Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat, marti, ca Romania are nevoie de aproximativ 10.000 de locuri 'civilizate' in penitenciare, el aratand ca vor fi inchise si relocate cel putin patru astfel de structuri, intrucat nu corespund standardelor, informeaza Agerpres.

"Din perspectiva noastra, sunt cel putin patru penitenciare care sunt pe o lista de prioritati pentru a fi inchise si relocate. Indiferent cat de mult am incerca sa investim in penitenciarele aflate in centrul unui oras, practic e imposibil sa asiguri conditiile moderne. (...) Nevoia noastra de spatii decente, civilizate este undeva in 10.000 de locuri. (...) Speranta noastra e ca incepand de anul viitor vom avea fonduri europene si pentru constructia de penitenciare sau reconstructia celor care pot fi refacute la standarde", a spus Cazanciuc, intr-o declaratie de presa sustinuta la Ploiesti.

Potrivit ministrului Justitiei, doua penitenciare cu o capacitate de cate o mie de locuri ar putea fi construite langa Ploiesti si Caracal.

"Ploiestiul are un penitenciar construit in jurul anilor 1900 care nu mai corespunde nevoilor zilelor noastre, standardelor europene in materie. De aceea, avand in vedere ca de mai multi ani exista alocata Ministerului Justitiei, Administratiei Penitenciarelor o fosta unitate militara la Berceni, am decis sa demaram studiile de prefezabilitate pentru a transforma aceasta unitate militara intr-un penitenciar de aproximativ o mie de locuri. Sunt doua asemenea studii demarate, unul la Berceni si unul undeva langa Caracal. Este o incercare de a aduce conditiile din penitenciare daca nu la standarde europene, macar la conditii decente", a declarat Cazanciuc.

Potrivit acestuia, penitenciarele ar urma sa fie construite in doua etape.