Autoritatile romane au realizat o captura de 333 kilograme de heroina, gasite in 2 tiruri care incercau sa treaca granita in Ungaria prin Vama Petea din judetul Satu Mare, in cadrul unei operatiuni intitulate "Green Arrow" (Sageata Verde). Drogurile proveneau cel mai probabil din Afganistan si erau ascunse in rezervoare facute dublu, pachetele fiind imbibate cu boia iute si piper pentru a nu fi detectate de cainii antidrog, au explicat procurorul sef al DIICOT Daniel Horodniceanu si seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR Claudiu Cucu intr-o conferinta de presa comuna. Reteaua de traficanti era in atentia autoritatilor romane de circa 4 ani.

Procurorul sef al DIICOT Daniel Horodniceanu aratat ca aceasta este cea mai mare captura de heroina pe teritoriul Romaniei dupa 1990, precedenta fiind din 2005, cand au fost gasite 256 kg.

Puritatea heroinei este de 62-65%, valoarea de piata angro fiind de 8 milioane euro, iar dupa vanzare valoarea drogurilor ajungea la 40 milioane euro.

Seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR a explicat ca drogurile erau ascunse in "rezervoare facute dublu - rezervor facut in alt rezervor -, cel din interior era facut din tabla cu foaie de plumb pentru a trece la scanner, iar pachetele erau invelite in foi de indigo in acelasi scop. Toate pachetele erau imbibate cu boia iute si piper pentru a nu fi descoperite de cainii antidrog".

Potrivit autoritatilor romane, au fost retinute 4 persoane, doi cetateni romani si doi turci, insa cu siguranta mai sunt si alti membri ai gruparii pe teritoriul altor tari. Acestia au subliniat ca Romania este tara de tranzit si ca tara de destinatie era Olanda, "un hub de unde se trimit mai departe".

Tara de origine a drogurilor este cel mai probabil Afganistanul, transportul venind prin tarile Caucazului de Sud, prin Marea Negra in Ucraina si apoi Romania, de unde urmau sa treaca mai departe in Ungaria si sa tranziteze restul Europei pana in Olanda.

Romania a cooperat, in cadrul acestei operatiuni, cu Turcia, Ucraina si alte tari din vestul Europei.

Captura de 320 kg de heroina este una record pentru Romania, fiind totodata a doua cea mai mare captura din Europa.