Daca statele europene nu sunt obligate sa deschida calea casatoriilor pentru cuplurile homosexuale, acestea trebuie sa introduca cel putin o forma de parteneriat civil pentru gay si lesbiene, a apreciat marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, citata de AFP.

CEDOFoto: echr.coe.int

Judecatorii europeni au fost sesizati de trei cupluri gay din Italia, care s-au luptat in zadar in fata tribunalelor din tara lor pentru a avea dreptul de a se casatori, si care se plang ca nu au dreptul la o uniune civila, indiferent de forma.

Iar CEDO le-a dat dreptate: Curtea a apreciat ca legislatia italiana actuala nu le permite sa sa raspunda la "nevoile esentiale legate de un cuplu angajat intr-o relatie stabila", o situatie care contravine dreptului acestora la o viata privata si familiala.

Cuplurile de homosexuali din Italia au posibilitatea de a se inregistra la o serie de municipalitati, dar acest demers are "doar o valoare simbolica" si nu le confera niciun drept, arata CEDO.

"In absenta unei casatorii, optiunea unei uniuni civile sau a unui parteneriat inregistrat ar fi mijlocul cel mai adecvat pentru cuplurile de acelasi sex (...) de a-si vedea relatia recunoscuta legal", subliniaza CEDO, care a ordonat autoritatilor italiene sa acorde cate 10.000 de euro fiecaruia dintre cuplurile reclamante, cu titlul de despagubiri morale.

Curtea a respins in schimb solicitarea privind "dreptul la casatorie", reafirmand jurisprudenta sa potrivit careia Conventia europeana pentru drepturile omului cu consacra dreptul la casatorii homosexuale - astazi legal in 11 dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Uniunea civila pentru cuplurile de acelasi sex a fost introdusa in 24 de tari europene.

Grecia ar putea urma in curand, in conditiile in care guvernului lui Alexis Tsipras a prezentat in iunie un proiect de lege care permite cuplurilor gay un contract de uniune civila.