Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile militare de stat, informeaza Admnistratia Pezidentiala. Decizia vine la cateva zile dupa promulgarea legii pensiilor membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei si pe cea privind statutul functionarului public parlamentar, si la o saptamana dupa ce seful statului a respins noul Cod Fiscal pe motiv ca ar putea dezechilibra bugetul.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost adoptat in data de 30 iunie 2015 de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. Legea prevede ca baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in sase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, potrivit Agerpres.

Actul normativ prevede totodata ca au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu.

"Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani, iar atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii. Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitate nationala, sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara. Acordarea pensiei anticipate, diminuarea varstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere", se arata in raport.

Marti, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la pensiile membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei si pe cea privind statutul functionarului public parlamentar.

Legea referitoare la pensiile diplomatilor prevede ca membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, cu o vechime de cel putin 18 ani in Ministerul Afacerilor Externe, si personalul cu functii de executie sa se poata pensiona la cerere si sa beneficieze, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din salariul de baza brut lunar, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute in ultima luna de activitate.

Iohannis a promulgat aceste legi dupa ce saptamana trecuta a refuzat sa promulge noul Cod Fiscal pe motiv ca ar putea dezechilibra bugetul.