Societatile comerciale din cimitirele parohiale isi desfasoara activitatea pe baza de contract de prestari servicii acordat prin licitatie si sunt controlate in ceea ce priveste raportul dintre calitate si pret, sustine Patriarhia Romana,precizand ca pentru fiecare lucrare executata elibereaza factura si platesc impozit la bugetul de stat, relateaza Mediafax. Declaratia Patriarhiei este o reactie la un material difuzat de Antena 1 din care reiese ca "in cimitirele parohiale lucrarile sunt realizate doar de firme agreate alese in mod arbitrar".

"Pana in urma cu cativa ani, in cimitirele parohiale din Arhiepiscopia Bucurestilor, isi desfasurau activitatea in mod ilegal si netransparent persoane fizice si societati comerciale care urmareau doar profitul prin realizarea unor lucrari de calitate indoielnica la preturi exorbitante. Pentru remedierea acestei situatii nedorite, Arhiepiscopia Bucurestilor a hotarat organizarea de licitatii pentru firmele interesate de realizarea lucrarilor in cimitirele parohiale in conditii de deplina transparenta, cu respectarea Regulamentului pentru organizarea si functionarea cimitirelor parohiale si a legislatiei in vigoare", spune Patriarhia Romana.

Potrivit Patriarhiei, firmele participante la licitatie trebuie sa indeplineasca o serie de criterii precum: raportul dintre calitatea lucrarilor si preturile practicate in functie de situatia financiara a detinatorilor locurilor de veci in concesiune, activitate corecta si transparenta, seriozitate, capacitate de a asigura si intretine curatenia in cimitire etc.

"Decizia Arhiepiscopiei Bucurestilor a fost apreciata de cei care detin in concesiune locuri de veci in cimitirele parohiale, dar a deranjat pe acele persoane private sau societati comerciale care inselau detinatorii de locuri de veci in concesiune si practicau evaziunea fiscala, uneori sustinute de grupuri interlope. De multe ori preotii parohi ai parohiilor detinatoare de cimitire sau chiar reprezentantii Arhiepiscopiei Bucurestilor au fost amenintati pentru faptul ca au indraznit sa tulbure afacerile oneroase ale acestora", se mai spune in comunicatul Patriarhiei Romane.

In comunicatul de presa intitulat "Interese obscure si necinstite sustinute mediatic", si publicat integral de Agerpres, Patriarhia acuza, la randul ei ca "in incercarea de reluare cu orice pret a activitatilor in cimitirele parohiale, acestia au apelat inclusiv la institutii media, de regula la postul de televiziune Antena 1".

Patriarhia face referire la o stire difuzata in emisiunea Observatorul din 20 iulie 2015 de la Antena 1, sustinand ca reia mesajul pe care postul de televiziune l-a transmis inainte, calificata drept "tendentioasa" de Patriarhie, in toamna anului 2014, in care relata despre presupusele abuzuri ale preotului care administreaza cimitirul parohial Mogosoaia.