Negocierile între patronatul şi sindicatele ROMATSA vor fi reluate joi, după ce discuţiile de marti s-au incheiat fara niciun acord intre sindicate si patronat. Sindicaliştii au spus ca sunt hotărâţi să intre in greva generală dacă Ministerul Transporturilor nu demite actuala conducere a regiei care asigură serviciile de trafic aerian.

In 15 iulie, controlorii de trafic aerian au facut greva de avertisment timp de doua ore, cerând încheierea Contractului Colectiv de Muncă şi rezolvarea revendicărilor sindicatelor.

Acestea se refera la protecţia salariaţilor, siguranţa traficului aerian, dar şi drepturile sindicale, cea mai importantă legată de vârsta pensionării. Angajatii cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Sindicatele critica noua organigrama a regiei, despre care spun ca a fost facuta pentru a crea 46 de posturi doar in aparatul administrativ. Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) are in prezent 1.530 angajati. Intre 2.500 - 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.