Autoritatile din Turcia nu au anuntat retinerea sau arestarea vreunui cetatean roman suspectat de acte de terorism, dar verificarile continua, a comunicat, joi, Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE), ca reactie la informatii publicate de presa turca, cum ca autoritatile turce ar fi retinut in primele sase luni ale acestui an 457 de "combatanti teroristi straini" care incercau sa mearga la lupta in Siria, inclusiv un roman, informeaza Mediafax.

"Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca, in perioada 1 ianuarie - 23 iulie 2015, autoritatile turce nu au anuntat oficial arestarea sau detinerea vreunui cetatean roman, suspect de tentativa de trecere ilegala a frontierei in Siria, pentru a se alatura combatantilor teroristi straini", afirma MAE, precizand ca va continua verificarile in acest caz.

Autoritatile turce au retinut in primele sase luni ale acestui an 457 de "combatanti teroristi straini" care incercau sa mearga la lupta in Siria, inclusiv un roman, au declarat miercuri surse din cadrul fortelor armate turce, citate de agentia Anadolu in pagina electronica.

Suspectii retinuti ar fi fost cetateni din 32 de tari, cei mai multi fiind chinezi. Potrivit surselor militare, dintre cei 457 de "combatanti straini" retinuti, 241 sunt cetateni chinezi, 56 rusi, 13 britanici, 12 francezi, cinci germani, cinci olandezi, cinci belgieni, doi americani, doi spanioli, doi italieni, doi bulgari, un roman, un danez, un slovac si un australian.

De asemenea, pe lista mai figureaza 30 de palestinieni, 29 de turkmeni, noua sauditi, sapte afgani, sase sud-coreeni, sase tadjici, cinci azeri, trei uzbeci, doi iranieni, doi tunisieni, un brazilian, un marocan, un kazah si un egiptean.

Potrivit surselor citate, suspectii au fost arestati la frontiera turca, in timp ce incercau sa intre ilegal in Siria, si sunt considerati de autoritati "combatanti teroristi straini".

Intr-un anunt separat facut anterior, in cursul zilei de miercuri, Statul Major General turc a precizat ca autoritatile au oprit in decurs de 24 de ore peste 400 de persoane care incercau sa traverseze ilegal granitele tarii.

Turcia are o frontiera comuna de 900 de kilometri cu Siria si gazduieste aproape doua milioane de refugiati din aceasta tara afectata de un conflict armat intre fortele regimului Bashar al-Assad si gruparile rebele.