Sute de mii de copii de gradinita sunt testati inutil in fiecare an. Abuzul care poate crea un dezastru medical

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 28 iulie 2015, 8:27 Actualitate | Esenţial


Analize inutile
Foto: 123rf.com
Peste 500.000 de părinţi îşi trimit anual copiii să facă o serie de analize medicale care, în realitate, nu sunt necesare. Nu o fac de bunăvoie, ci pentru că aşa li se cere. Problema nu ar fi atât de îngrijorătoare, căci până la urmă ce mai contează câteva milioane de euro risipite şi câteva laboratoare care transformă medicina în comerţ?

Doar că România stă pe o bombă biologică al cărei ticăit este grăbit de această testare în masă a copiilor.


INFORMATIA PE SCURT

 • Specialiştii români în boli infecţioase avertizează părinţii că analizele care le sunt solicitate la înscrierea copiilor la grădiniţă sunt inutile.

 • Efectuarea acestor analize favorizează abuzul de antibiotice. România este a doua în UE la consumul de antibiotice şi singura ţara europeană în care acest consum este în creştere.

 • Ministerul Sănătăţii subliniază că aceste analize nu sunt obligatorii. Cu toate acestea există Direcţii de Sănătate Publică ai căror directori susţin contrariul şi informează eronat populaţia.

 • Aceste analize sunt o afacere profitabilă pentru marile lanţuri de laboratoare de analize medicale.

 • Frecvenţa bacteriilor rezistente la antibiotice este în România printre cele mai mari din Europa.
OBLIGATORII IN ROMANIA, DAR NESOLICITATE IN SUA SAU ANGLIA

Majoritatea grădiniţelor din România solicită, sub condiţie obligatorie, ca atunci când părintele îşi înscrie/reînscrie copilul la grădiniţă, acesta să aducă, pe lângă avizul epidemiologic de la medicul de familie, şi rezultatele a trei analize: exsudatul nazal, exsudatul faringian şi coprocultura. Toate testează prezenţa unor bacterii pe mucoasele copilului şi, desigur, nu sunt gratuite.

Fiind vorba de sute de mii de analize, toate efectuate în aceeaşi perioadă a anului – luna septembrie -, marile lanţuri de laboratoare de analize sunt foarte interesate să atragă astfel de clienţi. Multe dintre ele oferă pachete promoţionale, purtând denumiri drăguţe, special pentru „înscrierea copilului la grădiniţă”. Preţurile variază, între 40 şi 70 de lei (pot fi prinse şi în costul asigurării de stat sau a abonamentului privat), dar sunt bani puţini pentru un părinte firesc atent la sănătatea copilului său.

Dar efectuarea acestor analize în contextul în care sunt cerute, adică la înscrierea la grădiniţă, este inutilă în cazul unui copil sănătos, care nu are niciun fel de simptome.

“Omul convieţuieşte în mod normal cu bacteriile”, explică conf. dr. Gabriel Popescu, specialist în boli infecţioase de la Institutul Matei Balş din Bucureşti. “În Marea Britanie şi Statele Unite nici nu se solicită la înscrierea la grădiniţă efectuarea acestor analize. Acolo se acţionează logic: are copilul semne de boală care seamănă cu o infecţie, atunci nu intră sub nicio formă în colectivitate până nu se lămureşte ce e cu el. Nu are copilul semne de boală, atunci riscul este foarte mic şi nu are rost să se efectueze astfel de analize”.

Exsudatele, de pildă, identifică prezenţa unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul la nivelul mucoasei nazale sau faringiene. Dar cât timp aceşti germeni se află doar în acea zonă a organismului, ei sunt inofensivi. Mai mult, la aproximativ 30% din populaţie stafilococul auriu este prezent în nas şi nu declanşează nicio boală – aşa-numiţii purtători sănătoşi. Fenomenul, numit portaj, este unul normal, “nu este corelat cu un risc mai mare de îmbolnăvire şi este relevant doar în anumite cazuri: dacă te operezi în zilele următoare”, explică conf. dr. Gabriel Popescu.

AFACERI PE ANXIETATEA PARINTILOR

Trăim într-o societate în care destule laboratoare medicale şi clinici fac o afacere din exploatarea anxietăţii părinţilor în privinţa posibilelor boli ale copiilor. Această anxietate se accentuează atunci când copilul intră la grădiniţă şi are contact cu persoane asupra cărora părintele nu are niciun control.

Într-un astfel de context, nu ar fi totuşi recomandabil ca aceste exudate să-i identifice pe copiii purtători sănătoşi şi să-i trateze în aşa fel încât ei să scape de aceşti germeni pe care i-ar putea transmite şi copilului meu?

“La nivel de confort psihic pot înţelege o astfel de reacţie”, admite conf. dr. Gabriel Popescu. “Dar chiar dacă acel coleg scapă de streptococ, oricând un alt coleg poate lua streptococul din altă parte: din parc sau chiar de la părinţii care-l aduc de la serviciu”.

Dr. Ileana Radu, medic de familie cu specializare pediatrică, confirmă că “efectuarea acestor analize ajută mai degrabă anxietatea părinţilor, care sunt liniştiţi că au făcut tot ce trebuie ca să fie în siguranţă copilul lor. Dar copilul poate contacta oricum ceva de la grădiniţă pentru că nu există grădiniţe complet sterile”. Şi profesorul Dorel Săndesc, medic şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, afirmă că “aceste analize sunt nejustificate şi nu sunt obligatorii”.

Deşi legea nu prevede explicit obligativitatea efectuării acestor analize, grădiniţele le solicită ca o condiţie obligatorie la înscriere. De ce? “Pentru că aşa cer toate celelalte grădiniţe”, explică managerul* unei grădiniţe bucureştene. “Analizele acestea le facem ca măsură de prevenţie. Iar dacă vine un control de la Sanepid, atunci trebuie să fim în regulă cu actele medicale”.

Doar că “în niciun caz epidemiile nu se previn testând o masă de copii din care 80-90% nu sunt purtători de streptococ”, contrazice conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul Matei Balş afirmaţia respectivului manager. “Avem aşadar 80-90% dintre copii pe care-i testăm degeaba. Iar ceilalţi, care sunt purtători sănătoşi, nu pot deveni sursă de epidemie. În plus, la purtătorii sănătoşi tratamentul cu antibiotice este de cele mai multe ori ineficient”.

DIRECTORI CARE DEZINFORMEAZA POPULATIA


Şi atunci de ce solicită grădiniţele aceste analize? O posibilă explicaţie vine de la dr. Ileana Radu: “Unele grădiniţe au relaţii contractuale cu câteva laboratoare deoarece caută să câştige favoarea părinţilor, să le economisească timpul şi să le transmită părinţilor că sunt colectivităţi sigure”.

O altă explicaţie este reacţia conducătorilor anumitor direcţii de sănătate publică (DSP), adică acel Sanepid de care se teme managerul de grădiniţă citat mai sus. Deşi Ministerul Sănătăţii subliniază clar că aceste analize nu sunt obligatorii, unii directori de DSP-uri, cum este Dumitru Viorica din judeţul Timiş, îi informează greşit pe oameni susţinând că aceste analize sunt “examenele obligatorii”.

Anunţată de jurnalistul HotNews că legea nu prevede obligativitatea acestor analize, directorul Dumitru Viorica a răspuns că “eu ştiu că sunt prevăzute, dar lăsaţi-mă să mă uit pe legislaţie”. La insistenţele HotNews, oficialul DSP Timiş explică logica acestor analize: “Se cer exsudatele pentru anginele roşii, care pot fi cu streptococ beta-hemolitic, şi din cauza asta ulterior copiii pot să facă scarlatină”.

Explicaţia oficialului DSP induce în eroare. “Angina roşie se diagnostichează clinic, deci copilul trebuie examinat să vezi dacă are febră, dacă îl doare în gât şi celelalte simptome. Aşa că nu văd de ce ar trebui să facem exsudat în masă, la toţi copiii care intră la grădiniţă”, explică conf. dr. Gabriel Popescu.

Practic, aceste analize se justifică doar la copiii care au deja semne de boală, nu şi la cei care sunt sănătoşi. “Dacă e bolnav copilul, atunci da, e foarte important să-i facem exsudatul. Dar asta nu înseamnă să-i testăm pe copiii sănătoşi. Nu avem de ce”, subliniază din nou conf. dr. Gabriel Popescu.

O BOMBA MEDICALA: TIC-TAC TIC-TAC

De ce atâta tevatură pentru peste o jumătate de milion de analize efectuate anual nejustificat? Pentru că cei mai buni specialişti în boli infecţioase din România se tem de o bombă biologică care ticăie tot mai ameninţător: rezistenţa acestor bacterii la tratamentul cu antibiotice. Românii sunt consumatori avizi de antibiotice: pe locul doi în UE. Anul trecut, consumul de antibiotice în România a crescut cu 4,5% faţă de anul precedent.

Deja peste jumătate din stafilococii aurii care circulă în România sunt rezistenţi la meticilină. Dacă acest germen rămâne în nas sau în faringe nu este periculos, dar dacă ajunge la nivelul plămânilor, al inimii sau al articulaţiilor provoacă boli tot mai greu de vindecat cu tratamentele actuale.

“Ceea ce este de-a dreptul nociv, şi iresponsabil social, este că efectuarea acestor teste deschide posibilitatea unui abuz”, avertizează conf. dr. Gabriel Popescu. “Administrarea de antibiotice pentru eliminarea bacteriilor de la purtătorii sănătoşi are consecinţe nefaste asupra copiilor şi a comunităţii în întregul ei: apariţia de germeni rezistenţi la antibiotice, care ulterior pot fi transmişi celor din jur”.

Răspândirea Stafilococului rezistent la tratament în Europa. România are deja peste 50% din bacteriile circulante rezistente (sursa: ECDC)“Exsudatele identifică de multe ori stafilococul pentru că cei mai mulţi dintre noi suntem purtători sănătoşi”, explică dr. Valeria Herdea, pediatru şi medic de familie. “Dar părinţii ne cer antibiotice şi e foarte greu să-i explici unui om: măi creştine, copilul e sănătos, nu-i nicio problemă, nu-i trebuie antibiotice. Omul va merge la alt medic, şi la alt medic, până ce primeşte antibioticele”.

Un astfel de medic*, care prescrie antibioticele, îşi explică conduita: “Când îmi vine un copil cu un exsudat pozitiv pentru streptococ sau stafilococ şi are şi antibiograma făcută, îi dau categoric o prescripţie de antibiotic, chiar dacă nu e bolnav şi îl pot socoti purtător sănătos. Ştiu că o astfel de conduită contribuie la creşterea rezistenţei la antibiotice, care e tot mai prezentă şi o văd zilnic la cabinet. Şi încerc de cele mai multe ori să-i explic asta părintelui, dar nu întotdeauna înţelege”.

CE FACE MINISTERUL SANATATII?


Situaţia abuzului de antibiotice cauzat de efectuarea în masă a acestor analize la solicitarea grădiniţelor este cunoscută de Ministerul Sănătăţii. Chiar şi înalţi oficiali europeni, prin vocea directorului Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, au atenţionat că “ministrul dumneavoastră ar trebui să spună că reducerea consumului de antibiotice este foarte importantă pentru România”. Presa de la Bucureşti a atras atenţia asupra subiectului încă din 2014, dar deocamdată fără niciun rezultat.

“Există nişte norme comune ale Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Educaţiei care nu precizează obligativitatea unor analize, ci atestarea de către medic a faptului că acel copil nu are vreo boală infecţioasă”, spune prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat. “Dar, printr-o interpretare excesivă, medicii fac recomandări, că nu-i doare mâna, să se facă aceste analize. Fenomenul este extins şi de aceea pregătim un alt act normativ comun prin care să precizăm explicit că nu impunem aceste analize”.

Dacă acest act nu va apărea în timp util, 2015 va fi un nou an în care banii şi timpul părinţilor vor fi risipiţi pe alte sute de mii de analize cu un singur rezultat: creşterea abuzului de antibiotice. Păstrând proporţiile, e ca şi când de frica cancerului am începe să ne tratăm preventiv cu citostatice.

“E mult mai important, dragă părinte, să creăm obişnuinţa ca acei copii cu boală respiratorie să nu fie primiţi la grădiniţă până ce nu se lămureşte exact ce au şi, doar dacă e cazul, să fie trataţi cu antibiotice”, spune conf. dr. Gabriel Popescu. “E preferabil să acţionăm aşa decât să-i tratăm fără rost cu antibiotice pe cei sănătoşi, doar pentru că sunt purtători, şi să ne trezim apoi că avem copii cu microbi rezistenţi la tratament şi pe care îi transmit cu multă uşurinţă unul altuia”.

* Declaratii facute sub conditia protejarii identitatii persoanei intervievate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

58448 vizualizari

 • -35 (55 voturi)    
  Necesitatea analizelor (Marţi, 28 iulie 2015, 8:54)

  Florin [anonim]

  Este absolut normala efectuarea acestor analize devreme ce copiii sunt in comunitati atat de problematice ca si gradinitele, iar copiii sunt transmitatori eficienti ai bolilor infectioase. Numai cineva care nu are sau nu a avut copil la gradinita nu stie ce inseamna asta. Faptul ca in UK sau USA aceste analize nu sunt obligatorii nu are nici o relevanta. Este printre putinele lucruri bune care mai exista in sistemul nostru medical. In ceea ce priveste analizele pt. copii ele sunt gratuite.
  • +38 (44 voturi)    
   Nu cred ca ati citit cu atentie articolul (Marţi, 28 iulie 2015, 9:40)

   v_sile [anonim] i-a raspuns lui Florin

   1. Articolul spune ca analizele nu sunt neaparat rele. Doar ca sunt o cheltuiala foarte mare. Si sunt cvasi-inutile pentru copiii care nu prezinta niciun simptom de boala.

   2. Raul cel mai mare e cel spus in articol: se baga tone de antibiotice pe gatul unor copii care sunt purtatori sanatosi. Iar si iar, la nu stiu cate luni, doar-doar o sa iasa exudatul ala "curat"

   Asta e o aberatie. De cele mai multe ori nici nu au efect. Iar rezultatul e un copil cu imunitatea din ce in ce mai scazuta si cu problem grave ale tubului digestiv (distrugerea florei, diaree, candidoza)

   La nivel de bacterii, a doua bomboana pe coliva: bacteriile devin rezistente la antibiotice.

   Articolul asta ar trebui tiparit si ar trebui aratat tuturor gradinitelor care au inebunit cu analizele astea. Paranoia asta e sprijinita si de o parte dintre parinti, cum e mai rau.

   In mod normal, la un copil ce nu prezinta niciun simptom de boala e suficient avizul medicului de familie. Si atat.
   • +16 (16 voturi)    
    ... (Marţi, 28 iulie 2015, 10:54)

    dragonfly [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

    am copil de aprox 5 ani, merge la la gradinita, si din fericire nu ne-au cerut obligatoriu aceste analize, cand copilul a fost bolnav l-am dus imediat la medicul de familie si am apelat la antibiotic doar atunci cand a fost imperios necesar, adica de vreo 3 ori in 5 ani. La polul opus am un prieten, care are un baietel cam de aceeasi varsta cu al meu, a bagat antibiotice in nestire in el si acum are exact problemele indetificate in articol + inca cateva, asa ca mare atentie cu frenezia asta cu antibioticele date ca pe bomboane!!!
   • +8 (10 voturi)    
    N-ati inteles! (Marţi, 28 iulie 2015, 12:37)

    travis [anonim] i-a raspuns lui v_sile

    ii doare in brsica de copii.Smenul este ca trintorii din laboratoare sa faca tone de bani pe asa zise analize din burta!
   • -11 (13 voturi)    
    Stai un pic (Marţi, 28 iulie 2015, 12:48)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

    Deci problema e la parintii retarzi care baga antiobiotice pe gatul copilului sa "iasa bine" la control. Tipic romanesc!

    Deci, aduceti copii nevacinati plini de boli contagioase transmisibile prin calea aerului ca doar am citit pe HN o stire cretina si e suficient.
    • +8 (10 voturi)    
     Re: Stai un pic (Marţi, 28 iulie 2015, 13:30)

     Cutezatorii2013 [anonim] i-a raspuns lui tudor74

     In tot articolul nu apare nici macar odata cuvantul vaccin. Te-ai gasit si tu sa dai cu degetelele in taste iar capul l-ai uitat in alta parte.
  • +35 (35 voturi)    
   Da?!?! (Marţi, 28 iulie 2015, 9:45)

   ha [anonim] i-a raspuns lui Florin

   Scenariul următor: la grădiniţă, primăvara, din cauză că erau multe cazuri de răceli, li s-a făcut tuturor copiilor exsudat faringian. Celui mic i-a ieşit ceva stafilococ auriu.

   În aceeaşi seară, m-am dus la pediatru, care pe baza analizelor a prescris un antibiotic (copilul nu avea nimic, nu febră, nimic. poate doar că îi curgea un pic nasul, ceva aşteptat ţinând cont că era primăvara devreme). În acelaşi timp am cerut refacerea analizelor. Şi ghici ce? Nu i-a ieşit nimic a doua oară. La diferenţă de 2 zile, ba avea, ba nu avea.

   Astfel încât l-am zis celor de la grădiniţă: strike one. De altă dată îmi rezerv dreptul de a face în paralel analizele la clinica privată unde plătesc abonament (nu zic numele, dar poţi alege dintre: MedLife, Medicover, Regina Maria). Şi nu au comentat nimic.

   Le-am zis că nu se poate să îi dau copilului antibiotic în lipsa oricărui simptom doar pentru că nişte analize au ieşit cum au ieşit. Da, este de monitorizat (luat temperatura mai des, poate mers o dată la 2 zile la pediatru), dar nu este de antibiotic.
   • +6 (6 voturi)    
    bravo (Marţi, 28 iulie 2015, 11:00)

    eGerula [utilizator] i-a raspuns lui ha

    asa da ...
  • +20 (22 voturi)    
   o sa murim toti din cauza mucilor (Marţi, 28 iulie 2015, 9:50)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui Florin

   gratuite? am doi copii la gradinita. am platit analizele in fiecare an. cu ce ma ajuta ca toti copiii intra sanatosi in comunitate la inceputul anului scolar daca in 3-4 saptamani imi vine bolnav acasa? cu ce ma ajuta ca eu am grija sa nu imi trimit copilul la gradinita daca ii curge nasul sau tuseste, daca alti parinti nu o fac, de cele mai multe ori pentru ca nu au cu cine lasa copilul acasa. vrei sa nu ti se imbolnaveasca odrasla, il inchizi intr-o bula sterila si gata. da, copiilor le mai curge nasul, mai tusesc, dar nu se moare din cauza mucilor. stiu o multime de parinti care isi indoapa copii cu medicamente doar pt ca le curge nasul. au temperatura mai mult de 3 zile si nu le scade cu antitermice, au si alte simptome, tuse, horcaieli, da, iti faci griji, dar nu iti indopi copilul doar pt ca isi linge mucii.
  • +20 (22 voturi)    
   printre putinele lucruri bune in sistemul nostru.. (Marţi, 28 iulie 2015, 9:59)

   User2 [anonim] i-a raspuns lui Florin

   Daca va spun ca nici in Germania nu sunt necesare aceste analize, va mai linistiti? Sau si astia sunt prosti iar noi destepti? Articolul este corect, iar argumentatia este exemplara.
   Singurii care se pot opune sunt laboratoarele care se prefac ca fac analize si producatorii/vanzatorii de antibiotice.
   • +12 (14 voturi)    
    pentru User2 (Marţi, 28 iulie 2015, 11:06)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui User2

    Imi permit, cu acordul tau, sa te completez. Marea majoritate a " racelilor " de sezon sunt dr etiologie virala si nu bacteriana.
    Deci , antibioticul este "frectie la picior de lemn" pentru virus. Nu are nici un efect.
    Dar are un efect perfid si periculos. Germenii saprofiti pot fi transformati astfel in germeni patogeni ,rezistenti la antibiotic.
    Deci, parinti ! Nu mai dati fara discernamant antibiotice la copii !
  • +3 (5 voturi)    
   ori (Marţi, 28 iulie 2015, 10:15)

   CRMS [utilizator] i-a raspuns lui Florin

   Ori ai un laborator din asta de analize ori nu stii sa citesti.
   Din doua una!
  • -3 (11 voturi)    
   nu pot sa cred (Marţi, 28 iulie 2015, 10:45)

   m.l [utilizator] i-a raspuns lui Florin

   Nu pot sa cred ca domnul Mixich scrie un articol realist pe tema asta !!! Dupa ce am citit viziuni deformate in multe articole legate de vaccinare, in sfarsit citesc un articol ceva date reale !!
   Sa stiti ca majoritatea specialistilor de rang in inalt de la noi si din occident au o parere similara despre vaccinuri ! Va scriu asta.. din culise !

   Totul e un bussines imens....
   • +1 (5 voturi)    
    intelegem ce vrem (Marţi, 28 iulie 2015, 13:32)

    nustimsacitim [anonim] i-a raspuns lui m.l

    Doar ca domnul doctor Popescu nu este impotriva vaccinurilor, in timp ce sustine utilizarea corecta a antibioticelor. Ideea pe care ar trebui s-o retineti e ca doctorii responsabili, respectiv jurnalistii de tipul domnului Mixich, nu sunt pentru sau impotriva a ceva pentru ca <insera argument despre bad pharma>. Opinia respectiva e exprimata prin analiza dovezilor stiintifice. Probabil e greu de conceput pentru un antivaccinist ca un doctor ar putea in acelasi timp sa aiba parerile astea legate de vaccinuri si antibiotice, doar ca ele n-au nimic de a face cu a fi pentru sau impotriva big pharma, ci au legatura cu demersul medical corect. Daca domnul doctor Popescu ar fi precizat ca trebuie sa se vaccineze pt X si Y dumneavoastra ati fi inceput sa-l injurati pt ca ar fi sclavul nu stiu cui. Daca sustine o utilizare corecta a antibioticelor il laudati. Atentie, vorbim de utilizare corecta, nu ca antibioticele in sine sunt rele.
    • 0 (0 voturi)    
     exact (Marţi, 28 iulie 2015, 16:44)

     m.l [utilizator] i-a raspuns lui nustimsacitim

     Sunt intru totul de acord.
     Au am spus altceva.Si anume: orice parere despre ceva se contureaza prin o analiza si o experienta mai atenta. Nu exista extreme. Antibioticele pot fi utile sau mai putin utile , de la caz la caz. La fel si vaccinurile.
     Orice extreme: folosire in exces sau ne-folosinta lor trebuie evitate.
     In consecinta trebuie sa existe si libertatea de la a le refuza, insa trebuie sa existe si discernamantul medical (care are legatura si cu profesionalsimul )!
  • +2 (4 voturi)    
   gratuite? (Marţi, 28 iulie 2015, 13:26)

   zarzarea [utilizator] i-a raspuns lui Florin

   Cum gratuite nene? Ai idee cat timp trebuie sa stai la o coada pentru a efectua astfel de analize? Ai idee cati bani produc eu in acest timp pierdut la cozi?
   In fine, eu prestez la o clinica privata pentru ca, per total ies in castig fata de timpul pierdut pe la cele de stat
   Si da, mi se par inutile aceste analize medicale. Cred ca ar trebui niste reguli mai aspre pentru parintii care-si trimit copiii la gradinite ori la scoli in stare de boala.
   Eu, cu un gradinar grupa mica, m-am revoltat anul trecut cand in fiecare zi dadeam nas in nas cu foarte multi copii bolnavi. Evident, inevitabil se petrecea, insa, al meu statea acasa una-doua saptamani, dupa caz, pentru ca, din decenta nu mi-as fi trimis copilul bolnav la gradinita, atat din respect pentru ceilalti copii, dar mai ales, din dragoste pentru copilul meu.
 • +16 (18 voturi)    
  Un articol necesar (Marţi, 28 iulie 2015, 9:07)

  Anna O. [utilizator]

  Foarte adevarat. Binevenit articolul. Trebuie facuta o campanie serioasa privind abuzul de antibiotice, pentru ca, in momentul in care in exsudatul faringian sau nazal apare vreun germene, medicul nu mai poate convinge pe nimeni ca tratamentul nu este necesar. Am vazut cazuri de pediatri care au recomandat asociere de antibiotice injectabile pentru prezenta stafilococului auriu in exsudatul nazal.
  • 0 (0 voturi)    
   Campanie ? (Marţi, 28 iulie 2015, 22:11)

   kiki [anonim] i-a raspuns lui Anna O.

   De parca consumul de antibiotice e la latitudinea indivizilor.

   Inca o data, in tara asta se pune problema stramb. Nu indivizii, ci medicii sunt problema. Analizele si prescrierea de antibiotice trebuie decisa exclusiv de medici.

   Acum ca intre medici nu exista un consens si ca sunt medici cu "vederi" total opuse, este intr-adevar o problema, dar e tot a lor, nu a oamenilor de rand.
 • -8 (20 voturi)    
  bateti campii... (Marţi, 28 iulie 2015, 9:12)

  seven [utilizator]

  Nimeni nu te pune sa iei antibiotice inutil. Analizele copiilor mei nu au fost tot timpul 100% "clean" si nu s-a recomandat nici o data tratament. Asta pentru ca tot ce este prezentat in acest articol este deja cunoscut de toata lumea (laboratoarele de analiza, medici, gradinite si parinti). De cele mai multe ori, in astfel de cazuri se recomanda refacerea analizelor dupa cateva zile/saptamani. Tratament se face atunci cand sunt cu adevarat bolnavi, dar in cazul asta analizele nu fac decat sa o confirme, pentru ca faptul asta devine evident prin alte simptome sau analize.

  Si nici nu a fost nevoie niciodata sa platesc nimic pentru aceste analize. Ca majoritatea parintior responsabili din Bucuresti cel putin, am deja un abonament medical la o clinica privata care include deja toate aceste analize.

  Sunt curios daca in cei 500.000 numarati in articol intra si copiii mei ...
  • +5 (15 voturi)    
   Gresesti (Marţi, 28 iulie 2015, 10:04)

   BDlamunte [utilizator] i-a raspuns lui seven

   Seven, aici gresesti. Faptul ca ai tai copii sunt 100% CLEAN este o aberatie pe mai multe niveluri. 1 la mana, ei sunt 100%clean DOAR pentru germenii investigati in exudat. iti garantez ca au ei alti microbi in faringe, poate chiar mai patogeni.. 2. un exudat faringian poate exidentia un microb "comensal", adica are potential patogen insa nu determina boala. in acest caz este gresita administrarea de antibiotic, pentru ca este probabil ca acesta sa distruga pe cei 99% germeni sensibili la antibiotice si sa lase mai departe linistiti germenii REZISTENTI la acel antibiotic. Acestia vor inlocui astfel pe ceilalti germeni si in eventualitatea unei infectii acute, acel copil va declansa cea mai urata epidemie posibil. Cel mai corect este sa duci copilul la medic atunci cand este bolnav, sa-i faci exudatul in acel moment fara sa-i dai in noaptea dinainte antibiotic (pentru ca febra in Romania se cam trateaza cu antibiotic), si sa asculti linistit sfaturile specializate, fara panici si abonamente la clinicile "cele mai bune". my 2 cents
   • +4 (4 voturi)    
    ... (Marţi, 28 iulie 2015, 11:45)

    seven [utilizator] i-a raspuns lui BDlamunte

    Omule, mai citeste odata ce-am scris. Ziceam cum copiii mei NU au fost tot timpul 100% "clean", dar asta nu e motiv sa te panichezi sau sa-ti faci tratament cu antibiotice. Asta e tot ce am vrut sa subliniez. Nu mai sariti cu minusurile ...
    • 0 (0 voturi)    
     ooooops (Marţi, 28 iulie 2015, 13:29)

     BDlamunte [utilizator] i-a raspuns lui seven

     Epic fail! Am comis-o, te rog sa ma ierti. Mi-am dat singur una!!!
  • 0 (0 voturi)    
   re (Marţi, 28 iulie 2015, 14:33)

   zarzarea [utilizator] i-a raspuns lui seven

   Cu batutul campilor este destul de dificil sa iti dai cu parerea.
   Spre exemplu, abonamentul al respectiva clinica privata cat va costa? Cat trebuie sa asteptati pentru o programare pentru respectivul abonament?
   Nu astept sa raspundeti...

   Vreau doar sa va spun ca eu efectuez analize medicale la o clinica privata, fara abonament, doar cand am nevoie platesc.

   Si, da, mai platesc si vreo 3000 lunar pentru asigurarile de sanatate la stat. Pentru ca suntem un stat social.
 • +5 (9 voturi)    
  DINCOLO DE TOATE DETALIILE (Marţi, 28 iulie 2015, 10:05)

  pointless man [utilizator]

  se observă clar lipsa de cultură a părinților. Dar ea este întreținută și de o masă enormă de articole zise ”medicale” și de diverse reclame care urlă din rărunchi:
  „Bacterii ! Bacterii ! Bacterii !” Că-s pe clanța ușii, că pe capacul de la WC, că în frigider, că în cutiile în care păstrăm mîncarea în frigider, etc. Ei și ? Ar trebui să ne petrecem viața lustruind WC-uri ? Și cu ”flora intestinală” (tot bacterii) fără de care ne ia dracu´, cum rămîne ?

  Vorba unui șef de trib arab într-o discuție cu faimosul colonel Lawrence (Lawrence of Arabia) cînd acesta s-a arătat ”oarecum surprins” de păduchii respectivului: ”Vrei să trăiești singur ?”

  A nu se înțelege că promovez cumva păduchii.
  • -1 (1 vot)    
   Nu parintii, ci medicii sunt marea problema. (Marţi, 28 iulie 2015, 22:25)

   kiki [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   Cand o mamica se duce la clinica particulara cu copilul avand o viroza, medicii comerciali il vor umple cu vitamine, paracetamol si asta in cel mai fericit caz, daca nu cumva trec pe antibiotice, ca nu plateste mama 80-100 RON consultatia ca sa i se spuna ca nu exista de fapt tratament pentru viroze ceea ce ar fi trebuit sa stie dintr-un minim de cultura medicala.

   Iar mamicile, mai ales alcelea cu creierul "odihnit", ajung sa isi umple copiii cu vitamine, propolis, laptisor de matca, imuno stimulatoare si alte balarii care circula in folclorl farmaceutic si pediatric fara nici o limita, iar toate astea daca sunt perfect sanatosi pentru ca la primul stranut, ii baga antiinflamatoare "preventiv" fara sa stie ca acelea sunt medicamente pt tratament simptomatic, nu pot vindeca sau preveni ceva insa au efecte negative serioase in timp, asa ca se justifica numai daca si simptomele sunt serioase...

   Medicii nu numai ca nu fac nimic pentru educatia de baza a indivizilor, dar si incurajeaza consumul de dracii cu cateva mici exceptii, exista si medici "de scoala noua" care cad in extrema "naturismului", sa lasam natura sa isi urmeze cursul, nu mai suflam nasul samd.
 • +12 (16 voturi)    
  Felicitari!!! (Marţi, 28 iulie 2015, 10:09)

  Doc [anonim]

  Nu pot sa cred ca, in sfarsit, cineva a sesizat la modul corect, documentat si pertinent problema asta! Solicitarile de analize au ramas obligatorii de dinainte de lovilutie (era vorba, pe atunci, doar de examenul coproparazitologic, de mentionat in avizul epidemiologic, care are si acum exact acelasi format), dovedind inertia unui sistem complet nereformat (atat medical cat si birocratic). As fi insa foarte surprins ca Ministerul Sanatatii sa aiba o reactie coerenta si rapida....
  Ganditi-va (si) la certificatul prenuptial al carui format a ramas IDENTIC de pe vremea lui Ceasca, obligandu-te sa efectuezi teste pentru sifilis (sau/si HIV, care nu poate fi obligatoriu conform normelor europene) si radiografie pulmonara (care nu poate fi efectuata - la cererea unui tert- mai des de 2 ani, conform acelorasi norme). Culmea, formularea din certificate (ceruta de vesnicii birocrati ai primariilor) este "apt casatorie" SCRISA DE MANA (sic!). In alte tari certificatul atesta doar ca viitorul sot a fost informat de o boala transmisibila a partenerului -hepatite virale in special, ceea ce este logic. Apropo, in toata cariera mea de medic nu am vazut nici un certificat care sa precizeze "inapt medical"...ma poate opri cineva sa iau in casatorie un partener cu tuberculoza?
  Sa va mai spun ca acest certificat, desi se stipuleaza ca este valabil 14 zile, poate fi depus doar in ziua eliberarii sale sau in cea urmatoare? Si ca trebuie sa poarte un timbru fiscal de 25 de bani?
  • +5 (5 voturi)    
   @Doc (Marţi, 28 iulie 2015, 10:31)

   Barosanu#1 [anonim] i-a raspuns lui Doc

   Păi da, pe „vremea lui Ceașcă” era important să fii „apt de căsătorie”. De fapt, mai precis s-ar fi spus „apt de reproducere” (dar nu puteau să fie atât de expliciți), pentru că asta sunt oamenii pentru regimurile autoritare - niște animale pe care să le înmulțești (era și păcat să împerechezi un vițel/cetățean bolnăvior cu un exemplar sănătos).

   Legat de subiectul articolului, foarte corect s-a constatat mai sus că o problemă o reprezintă și reclamele iresponsabile, care de ani de zile promovează produse care omoară „99% din bacterii”. Asta creează în mintea unor oameni senzația că bacteriile sunt vectori de boală periculoși care trebuie exterminați în proporție de 100%. Dacă ai bacterii pe/prin tine, e nasol române!
   • +2 (4 voturi)    
    NU NUMAI RECLAMELE - NU ! (Marţi, 28 iulie 2015, 11:33)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Barosanu#1

    Ci și, sau MAI ALES, prin articole cretine cu pretenții ”medicale”.

    Încă pe la 1900, după ce descoperirile lui Pasteur intraseră în conștiința publică, a început să se manifeste un fel de sindrom psihic: curățenia excesivă. Un număr oarecare de persoane picau în nevroză din cauza ”dușmanilor mici și ascunși”. La bărbați se traducea prin angoase și izolare extremă, la femei (în special după menopauză) prin ”lustruirea” obsesivă a clanțelor. Vezi literatura epocii (chiar și Sherlock Holmes).

    Actualii fabricanți de dezinfectante și autorii articolelor menționate exploatează, conștient sau inconștient, exact nevrozele amintite.
 • +4 (6 voturi)    
  CULMEA!!! (Marţi, 28 iulie 2015, 10:24)

  Cetatean97513 [utilizator]

  De fapt gradinitele nu fac nimic concret pentru sanatatea copiilor, lasa copii bolnavi sa vina printre cei sanatosi, nu atentioneaza parintii sa nu trimita copii bolnavi la gradinita. Gradinitelel sint la ora actuala doar o ciorba de virusi deoarece conducerea gradinitelor e timpita si unii parintii sint dobitoci cind trimit copilul bolnav la gradinita. Peste tot aud cum copii se inbolnavesc la gradinita si stau mai mult pe acasa. Dar trimitem sa faca teste tembele folositoare la nimic.
  • +1 (1 vot)    
   Un articol slab si un comentariu pe masura. (Marţi, 28 iulie 2015, 22:36)

   kirk [anonim] i-a raspuns lui Cetatean97513

   De cand se stiu oamenii, oamenii au trait in colectivitati, aceste "ciorbe de virusi" despre care pana de curand nici nu stiau ca exista. Iar la un copil, a lua o viroza din cand in cand nu e o tragedie se pare, din contra, e un mijloc de formare a sistemului imunitar. Stiu ca e frustrant pentru parinti ca n-au cu cine sa isi lase copilul cand e bolnav, dar asta e o problema relativ recenta a omeniriil

   Copiii n-ar trebui sa se imbolnaveasca des, indiferent de colectiv, pentru ca organismul se imunizeaza. Poate acei copii nu sunt hraniti bine, nu mananca suficiente fructe, oricum problemele pot fi variate. Sa dai vina exclusiv pe gradinite mi se pare o prostie si o necunoastere a felului in care se transmit bolile.

   Revenind la articol, se pune problema gresit. E drept indivizii nu au cultura medicala, dar cand au avut-o ? Daca inainte vreme mergeau doctorii la tarani din casa in casa ca sa ii invete sa varuiasca, sa igienizeze, acum nu mai avem nici un fel de cultura medicala, doar un haos intretinut de articole semidocte ca acesta.

   SINGURII, repet, SINGURII care ar trebui sa prescrie analize si tratamente sunt medicii si ei poarta responsabilitatea pentru cosnumul de antibiotice, alaturi de farmacisti. Intr-o mult mai mica masura problema este la parinti si cu atat mai putin la unitatile de invatamant.
 • +1 (1 vot)    
  laude (Marţi, 28 iulie 2015, 10:42)

  mita sucila [utilizator]

  in ultimul timp v am citit tot mai des
  sunteti surprinzator de necancanisti in peisajul romanesc
  :) multumesc
 • -2 (8 voturi)    
  Vlad Mixich ne spunea ca suntem noi paranoici (Marţi, 28 iulie 2015, 10:48)

  jackalphonse [utilizator]

  si ne gandim ca "cei buni" fac profit de pe urma noastra.
 • +8 (10 voturi)    
  Felicitari pentru articol ! (Marţi, 28 iulie 2015, 10:58)

  JohnnyBoy [utilizator]

  Trebuiue printat si distribuit prin gradinite, parcuri, locuri de joaca. Din pacate importanta lui nu cred ca poate fi constientizata de toata lumea. Eu am patit urmatorul lucru la gradinita: copilul avea muci si la controlul zilnic facut de asistenta mi s-a spus ca trebuie sa il vada un medic. Am luat copilul, am fost la medic, i-au facut analizele si mi-a spus clar ca nu are nimic. Mi-a dat si o adeverinta care sa certifice acest lucru. Dupa ce m-am intors la grdinita, aceesi asistenta mi-a spus ca pentru ea nu are nici o valoare hartia si ca pentru mucii pe care ii are copilul trebuie neaprat sa faca tratament cu antibiotice. Cam asta e nivelul din pacate. Eu m-am certat cu asistenta bineinteles (si am avut catig de cauza pentru ca sotia este medic, am chemat-o pt back up :) ) insa stiu alti parinti care s-au conformat.
 • -6 (10 voturi)    
  inutile? (Marţi, 28 iulie 2015, 10:59)

  sorin [anonim]

  Cind iti vine copilul acasa bolnav o data la 2 saptamani din cauza ca alti copii vin la gradinita desi au febra, sau tusesc...
  Cite cazuri de scarlatina sint in gradinitele din Romania? Citi copii se imbolnavesc la gradinita?

  In alte tari or fi inutile pt. ca au invatat sa se spele pe maini.
  • +6 (6 voturi)    
   Nu va suparati... (Marţi, 28 iulie 2015, 11:22)

   Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui sorin

   ...dar cum credeti ca isi castiga/formeaza copilul imunitatea? Nu in contact cu ceilalti membri ai comunitatii si confruntandu-se cu diversii germeni aferenti? Sau luand antibiotice tot la 2 saptamani? Sau stand, eventual, acasa, ca nu cumva sa se imbolnaveasca?
  • +5 (7 voturi)    
   ȘI ÎNLOCUIM (Marţi, 28 iulie 2015, 11:22)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui sorin

   spălatul pe mîini cu ”analize” ? Nu-i mai simplu și mai ieftin să-i învățăm igiena elementară ?
  • +2 (4 voturi)    
   da e inutil (Marţi, 28 iulie 2015, 11:46)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui sorin

   ce conteaza daca tuseste? si inafara tarii (unde locuiesc eu) copilul mi se imbolnaveste cam o data la 2 saptamani ca-si aduc parintii copii bolnavi. Cu toate astea, nu a luat nici o data antibiotice.
   Deci da, sunt inutile!
   • 0 (2 voturi)    
    conversatie (Marţi, 28 iulie 2015, 13:50)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui vali2

    Sa nu urmaresti un fir logic, si sa pui cuvinte nerostite in gura interlocutorului... e greu de purtat o discutie in acest mod.
 • +1 (3 voturi)    
  Problema e urmatoarea (Marţi, 28 iulie 2015, 11:02)

  gaspy [utilizator]

  1. Gradinitele nu au norme de igiena corespunzatoare - mai ales acolo unde exista cantina. Nu zic ca nu se spala vesela, dar nu se respecta normele ca la carte.

  2. Parintii nu au educatia necesara de a izola copilul in cazul unei probleme.

  La gradinita copiilor mei acum cativa ani au fost cateva epidemii de scarlatina. Dupa introducerea exudatului faringian periodic, nu s-a mai intregistrat niciun caz.

  De acord ca abuzul de antibiotice este nociv. De acord ca IN CONDTII IDEALE exudatul faringian nu ar fi necesar, asa cum radiografiile pulmonare sau VDRL-ul nu ar trebui sa fie necesare la angajare.

  Din pacate traim intr-o tara subdezovoltata, cu o educatie sanitara precara si este absurd sa ne comparam cu SUA sau UK.
  • 0 (0 voturi)    
   I-auzi ? (Marţi, 28 iulie 2015, 22:49)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui gaspy

   1. "Gradinitele n-au norme de igiena". Cine stabileste normele de igiena pentru gradinite si pentru unitatile de invatamant in general si cine ar trebui sa impuna respectarea lor ? Cumva niste medici din ministerul sanatatii ?

   2. "Parinii nu au educatie medicala." "Educatia medicala" se formeaza in 6 ani de facultate + rezidentiat + ani de practica, garzi etc. si atunci poate fi insuficienta.
   Singura chestiune de educatie medicala ar trebui sa fie evitarea automedicatiei si consultul unui medic in orice problema. Stiu ca asta irita multe mamici care se cred superioare oricarui doctor, si prescriu fara sa rasufle liste intregi de siropuri si alte leacuri babesti sau tineresti, dar tot ce trebuie sa stim in materie de cultura medicala e sa mergem la doctor. Ok, ar fi ideal sa fim medici si sa cunoastem simptomele cele mai subtile, dar cum nu putem, sa fim doar niste semidocti e mai periculos decat sa nu stim nimic. Mergeti la doctor, oameni buni !

   Acestea fiind spuse, consider ca problema nu este la parinti, gradinite, ci la medici, singurii capabili sa decida si sa impuna ce oamenii trebuie sa respecte in materie de igiena publica, medicamentatie si educatie a indivizilor.
   • 0 (0 voturi)    
    I-auzi ? (Marţi, 4 aprilie 2017, 13:32)

    camy [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Hai sa nu mai exageram atat cu doctorii "atotstiutori"! Daca ma bazam numai pe ei copilul meu nu mai era astazi!Cei mai multi dintre ei, in ziua de azi facultatile pe bani si pile, la fel se poate spune si despre invatamant, unde gasim cele mai multe educatoare si invatatoare semianalfabete! Greu gasesti un medic cu adevarat bun care sa-si faca meseria cu pasiune, nu numai pentru propriul buzunar! De multe ori cand trebuie sa prescrie antibiotic nu-l prescriu si cand nu trebuie atunci ti-l dau. Fetita mea asta vara acuza dureri groaznice de gat, nu putea nici apa sa o inghita bine de durere. Facea febra inalta la 2-3 ore. Alte simptome nu existau. Ma duc cu ea la urgenta unde mi se spune sa continui numai cu antitermice ca nu-i nevoie de antibiotic. Really?? Eram nevoita sa-i dau antitermic pe stomacul gol ca nici nu putea sa manance. Cand am vazut ca febra i se agraveaza si nu pot sa o alimentez am luat singura hotararea sa-i dau antibiotic si fata mea a fost ok in cateva zile. Gatul inainte de antibiotic era rosu inchis si cu cateva bobite galbene de puroi pe el. Iarna trecuta sotul facea des febra inalta fara alte simptome {tuse sau mucozitati}. Am crezut ca este o viroza si cate zile a alternat paracetamol cu nurofen si si-a continuat activitatile. Dupa 5 zile vazand ca febra continua l-am trimis la medicul nostru de familie care-i zice ca e doar o viroza si nu are nimic la plamani. N-am fost convinsa! Sotul meu transpira rau noaptea si respira tot mai greu. Banuiam ca are deja pneumonie. Am consultat si-un alt doctor cu experienta si facand mai multe investigatii i-a gasit pneumonie pentru care a urmat la pat tratament injectabil si aerosoli. Daca ma lasam pe mana lor ce s-ar fi intamplat ? Uneori mamele {nu toate} au intuitia destul de dezvoltata si cunoscandu-i bine pe cei dragi stiu cand lucrurile nu decurg normal si starea lor se agraveaza. Referitor la mizeria si indiferenta care zace in toalete pentru copilasi din gradinite si scoli se stie!
 • +6 (6 voturi)    
  vreti mai mult? (Marţi, 28 iulie 2015, 11:07)

  Doc [anonim]

  Exemplu: In tarile pe care le acuzam ca ne doresc pieirea si nu ne lasa sa ne dezvoltam la adevaratul nostru potential de geniu, administrarea de amoxicilina cu acid clavulanic (nu spunem numele medicamentului, nu e corect fata de producator, care nu are nici o vina aici) se face - cu eficienta- in infectii bacteriene grave, cand deja medicul simte ca iti aluneca un pcior in groapa. La noi, medicamentul e prescris la orice puseu de febra (la copii 85% din infectii sunt virale, virusurile NU raspund la antibiotice!), ba chiar este oferit FARA PRESCRIPTIE de farmacisti (care, altfel, facun intreg taraboi daca n-ai "reteta verde" pentru un amarat de Extraveral). Rezultatul: antibioticul in cauza a devenit aproape complet ineficient (personal nici nu il mai prescriu atunci cand e cazul, rata de esec e foarte mare)
 • +1 (7 voturi)    
  Inca o postare, ca m-am enervat....(pe prostia uma (Marţi, 28 iulie 2015, 11:24)

  Doc [anonim]

  Un articol recent din revista "Science & Vie" subliniaza rolul protector al bacteriilor din flora "normala" (comensuala); in acest sens autorii sustin ca a face curatenie excesiva, cu dezinfectanti puternici in mediul familiar este o greseala, crescand riscul infectiilor grave, cu bacterii rezistente (si atent selectionate in acest mod). Ca a deschide geamul si a aerisi casa ("sa intre aer curat" :) ) e fast pentru ca astfel patrund in casa bacterii de acceasi natura saprofita, care le competitioneaza pe cele cu adevarat patogene. Ca metoda cea mai buna pentru a creste rezistenta la infectii a unui copil mic e sa ii cumparati un caine, sa aveti covoare groase in casa si multe plante (care vin la pachet cu o cohorta de bacterii saprofite, evident) ! (atentie, nu discutam de alergii, e alta mancare de peste acolo)
 • +3 (5 voturi)    
  retetele cu antibiotice - preferatele medicilor (Marţi, 28 iulie 2015, 11:28)

  emil [anonim]

  O alta latura, la fel de importanta a problemei e ca in Romania medicii de familie prescriu copiilor antibiotice, unele foarte dure, la orice mic semn de nas care curge!

  Si ei fac asta permanent, chiar daca parintii sunt mai rezervati in privinta acestui "panaceu" la care se inchina lumea medicala romaneasca. Am patit-o nu o data, nu doar eu, azi ii prescria copilului antibiotic, maine copilului ii trecea febra si se vindeca natural (cu ceaiuri, vitamina C, nu incepuse inca tratamentul cu antibiotic)

  Evident,exista cazuri in care TREBUIE dat antibioticul, la scarlatina sau infectii respiratorii mai serioase e important, dar medicii de familie romani sunt majoritatea mult prea slab pregatiti sau superficiali ca sa stie sa faca diferenta. Majoritatea medicilor aplica niste tipare simple si "dovedite de-a lungul vremii" si ii imbuiba pe copii cu antibiotice de parca ar fi bomboane. Efectul: multi copii au sistemul imunitar deficitar, racesc des si tare, iau din nou antibiotice, iar ciclul se repeta.
  • 0 (2 voturi)    
   Ai dreptate (Marţi, 28 iulie 2015, 12:49)

   BDlamunte [utilizator] i-a raspuns lui emil

   Din pacate aveti dreptate, e raspandita printre medici atitudinea aceasta de a 'face pe plac' parintelui prin a supra-prescrie antibiotic. Actiunea ultra-eficace a antibioticelor care erau prescrise acum 20 de ani face ca in populatie aceastea sa fie adesea percepute ca 'cel mai bun medicament disponibil'. Faptul ca D-vs Emil cunoasteti macar diferenta intre o viroza si o infectie bacteriana va pune intr-o categorie covarsitor minoritara printre pacientii romani. Medicii au ajuns intr-o situatie destul de delicata dar va rog urmariti si acesti factori: 1. Dorinta pacientului (care nu este de neglijat pentru nici un medic din LUME). 2. riscul de culpa medicala, si anume de a NU administra un medicament potential salvator in cazul unei infectii care se complica ulterior. 3. concurenta intre medici, care au veniturile din ce in ce mai mici in ultimii ani si pentru care fiecare pacient pe lista conteaza, produce o atitudine defensiva (ca sa nu zic servila). sa traiasca Dl. Ministru, care intelege multe dar pe asta n-a prins-o. 4. lipsa de implicare a pacientului, care nu doreste sa faca exudat, nu vrea sa mai astepte, nu vrea sa vina la control ca are program de 10 ore la servici. un pacient mai implicat si mai disponibil l-ar face pe medic mai dispus sa urmareasca pacientul in dinamica si sa adopte o atitudine expectativa, fara antibiotic per primam. Asa, pacientul spune: vreau cel mai eficace tratament posibil ACUM. ce sa faca medicul? da vitamina C??? nu prea cred!
   • +1 (3 voturi)    
    asa e, intrucatva... (Marţi, 28 iulie 2015, 13:38)

    Emil [anonim] i-a raspuns lui BDlamunte

    De acord ca unii parinti cer medicamentul minune si medicii le fac pe plac. Insa problema e grava din cel putin doua motive:
    1. Medicul este specialistul,el e responsabil sa educe, sa fie proactiv si sa explice inclusiv diferenta intre viroza si infectie bacteriana. Si sa explice si riscurile serioase, pe termen lung, la care se supun cei care iau excesiv antibiotice.
    2. Multi medici prescriu antibioticele fara sa stea nici 2 minute la o discutie, fara ca parintii sa faca "presiuni" pentru antibiotic si inclusiv in cazurile in care parintii insisi sunt IMPOTRIVA administrarii fara motiv sau macar explicatii a antibioticului. Eu observ asta pentru ca incerc sa intreb, cer sa mi se explice. Dar majoritatea pacientilor au incredere oarba in medic si accepta solutiile acestuia docili si fara sa comenteze. Asa ca nu va mirati ca pacientii chiar cred ca antibioticul e panaceu si chiar isi doresc, mai apoi, sa fie tratati cu medicamentul minune si care, dupa cum au inteles de la medici, nu are nici un efect negativ.

    In plus, argumentele legate de concurenta intre medici sau prezumptiva culpa medicala nu se sustin. Medicul trebuie in primul rand sa vindece, sa mentina sanatatea pe termen lung, nu sa fie un bun comerciant. Si sa fim seriosi: in Romania culpa medicala e atat de ignorata incat unii aproape ca te omoara cu zile si nu patesc nimic. Deci asta nu e deloc o scuza.

    Medicii buni nu iti vand antibioticul pentru ca asa e la moda sau ca sa iti faca pe plac. Medicul bun intelege locul si rostul fiecarui tratament si ti-l prescrie in completa cunostinta de cauza. Eu am schimbat medicul de familie exact din acest motiv si acum sunt multumit, am intalnit o persoana inteligenta si care nu se arunca in a prescrie tratamente "dupa obicei".

    Mai exista un aspect: lipsa de competenta a medicilor obisnuiti, care dau rapid diagnostice si prescriu retete fara sa inteleaga exact boala, genereaza pentru unii neincrederea in medici si sistemul medical, atat de vizibila in Romania.
 • +1 (3 voturi)    
  analize medicale (Marţi, 28 iulie 2015, 11:45)

  rami [anonim]

  asta in cazul in care analizale sunt chiar facute de laboratoare si nu doar scrise pe hartie. din cazurile pe care le stiu trebuie sa spun doar unul. mama prietenei mele cu analiza facute in fiecare an platite. ultimul set de analize faut in septembrie anul trecut I s-a spus ca este sanatoasa. acum 3 zile a murit de cancer la stomac cu metastaze descoperit acum 3 saptamani. vecinii sot sotie au primit rezultate identice desi ea are diabet. poate unele laboratoare sunt serioase dar eu acum sunt mai mult decat sceptica de veridicitatea analizelor medicale. este un system care in nici un caz nu urmareste sanatatea romanilor mai degraba profitul din disperarea si necazul lor.
  • 0 (2 voturi)    
   Un astfel de laborator... (Marţi, 28 iulie 2015, 12:46)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui rami

   ...ar trebui dat cu numele. Nu de alta dar aveti toate dovezile: buletin de analize, certificat de deces...
   • 0 (0 voturi)    
    - (Marţi, 28 iulie 2015, 14:34)

    rami [anonim] i-a raspuns lui mcris

    daca am acordul lor sa aduc la cunostinta oamenilor asa o sa fac pentru ca este strigator la cer. daca analizele ar fi fost facute intr-adevar boala putea fi descoperita macar in primele stadii si tratata cat de cat nu sa moara asa.Cred ca trebuie toti sa stim si sa obligam fiecare persoana din sistemul medical sa isi faca datoria.
 • +4 (6 voturi)    
  in belgia (Marţi, 28 iulie 2015, 11:45)

  vali2 [utilizator]

  Locuiesc de 3 ani in belgia si am un copil mic de 1 an si 3 luni. De fiecare data cand a fost racit, i-a dat pediatrul nurofen ca sa-i scada febra si nimic altceva. mai mult, a zis sa-i dam nurofen doar daca febra creste peste 39. Intre 38 si 39, corpul poate sa lupte singur fara nici o problema cu virusul. Doar daca trece de 39 corpul are nevoie de ajutor.
  Vreau sa va zic ca de fiecare data -a trecut fara nici o problema. Da, poate nu asa rapid ca si dupa antibiotic insa pana acum, nu i-am dat nici macar o data antibiotic si copilul e f sanatos si creste foarte bine.
  A raict o data si cat timp eram cu el in tara (in Baia Mare) si am fost la pediatru. Supriza mi-a fost (dupa ce auzisem ca doctorii indoapa copii cu antibiotice) ca pediatra era constienta ca nu trebuie infundati copii cu antibiotice si mi-a dat un tratament asemanator cu ce primeam in belgia. Am fost placut impresionat.
  • +3 (5 voturi)    
   In UK (Marţi, 28 iulie 2015, 12:27)

   justitiarul_politic [utilizator] i-a raspuns lui vali2

   Subscriu vali2

   Locuiesc de 1 an in UK si copilul meu a mers la scoala un an aici si 2 in Bucuresti la gradinita particulara fara vacanta mare si program prelungit.
   Cei 2 ani in Bucuresti pot sa ii reduc cu usurinta la doar 9-10 luni prezenta scolara. Tot timpul era bolnav, ba racit ba gripat.Ca sa nu mai vorbesc de viermisori si alti paraziti intestinali.Probabil ca nu ii lasa sa se spele pe maini,Acasa intotdeanuna aveam grija sa se spele.
   Aici in UK exceptand prima luna de scoala cand a lipsit 4 zile a fost prezent tot restul anului scolar si nu s a mai inbolnavit de loc asa grav ca in Bucuresti.In tot anul a luat de 2-3 ori nurofen si 4-5 ori un banal sirop de tuse .Cateodata pe timp de ploaie ii mai curge nasul, dar ii trece singur in 2-3 zile.
   Nu exagerez deloc cand spun ca in Bucuresti gradinitile sunt focare de infectie , oricat de curate se prezinta.
   Off topic , acolo la particulari, de la 3-4 ani l au invatat sa numere pana la 3 si cateva poezi , cu toate ca acasa numara pana la 20 fara probleme.Aici in Uk de la 4 la 5, numara, in engleza bineinteles,pana la 100, adunare si scadere pana la 10 si a invatat si alfabetul in doar un an, plus alte cunostinte despre natura.Asa ca si din punct de vedere al educatiei a lasat mult de dorit la cat de mult plateam pe luna.
   • +2 (4 voturi)    
    PS (Marţi, 28 iulie 2015, 12:43)

    justitiarul_politic [utilizator] i-a raspuns lui justitiarul_politic

    PS nu mi a trebuit nicio analiza sau aviz de la medic la inscriere in Uk.In al doilea semestru am primit un formular prin care se cerea acordul parintilor, sa ii monitorizeze cresterea (inaltime,greutate, si vedere).Am acceptat si in 3 saptamani am primit scrisoare cu raportul medical.
    In Bucuresti pe langa aviz si celelalte 3 analize de laborator , pt fiecare semestru in parte, avea parte si de un " consult general" de catre asa zisul medicul gardinitii , cu o plata modica de doar 100 de lei.Ce rezulta in urma lui sunt curisos si acum sa aflu.
    Un alt aspect , era ca medicul pediatru la fiecare vizita ne mai baga o retata separata de vitamine si suplimente.
 • +3 (3 voturi)    
  Alt aspect (Marţi, 28 iulie 2015, 11:52)

  max# [utilizator]

  La înscrierea în grădinițele/creșele particulare (nu știu cum e la stat) la dosar trebuie depus buletinul de analize, pe care îl studiază ... patronul/patroană, care de regulă nu are pregătire medicală și decide dacă e suficient de "curat" exudatul sau trebuie să mai bagi niște antibiotice degeaba. Asta ca să nu facă scandal mămicile paranoice care plătesc taxa și vor o grădiniță aproape sterilă dacă se poate. Un aviz de la medic ar trebui să fie suficient.
 • +2 (4 voturi)    
  made in romania (Marţi, 28 iulie 2015, 12:24)

  anonimicus [utilizator]

  Sunt complet inutile.
  Fraierii le fac, desi nu au nevoie de ele.
  Iar parintii smecheri isi fac rost prin cunostinte de adeverinte si buletine de analize fara sa-si streseze copiii cu analizele.
  De multe chiar acestia din urma sunt cei ce aduc in gradinite bolile.
  • 0 (2 voturi)    
   ciudata gindire (Marţi, 28 iulie 2015, 13:45)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui anonimicus

   "Sunt complet inutile."
   dar ... cei ce nu le fac" sunt cei ce aduc in gradinite bolile"
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 iulie 2015, 12:41)

  [anonim]

 • -2 (6 voturi)    
  Un alt subiect senzational (Marţi, 28 iulie 2015, 12:51)

  Anca [anonim]

  Purtatorii sanatosi (sau aparent sanatosi ) pot sa ia si alte tratamente gen homeopat, nu neaparat antibiotic.
  Deci nu inteleg senzationalul acestui articol.
  Oricum orice parinte intreg la minte reface analizele in cazul in care copilul NU are nici un simptom.
  Mie nu mi-ar conveni sa stiu ca fetita mea are in grupa un purtator de stafilococ auriu. Se poate lua f usor.
  Asa cum se falsifica carnetele de vaccinuri, sunt singura ca vor exista si parinti sa falsifice analizele.
 • 0 (4 voturi)    
  sunt totusi utile (Marţi, 28 iulie 2015, 12:57)

  goto [anonim]

  banuiesc ca majoritatea care sunt contra acestor analize nu au copii mici. eu am un copil de gradinita si recunosc ca aceste analize sunt utile si necesare in gradinite si chiar si la gimnaziu. daca laboratoarele de analize profita sau nu este discutabil, pentru ca (cel putin in anii anteriori) primul set de analize era gratis (bineinteles ca la stat), se platea daca trebuia sa le repeti. eu am "norocul" ca prin prisma serviciului am reusit sa ii fac un abonament la o clinica privata si aceste analize sunt incluse in abonament.
  pentru cei care nu stiu, aceste "analize" constau in exuddant faringian, exudat nazal, recoltare de materii fecale si urina. sunt cateva analize standard pentru detectarea bacteriilor care se transmit de obicei in colectivitate.
  de ce zic ca sunt utile? in primul rand se intra in colectivitate dupa vacanta, cand igiena mai lasa de dorit, iar vara bolile sunt mai in floare. si sunt boli care se pot transmite chiar daca copilul nu are simptome vizibile. apoi obliga parintii sa faca cel putin un control medical copiilor (lucru pe care multi il neglijeaza). apoi da un sentiment mai de siguranta parintilor nu numai ca copilul lor e sanatos dar si ca se afla intr-un colectiv sanatos.
  de ce e discutabil ca laboratoarele profita de pe urma acestui lucru? pentru ca nu te impiedica nimeni sa le faci la stat. in plus cati copii sunt inscrisi la gradinite si la scoli (nu stiu daca se cer si acolo)?! si cati dintre ei merg la particular? pt ca la stat, din cate stiu, sunt decontate de stat (deci banii raman la stat).
  faptul ca umflii copilul cu medicamente, o faci atunci cand are probleme. si prefer sa previn decat sa tratez mai tarziu afectiuni mai grave.
  in alte tari nu sunt cerute aceste analize pt ca acolo este in primul rand alta civilizatie, unde parintele sau sistemul se ingrijeste mult mai mult de copii decat la noi.
  ca o concluzie a mea: sunt utile pentru parintii carora le pasa de copii lor, sunt inutile pentru ceilalti.
 • +1 (1 vot)    
  eroare de logica (Marţi, 28 iulie 2015, 13:42)

  petrica [anonim]

  un examen de laborator despre care se vorbeste in articol spune doar ce bacterii/paraziti sint prezente in respectivele culturi, daca sint prezente.
  De aici pina la consumul inutil de antibiotice e cale lunga ce tine de suficienta si incompetenta medicilor.
  Eu unul as prefera sa stiu ca am sau streptococ in git, viermi in intestine, etc.
  Ce faci apoi cu aceasta informatie e cu totul si cu totul alta problema.
 • -2 (4 voturi)    
  eu fentez sistemul (Marţi, 28 iulie 2015, 14:00)

  o mamica [anonim]

  Am trecut prin acelasi set de analize de cateva ori, la inceput cu teama, apoi mi-am bagat picioarele in ce zic si fentat sistemul: adeverinte si analize care declara copilul sanatos. E timp si bani pierduti - invoit de la munca si mers la laborator, cozi, oameni nervosi si cu adevarat bolnavi etc - ce sa cautam noi acolo?????
  Si chiar copilul e sanatos - l-am tinut acasa cand am simtit ca nu se simte bine / e obosit etc - factori ce duc la imbolnavire.

  De 4 ani copilul nu a mai avut nicio boala. Niciun medicament cumparat de peste 4 ani (a, ba da, un nurofen cand si-a spart capul si sa ii atenuez durerea).
  Nu pot spune acelasi lucru despre o parte din colegi din clasa, cu parinti anxiosi. Habar nu am daca bolile copilului vin de la anxietatea parintilor sau anxietatea de la boli, dar copiii aia sunt capaciti cu antibiotice, vaccinuri, suplimente, servetele dezinfectante, clor in casa etc. - noi nu am dat bani pe asa ceva de multi multi ani, si nici nu o sa ma grabesc sa dau decat daca e neaparat nevoie.
 • -2 (2 voturi)    
  Legalitate ? (Marţi, 28 iulie 2015, 15:11)

  iarina [anonim]

  Buna ziua
  am o singura intrebare, recunosc nu am citit toate comentariile. Exista o baza legala pentru toate aceste analize cerute sau sunt la cheremul conducerii gradinitei ? Multumesc
  • -2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 28 iulie 2015, 15:38)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui iarina

 • -1 (3 voturi)    
  pentru "nustimsacitim" (Marţi, 28 iulie 2015, 16:37)

  Balaban Marian [anonim]

  Domnlule Mixich sau dumneavoastra domnule care vorbiti de parca ati fi avocatul dlui. Mixich, caruia mai aveti putin si-i faceti si o statuie. Puteti va rog, sa ne spuneti care sunt dovezile stiintifice invocate in acest articol ? Pentru ca eu nu am identificat decat referinte la rezultatele unor analize.
  Si da, sunt de acord cu m.l. Daca esti anti-analize medicale total inoportune si ineficiente si mai si atragi atentia cu privire la un posibil dezastru medical (bomba biologica !!!), cum poti, pe de alta parte sa spui ca miscarea anti-vaccinare nu are suport stiintific, cand exista zeci de exemple care atesta existenta efectelor nocive ale majoritatii vaccinurilor indeosebi asupra copiilor (poliomelita, de exemplu). Am trei copii, unul dintre ei a facut toate vaccinurile pana la varsta de 4 ani. E singurul alergic si cel mai bolnavicios dintre ei.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 28 iulie 2015, 17:40)

   nustimsacitim [anonim] i-a raspuns lui Balaban Marian

   Pentru dumneavoastra s-ar putea sa nu aiba sens, depinde de unde va culegeti informatiile. Pentru cineva cu experienta in domeniu, asa cum sunt medicii infectionisti (cel putin unii dintre ei), de exemplu domnul doctor Popescu, imaginea e pictata altfel, iar cele doua nu sunt in niciun fel de contradictie. Dumneavoastra aveti impresia ca exista suport stiintific pentru miscarea antivaccin. Depinde ce si de unde cititi. Problema e ca-i foarte departe de parerea stiintifica actuala, pe cand aceeasi parere stiintifica e de acord asupra nocivitatii consumului iresponsabil de antibiotice. Ambele au niste baze serioase (o intreaga literatura stiintifica existenta) pentru care sunt vazute astfel si nu pot parea contradictorii decat pentru persoane slab informate. Ele nu au legatura, presupun procese diferite. Daca l-ati intreba pe doctorul Popescu ce parere are despre vaccinuri o sa va spuna aproape cu siguranta ca le sustine. Ca mai toti infectionistii si nu numai. Exista motive serioase pentru care vaccinurile sunt sustinute, iar consumul iresposabil de antibiotice e blamat si niciuna n-are neaparat ceva de-a face cu big pharma. Ca vaccinurile nu sunt perfecte, cum nu sunt nici antibioticele, e altceva. Cu timpul utilizarea lor va fi din ce in ce mai eficienta, e un proces intr-o continua evolutie, care in general conduce acolo unde arata dovezile stiintifice, nu unde crede un oricare dupa ce a citit cateva teorii ale conspiratiei. Cat despre dovezile stiintifice eu ce ar trebui sa fac acum? Sa intru in locul dumneavoastra pe pubmed si sa va caut articole medicale? Ar fi ideal, dar nu am timp si nici nu e asta rostul meu. Sarcina respectiva cade asupra persoanelor din domeniul medical cu care aveti dumneavoastra contact si presupune un dialog adevarat, atat cat permite realitatea, respectiv intelegerea dumneavoastra ori a medicului in cauza (pt ca uneori nici respectivul nu stie ce-i aia stiinta si cum se foloseste).
  • -1 (1 vot)    
   logica (Miercuri, 29 iulie 2015, 12:20)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Balaban Marian

   "Am 3 copii, din care 2 nevaccinati, cel vaccinat e mereu bolnav" .. pe bune ? Cei 2 nevaccianti sunt sanatosi tun ? Sau toti 3 sunt bolnavi si il vad doar pe ala care e vaccinat ca e bolnav si automat dau vina pe vaccinuri ?

   Logica tarzilor antivaccinare: jumatate de camera e curata, jumatate e plina de rahat, de ce in jumatatea curata miroasa a rahat ? Concluzia, degeba fac curat in jumatatea asta ca oricum miroase a rahat .. faptul ca fac curat e de vina.
 • +1 (1 vot)    
  cauza si efect (Marţi, 28 iulie 2015, 17:56)

  Daniel [anonim]

  Adica analizele sunt de vina pentru ca se fac tratementele inutile cu antibiotice? Nu cumva analizele facute corect si complet sunt cele care duc la untratament tintit si nu la antibiotice inutile eventual cu spectru larg?
 • 0 (0 voturi)    
  Toata lumea are dreptate ! (Marţi, 28 iulie 2015, 23:31)

  ana-pat [utilizator]

  Da ! Fiecare dintre participantii la acest dialog are partea lui de dreptate si detine in fapt parte din adevar. Se vede ca toti aveti (avem) copii/nepoti .
  Eu cred ca de fapt vina apartine sistemului de sanatate din Romania gestionat de incompetenti si de sarlatani politici, precum si nivelului de educatie general al populatiei ( Romania nu inseamna doar Bucuresti, Cluj sau inca 10 orase -- 50% avem inca WC-ul in fundul curtii si ne cumparam o periuta de dinti la 2 ani). Vezi si ultimile scandaluri !
  Daca e sa o luam de la inceput , poate cineva sa-mi spuna de ce s-a desfintat Facultatea de Pediatrie si implicit reteaua de pediatrie ??? Sau , cite dintre avizele epidemiologice/adeverintele de sport sunt date pe bune in urma unui cosult real ??? Sau, cite fise medicale cu evidenta vaccinarilor/antecedente personale etc. mai au copiii nostri ???
 • 0 (0 voturi)    
  Autoritatile sanitare (Miercuri, 29 iulie 2015, 7:37)

  sly [anonim]

  Problema evidentiata in articol este ca însăși autoritatile solicita aceste analize.
  Abia astept sa imi duc copilul la gradinita si sa ma scandalizez fata de Maria Sa Dumitru Voica DSP Timis!
  In fiecare an trebuie făcute analize la copii iar așa-zișii medici de la grădinițe nu îți iau copilul fără analizele.
  Mai nou ca să nu trebuiască să mergem la o clinică vin asistentele la grădnițe.Așadar, profiturile sînt împărțite de la bun început între prestatorii de servicii medicale.
  Pentru copiii care ar ajunge bolnavi la grădinițe ar fi bune analizele însă un copil bolnav se observă chiar și în ziua respectivă că trebuie să îl vadă un medic, analizele sănt doar de fațadă în acest caz.
  • 0 (0 voturi)    
   sfinta ignoranta (Miercuri, 29 iulie 2015, 10:29)

   elena [anonim] i-a raspuns lui sly

   Asistentele vin sa faca triajul epidemologic ?nici pe asta nu-l mai vreti?copii vostrii frecventeaza o gradinita de fite sau sunteti varza ! stiti voi citi copii unt depistati cu paduchi ,riie si altele in urma acestor controale? cind un focar de scarlatina se extinde intr o colectivitate stiti cum e ? ce e la gura vostra atunci .......nici unui control coproparazitologic nu-i vedeti rostul la intrarea in colectivitate? stiti cit sunt de toxice medicamentele contra parazitilor intestinali ?si cit de usor se transmit acestia incolectivitatile de copii ?bine ca va-ti repezit sa va dati cu parerea toti habarnistii!
 • +1 (1 vot)    
  Tone de analize (Miercuri, 29 iulie 2015, 9:43)

  Anca [anonim]

  La gradinita la care merge fetita mea ( o gradinita de stat) aceste analize se solicita nu doar la inscrierea in noul an ci si dupa fiecare episod de raceala usoara, de exemplu. Cand copilul sta acasa mai mult de 3 zile consecutive, nu este primit la gradinita fara rezultatul unui exudat faringian si fara avizul medicului. Cum primirea rezultatului la exudat dureaza vreo 4-5 zile iar avizul medicului te mai poate costa inca 1-2 zile, rezulta ca pentru 3 zile state acasa trebuie sa mai tii copilul acasa inca o saptamana pe putin. In ritmul acesta copilul rateaza cam 50% din anul scolar, ramanand in urma si din punct de vedere al pregatirii pentru ca, sa nu uitam, gradinita este o institutie educationala unde copiii participa la activitati didactice. Nu mai pun la socoteala faptul ca este foarte stresant pentru copil sa fie tarat la analize cu una cu doua, sau ca pentru unii parinti este o problema sa tina copilul acasa atat de mult timp fiindca inseamna sa lipseasca ei insisi de la serviciu.
  Iar despre asistentele din gradinite....ce sa zic....pe fiica mea au trimis-o acasa ca nu avea avizul medicului dupa ce statuse acasa iar alti copii veneau cu sacosa de medicamente si asistentele se ocupau sa le faca tratamentele cu antibiotice in gradinita, ei fiind bolnavi rau, cu tuse puternica si febra mare. Ce alta concluzie sa tragi decat ca daca nu ai dat ce si cat trebuie cui trebuie, esti tratat in consecinta? (si invers).
 • -1 (1 vot)    
  Utilizarea Lampilor Bactericide pentru dezinfectie (Miercuri, 29 iulie 2015, 16:33)

  Anonim [anonim]

  Ideal ar fi folosirea lampilor bactericide in gradinite. Acestea distrug în proporție de 99,99% microorganismele prin care se imprastie in colectivele scolare si prescolare cele mai frecvente afectiuni (de la gripe si raceli la tbc si hepatite).
 • 0 (0 voturi)    
  gradinita (Vineri, 31 iulie 2015, 15:20)

  Andra.Matei [utilizator]

  Cred ca cel mai mult conteaza si cum stiu cei de la gradinite sa socializeze cu parintii si sa-i indrume catre o cale ok pentru copii lor. Noi ne-am dus copilul la o gradinita unde se intampla ca educatoarele sa-i sfatuiasca pe parinti sa le dea un ceai fierbinte, sa le faca o baie cu sare la picioruse, etc...Inainte de a le da antibiotice si a-i transforma in ceva ce nimeni nu si-ar dori...Puiutul pufos din sectorul 3 este altfel...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by