sau preferentiale in magistratura", se arata intr-un comunicat de presa trimis de cele trei organizatii agentiei Mediafax..

Conform ONG-urilor, in ultimii ani sistemul judiciar din Romania a aratat ca poate sa performeze si sa elimine din randul magistratilor pe cei cu privire la care au existat supiciuni de coruptie si lipsa de integritate.

"Aceste performante au aparut pentru ca din punct de vedere legislativ sistemului judiciar i s-a garantat independenta si pentru ca s-au creat in interiorul sistemului mecanisme de rezolvare a problemelor de integritate. In aceste conditii este inacceptabil ca printr-o modificare legislativa precum cea care se prefigureaza sa anulam ce s-a castigat in ultimii ani si sa intoarcem sistemul judiciar din Romania in anii '90", se precizeaza in comunicatul de presa.

Conform organizatiilor, sistemul de evaluare al magistratilor trebuie asezat pe o baza in care competitia sa fie reala, iar sistemul de promovare in functie trebuie adaptat functionarii reale a sistemului judiciar si sa tina cont de experienta si activitate, nu doar de cunostintele teoretice.

"Indemnam la consultari publice largi cu corpul magistratilor pentru a se gasi formule care sa asigure atat promovarea celor mai buni magistrati si care sa respecte si independenta justitiei, atat de greu castigata", se mai mentioneaza in comunicat.

Peste 600 de procurori si judecatori au trimis, pe 27 iulie, catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul National de Magistratura (INM) si Ministerul Justitiei un memoriu de protest impotriva propunerilor Comisiei nr. 1 din cadrul CSM, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Magistratii semnatari protesteaza fata de reintroducerea numirii directe in functia de judecator ori procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani, exclusiv pe baza de interviu, la judecatorii si la parchetele de pe langa acestea, reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat si schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare).