Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca propunerile de modificare a procedurilor de numire in functie a procurorului general, procurorilor sefi de la DNA si DIICOT, a adjunctilor acestora si a sefilor de sectii sunt in acord cu recomandarea expresa a Comisiei Europene, formulata in ultimul raport de evaluare a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), potrivit Agerpres.

CSM a transmis miercuri un comunicat in care acuza o campanie "publica realizata de europarlamentarul Monica Macovei si mediata de o parte a presei scrise, unele posturi radio si de televiziune, privind sumbra perspectiva a incalcarii Mecanismului de Cooperare si Verificare in ipoteza modificarii actualei proceduri de numire a procurorului general, procurorilor sefi de la DNA si DIICOT, a adjunctilor acestora si a sefilor de sectii".

Potrivit CSM, in ultimul raport de evaluare al MCV, din ianuarie 2015, se arata ca Romania trebuie 'sa efectueze o evaluare globala a procedurilor de numire in functii de conducere in cadrul magistraturii, astfel incat pana in luna decembrie 2015 sa existe in acest sens proceduri clare si detaliate, bazate pe modelul procedurilor utilizate pentru numirea presedintelui ICCJ'.

CSM mentioneaza ca procedurile utilizate pentru numirea presedintelui ICCJ sunt cele reglementate prin Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 53: 'Art. 53 - (1) Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani. (2) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1) decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului. (3) Numirea in functiile prevazute la alin. (1) se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (4) Dispozitiile art. 48 alin. (10) - (12) se aplica in mod corespunzator'.

Art. 53 mai stipuleaza: '(5) Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) isi pot depune candidaturile pentru functia de presedinte sau vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ori presedinte de sectie, la Consiliul Superior al Magistraturii, in termen de 30 de zile de la data la care functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie a devenit vacanta. (5-1) In cazul in care functiile de presedinte sau vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ori de presedinte de sectie devin vacante ca urmare a expirarii mandatului, candidatura se depune cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea mandatului, dar nu mai devreme de 60 de zile pana la momentul in care functia urmeaza a se vacanta. (6) Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator'.

In acest context, CSM sustine ca propunerile discutate in Comisia nr. 1 a Consiliului, referitoare la modificarea procedurilor de numire in functie a procurorului general, procurorilor sefi de la DNA si DIICOT, a adjunctilor acestora si a sefilor de sectii sunt in acord cu procedurile de numire in functiile de conducere la ICCJ si cu recomandarea expresa a Comisiei Europene, astfel cum a fost formulata in ultimul raport oficial de evaluare.

Reactia CSM vine dupa ce europarlamentarul Monica Macovei i-a solicitat ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa spuna daca a propus sau sustine schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere de la DNA, DIICOT si Parchetul General, apreciind ca o astfel de actiune ar fi impotriva intereselor Romaniei.

'Orice modificare a actualei proceduri de numire a procurorului general, procurorilor sefi de la DNA si DIICOT, a adjunctilor acestora si a sefilor de sectii incalca Mecanismul de Cooperare si Verificare si este o actiune impotriva intereselor Romaniei, inclusiv acela de a intra in Spatiul Schengen. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, tace nejustificat in legatura cu intalnirea de la CSM, din 24 iulie, la care au mai participat presedintele CSM si presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, anchetat penal', sustinea Macovei, intr-un comunicat transmis marti.