La data de 21 Iulie 2015, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, prezinta valori scazute si deosebit de scazute, arata o informare a Administratiei Nationale de Meteorologie privind rezerva de umiditate din sol.

Seceta pedologica in mare parte din taraFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

Seceta pedologica este moderata (SM), puternica (SP) si extrema (SE), in Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea si pe suprafete agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei.

In cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul si nord-vestul Munteniei, local in centrul, sudul si estul Olteniei, izolat in vestul Banatului, rezerva de umiditate din sol se incadreaza in limite satisfacatoare (AS) si apropiate de optim (ApO).

Potrivit prognozei Agrometeorologice a ANM, pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi mai intense in majoritatea regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

De asemenea, datorita mentinerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (30...32ᅡC) se va semnala in continuare fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea si uscarea partiala a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, indeosebi pe arealele cu deficite de umiditate in sol.