Industria forestiera autohtona arata ca un puzzle compus din multe, foarte multe strategii de supravietuire - site-ul dela0.ro a documentat ce se intampla in padurile romanesti

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 27 iulie 2015, 16:17 Actualitate | Esenţial

Despaduriri din padurile Romaniei (Arges)
Foto: Hotnews
Industria forestiera autohtona arata, dupa mai bine de un deceniu in care statul roman a lasat-o la mana intereselor unei companii austriece gigantice, ca un puzzle compus din multe, foarte multe strategii de supravietuire, scrie dela0.ro, intr-un material de referinta, realizat dupa o calatorie de dupa luni de zile de documentare si discutii, dar mai ales dupa o saptamana petrecuta pe drumuri, pe urmele lemnului romanesc, de-a lungul a 1820 de kilometri.

"Am stat la masa cu taietorii, am intrat in halele gaterelor, am asistat la negocieri interminabile si-am soptit in carciumi de provincie cu intermediari de pe piata lemnului. Am mers chiar intr-o exploatare forestiera, pentru a vedea si a intelege, scrie Vlad Stoicescu in materialul intitulat "Regia Nationala a Padurii Lor"

Concluziile dupa cei 1820 de kilometri petrecuti pe urmele lemnului romanesc:

"Industria forestiera autohtona arata, dupa mai bine de un deceniu in care statul roman a lasat-o la mana intereselor unei companii austriece gigantice, ca un puzzle compus din multe, foarte multe strategii de supravietuire. In plus, pozitia dominanta pe piata a firmei Holzindustrie Schweighofer a configurat relatiile comerciale si concurentiale intr-un mod care nu e daunator doar fondului forestier in sine, ci si intereselor bugetului national.

Organele de control al regimului silvic sunt adevarate retele de interese private, functionand cu rezultate extrem de neconvingatoare. Majoritatea neregulilor documentate de Dela0.ro ar putea fi limitate, ba chiar eradicate, printr-un control silvic temeinic. Legislatia exista, iar acolo unde are lacune poate fi perfectata. De cele mai multe ori, insa, regulile informale lasa urme mai apasate decat cele “la vedere”.

Partidele politice nu sunt straine de piramida coruptiei din sistemul forestier. Ba din contra, mai toate sursele consultate au indicat faptul ca multe din afacerile cu lemn au alimentat serios pusculitele partidelor.

Sunt comunitati intregi in Romania care, in lipsa exploatarii materialului lemnos, ar disparea pur si simplu. Multe din gaterele tarii platesc zeci de venituri in asezarile unde functioneaza. Un muncitor primeste, in medie, 100 de lei pentru ziua de munca.

Regia Nationala a Padurilor Romsilva functioneaza ca un paradox perfect: e institutie de stat insarcinata sa asigure exploatarea durabila a padurilor, dar si companie comerciala “educata” sa faca profit. Cat mai mult profit – in ultimii sase ani, castigurile Romsilva au crescut de aproape 5 ori.  In tot acest timp, deasupra “exploatarii durabile” s-au adunat numai nori negri."

[P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

2291 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă