Primarul statiunii Sinaia, Vlad Oprea, sustine ca lucrarile pentru construirea telegondolei care leaga Cota 1400 de domeniul schiabil aflat la Cota 2000 vor fi finalizate in luna decembrie a acestui an, investitia de aproximativ zece milioane de euro fiind realizata dintr-un credit contractat de primarie, informeaza Agerpres.

Oprea a precizat miercuri, intr-o conferinta de presa la Ploiesti, ca au fost demarate lucrarile de excavare si ridicare a stalpilor care vor sustine instalatia de transport pe cablu, pentru construirea noii telegondole nefiind necesare defrisari, in conditiile in care aceasta trece printr-un gol alpin.

"Am luat un credit pentru care s-a garantat cu aceasta investitie. (...) Este singura telegondola care se construieste in acest moment in Romania si va fi finalizata in luna decembrie", a spus primarul.

Potrivit unor informatii furnizate anterior de Primaria Sinaia, statia inferioara, de imbarcare pentru schiori si turisti, a telegondolei care uneste domeniul schiabil de la Cota 2.000, respectiv Zona Valea Dorului - Valea Soarelui, cu zona Cota 1.400, va fi amplasata la altitudinea de circa 1.433 m, la o distanta de aproximativ 30 de metri de statia superioara a primului tronson.

Statia superioara, de debarcare, va fi amplasata la circa 160 m sud-est de Varful Furnica (2.101,31 m), la o distanta de 240 de metri de statia superioara a Telescaunului Valea Soarelui, la altitudinea de 2.003 m.

Capacitatea de transport a telegondolei va fi de 1.500 de persoane pe ora pentru sezonul de iarna.

Telegondola din Sinaia care face legatura intre statiune si Cota 1.400 a fost inaugurata in anul 2007, valoarea totala a instalatiei de transport pe cablu fiind de 7,7 milioane de euro, dintre care 2,3 milioane de euro au provenit de la bugetul de stat.

Aceasta a constituit subiectul unui scandal in anul 2011, instalatia fiind oprita atunci timp de aproximativ sapte luni in conditiile in care, din cauza unor probleme la unul dintre stalpii instalatiei, instalatia nu a mai fost autorizata de catre ISCIR.