Un sistem pentru detectarea materialelor nucleare si radioactive a fost inaugurat, miercuri, in premiera, pe Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni, in conditiile in care, in Romania, astfel de echipamente existau pana acum doar in punctele rutiere pentru trecerea frontierei, in porturi si gari, scrie Mediafax.

Sistem pentru detectarea materialelor radioactive, inaugurat pe Aeroportul OtopeniFoto: Agerpres

Sistemul a fost donat Romaniei de catre SUA, in cadrul programului privind detectia si descurajarea contrabandei nucleare, derulat de autoritatile americane in parteneriat cu Romania.

Cu ajutorul aparaturii de ultima generatie, politistii de frontiera pot depista imediat materialele radioactive sau nucleare ascunse in autoturisme sau in bagaje.

La nivel national functioneaza deja 60 de astfel de sisteme mobile de detectie a radiatiilor, dupa ce, incepand cu anul 2008, guvernul SUA a investit peste 20 de milioane de dolari in echipamente si in instruirea politistilor care le folosesc.

Astfel, din 2009 si pana in prezent, in Romania au fost scanate aproximativ zece milioane de masini, pietoni si containere cu marfa.

Ceremonia de inaugurare a sistemului de pe Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni a avut loc in prezenta vicepremierului pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, si a insarcinatului cu afaceri ad-interim al SUA la Bucuresti, Duane Butcher.

Oficialul american a anuntat ca SUA vor continua sa doteze autoritatile din Romania cu echipamente de acest gen.

"In 2016, vom asigura monitoare portal pentru radiatii (RPM) in locatii importante de pe frontierele cu Ucraina, Moldova si Bulgaria", a declarat Butcher.

Vicepremierul Gabriel Oprea a spus ca aceasta este o masura care tine de interesul national si de obiectivele strategice, care vine sa consolideze statutul Romaniei de tara care a indeplinit toate conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen.

"Sistemul inaugurat astazi este instalat intr-o zona strategica a Romaniei, Aeroportul International "Henri Coanda" fiind principala poarta nationala de tranzit al marfurilor pe cale aeriana. In contextul cresterii volumului de marfuri care trec prin acest punct Cargo, un asemenea sistem modern este un plus de siguranta pentru cetatenii nostri. Vreau sa subliniez sprijinul consistent pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat Romaniei atat pentru implementarea acestui sistem, cat si pentru instruirea politistilor de frontiera care il utilizeaza", a declarat Oprea.

In 25 septembrie 2008, Departamentul pentru Energie al SUA si Ministerul Internelor au semnat un acord cu privire la cooperarea in domeniul prevenirii traficului ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive in Romania.

Biroul pentru Detectarea si Descurajarea Contrabandei Nucleare (NSDD) al Departamentului pentru Energie al SUA a colaborat cu Politia de Frontiera Romana pentru a trimite sisteme de detectare in Portul Constanta, la centrul de pregatire al Politiei de Frontiera din Iasi, la puncte importante de trecere a granitei.

Cooperarea presupune si instruirea comuna, exercitiile practice si sustenabilitate.