Ambasadorul desemnat al SUA pentru Romania, Hans Klemm, a declarat, miercuri, in cadrul audierilor din Comisia pentru relatii de politica externa a Senatului SUA, ca Romania nu este vulnerabila in ceea ce priveste propaganda Federatiei Ruse, iar parteneriatul cu SUA si aliatii este puternic, potrivit Mediafax.

Hans G. KlemmFoto: Wikipedia

Raspunzand unor intrebari ale senatorilor americani referitoare la vulnerabilitatea in fata propagandei ruse, Hans Klemm a spus ca, istoric, relatia bilaterala dintre Romania si Rusia nu a fost una buna, iar, potrivit sondajelor, populatia Romaniei are o perceptie negativa asupra Rusiei, opinia publica fiind dominata de optiuni pro-americane, pro-occidentale.

Cu toate acestea, Klemm a precizat ca, data fiind situatia din regiune, romanii sunt ingrijorati de evolutiile de la estul granitei, insa parteneriatul Romaniei cu SUA si cu aliatii este unul puternic.

Senatorii au mai dorit sa stie care este situatia Romaniei din punctul de vedere al independentei energetice si al presiunilor pe care Federatia Rusa le-ar putea exercita asupra Bucurestiului. Klemm a precizat ca, spre deosebire de toate statele vecine, Romania nu este dependenta de exportul de gaze naturale si petrol din Rusia si nu este vulnerabila din acest punct de vedere. Diplomatul a mai spus ca Romania dispune de resurse naturale, iar SUA au incurajat statul roman sa investeasca in infrastructura energetica si diversificarea resurselor.

Klemm: Romania este un "prieten" si un "partener" al SUA; eforturile anticoruptie trebuie sa continue

Romania este un "prieten" si un "partener strategic" al Statelor Unite, a declarat, in Comisia pentru Relatii Externe a Senatului SUA, Hans Klemm, desemnat pentru functia de ambasador american la Bucuresti, angajandu-se sa consolideze relatiile bilaterale si sa sustina eforturile anticoruptie.

"Este o onoare pentru mine sa apar in fata dvs. astazi in calitatea de persoana nominalizata de presedintele Barack Obama pentru functia de ambasador al Statelor Unite in Romania. Sunt recunoscator si incantat de onoarea pe care presedintele Barack Obama si secretarul de Stat John Kerry mi-au oferit-o. Daca voi fi confirmat in functie, ma angajez sa promovez interesele Statelor Unite si sa protejez cetatenii americani, precum si sa consolidez relatiile cu aliatul nostru excelent si cu partenerul nostru Romania", a declarat Klemm in fata membrilor Comisiei senatoriale pentru Relatii Externe.

"Romania este un partener ferm si contribuie semnificativ la misiunile pentru mentinerea pacii si securitatii pe plan international. De ani intregi, Romania se numara printre principalele zece tari care au contribuit cu trupe in Afganistan, mai intai pentru Misiunea Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate, acum pentru misiunile de asistenta. Pentru a demonstra angajamentul in favoarea apararii la nivel european, Romania gazduieste o baza in cadrul sistemului antiracheta; in plus, pe teritoriul Romaniei sunt sute de membri ai Fortelor navale si ai armatei americane, fiind si un centru regional pentru echipamente logistice. Romania a avut o pozitie ferma alaturi de Statele Unite, pentru a raspunde agresiunii ruse in regiune. Daca voi fi confirmat, voi lucra cu hotarare pentru a consolida atat rolul Romaniei in cadrul NATO, cat si parteneriatul nostru bilateral", a afirmat Klemm.

"De asemenea, Romania are un rol-cheie in a asigura prosperitatea sud-estului Europei. Prin experienta indelungata in industria petrolului si gazelor, Romania este bine plasata pentru a ajuta Europa sa isi diversifice sursele si infrastructura de tranzit in domeniul energetic. In acest sens, Romania trebuie sa sustina cooperarea regionala, diversificarea sistemelor energetice si sa eficientizeze sistemul propriu pentru transportul gazelor. Daca voi fi confirmat, ma angajez sa aprofundez angajamentul Statelor Unite fata de Romania in materie de securitate energetica. Domeniul tehnologiei informationale este o alta zona in care Romania are un potential urias, lucru sugerat de prezenta in crestere a firmelor americane de profil in aceasta tara", a adaugat Klemm.

"Indemnam Romania sa adopte reforme suplimentare pentru accelerarea dezvoltarii economice si pentru prosperitatea poporului roman, inclusiv prin crearea mai multor oportunitati pentru exporturi si investitii americane. Daca voi fi confirmat, sunt nerabdator sa cooperez cu liderii politici din Romania si cu mediile de afaceri din ambele tari pentru promovarea investitiilor, inclusiv in negocierile pentru Acordul de parteneriat transatlantic", a subliniat diplomatul american.

"In ultimul rand, dar poate cel mai important, Romania a depus eforturi importante si serioase pentru eliminarea coruptiei la nivel inalt si pentru a imbunatati aplicarea principiilor statului de drept. Dupa cum afirma vicepresedintele Joseph Biden in cursul vizitei efectuate anul trecut in Romania, coruptia reprezinta un pericol evident si activ pentru securitatea nationala a unui stat. Pentru combaterea coruptiei, un flagel care afecteaza vietile tuturor cetatenilor, Romania a construit institutii independente puternice, zeci de oficiali de la nivel central si local au fost investigati, inculpati si condamnati. Daca voi fi confirmat in functie, ma angajez sa dublam sustinerea acordata institutiilor anticoruptie din Romania si societatii civile, pentru a consolida principiile statului de drept. Romania este un prieten si un partener strategic", a incheiat Klemm.

La 25 martie, presedintele american, Barack Obama, l-a nominalizat pe Hans G. Klemm in functia de ambasador in Romania.

Hans G. Klemm, un diplomat de cariera, este consilier al subsecretarului pentru Management la Departamentul de Stat, o functie pe care o detine din ianuarie 2015.

Anterior, in perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului in Biroul pentru Resurse Umane al departamentului, iar inainte de aceasta functie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept si Respectarea Legii la ambasada din Kabul, in Afganistan (2010-2012).

Klemm a fost ambasador al Statelor Unite in Timorul de Est din 2007 pana in 2010, si ofiter de rangul doi pentru Afaceri Economice la ambasada americana din Tokyo, in perioada 2006-2007. Din 2004 pana in 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei in Biroul pentru Resurse Umane.

Intre 2000 si 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE si Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene si eurasiatice.

Klemm a ocupat si pozitii in Germania, Japonia, Coreea de Sud si Trinidad Tobago, in cadrul Departamentului de Stat. El este absolvent al Universtatii Indiana si are o diploma de master la Universitatea Stanford.

Ultimul ambasador american in Romania a fost Mark Gitenstein, care si-a incheiat mandatul la 14 decembrie 2012.