Cam 20 la suta din actuala administratie publica este ineficienta in posturile pe care le ocupa, a declarat ministrul finantelor Eugen Teodorovici, laDigi24. El a dat indicii despre o posibila reforma a administratiei publice, pentru prima oara de la inceperea discutiilor privind doua acte cu impact major pe bugetul de stat - noul Cod Fiscal si noua lege a salarizarii bugetarilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reforma structurala a sectorului bugetar este ceruta atat de mediul de afaceri, cat si de partenerii externi ai Romaniei, dar nici un guvern nu a luat pana acum masuri radicale in aceasta directie. Ramane de vazut daca Guvernul va incepe aceasta reforma intr-un an pre-electoral.

In plus, Teodorovici a mai declarat in emisiunea lui Luca Niculescu ca vrea si reducerea contributiilor sociale atat la angajati, cat si la angajatori, dar a evitat sa spuna o data la care sa fie implementata.

Eugen Teodorovici spune ca isi permite sa fie un aspru critic al administratiei, pentru ca o cunoaste bine din interior, intrucat si-a petrecut viata in domeniul public, in care lucreaza din 1991.

In administratia publica, "sunt oameni care se sacrifica - vietile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun ca fac toti asta. Sunt foarte multi din sistemul de stat care la ora - nu la 4.00, poate chiar mai devreme - au spart usa. Iar daca stau la serviciu, poate o ora doar aloca pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, acestia trebuie sa plece din administratie", a declarat Eugen Teodorovici.

"De ce nu, oare, putem noi sa facem, la nivel de administratie publica centrala chiar, ca unele functii-suport sa fie concentrate intr-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie sa aiba directia sa de resurse umane? De ce sa nu fim noi mai moderni decat si alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce sa tin fiecare directie economica, sa spunem, in fiecare minister? Nu, ele trebuie sa fie concentrate in Ministerul de Finante - si asta e o intentie pe care o am foarte clara - de a aduce toate directiile economice si de buget din ministere sa depinda - adica sa fie acolo localizate, dar sa fie subordonate Ministerului Finantelor", a declarat Eugen Teodorovici.