In primul semestru, politistii au solutionat aproape 3.000 de cazuri de disparitie si au depistat peste 1.800 de persoane pe numele carora existau mandate emise de instantele de judecata.

Potrivit unui comunicat de presa al IGPR, in primele sase luni ale acestui an, sub coordonarea Inspectoratului General al Politiei Romane, politistii au depistat 4.813 persoane disparute sau pe numele carora existau mandate emise de instantele de judecata.

Dintre acestea, 1.358 de persoane aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, 226 aveau mandat de arestare preventiva, 83 erau cu sentinte penale, 13 persoane erau evadate, iar 159 erau urmarite de alte state in baza mandatelor europene de arestare si a mandatelor de urmarire internationala.

In primul semestru al anului, in urma activitatilor de cautare, au fost solutionate 2.974 de cazuri de disparitie, 1.876 dintre acestea fiind minori.

Aceste cifre nu inseamna tot atatea persoane disparute intrucat fiecare plecare sesizata este inregistrata ca o noua disparitie, existand situatii cand o persoana a plecat de la domiciliu in mod repetat, explica sursa citata.

In fiecare an, peste 95% dintre sesizari sunt rezolvate de politisti. De asemenea, 96% dintre disparitii reprezinta plecari voluntare, iar 3% sunt accidente (inec, accidente de tren).