Peste 700 de persoane adoptate au solicitat date despre familiile biologice, aproape 500 dintre cereri au fost trimise de cei care au fost adoptati international, iar un sfert din totalul solicitarilor sunt din Franta, se arata intr-un raspuns transmis de agentia de profil la solicitarea agentiei Mediafax.

Potrivit datelor transmise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), din anul 2007 pana in prezent, 705 persoane adoptate national sau international au transmis cereri pentru a primi informatii despre familia biologica. Dintre acestea, 495 de persoane au fost adoptate international si 210 adoptate national.

Aproximativ un sfert din cele peste 700 de solicitari vin din Franta. De asemenea, un numar mare de cereri a fost primit din Statele Unite ale Americii, Malta, Italia si Romania.

"Pana in prezent, au fost solutionate peste 60 la suta din totalul cererilor formulate de catre persoanele adoptate prin punerea persoanei adoptate in legatura familia biologica. Restul de cereri reprezinta cazuri a caror solutionare este in lucru, cereri incomplete, in care solicitantii nu au prezentat suficiente date pentru initierea demersurilor (institutia noastra i-a informat care sunt datele necesare in vederea completarii cererii, dar solicitantii nu au revenit), cazuri in care persoanele adoptate nu cunosc identitatea parintilor biologici si pentru a caror solutionare este necesara o actiune preliminara in instanta, cazuri in care rudele biologice sunt decedate sau locuiesc in strainatate, sau au refuzat sa fie puse in legatura cu persoana adoptata sau alte situatii", se arata in raspunsul ANPDCA transmis agentiei Mediafax.

ANPDCA precizeaza ca recunoaste dreptul copilului de a-si cunoaste originile si sprijina persoanele adoptate in obtinerea de informatii cu privire la membrii familiei biologice sau contactarea acestora, aratand ca, in ultimii patru ani, numarul acestor cereri a crescut considerabil in Romania.

Reprezentantii ANPDCA spun ca s-a incercat gasirea celor mai potrivite solutii si sprijinirea fiecarui solicitant, avand in vedere atat implicatiile emotionale, cat si procedurile legale.

Modalitatea de solutionare a cererilor primite de la persoane adoptate international difera in functie de tipul de solicitare. Astfel, persoanele adoptate care nu cunosc identitatea parintilor biologici si solicita dezvaluirea identitatii lor trebuie sa se adreseze mai intai instantei, pentru a obtine aprobarea accesului la informatii privind identitatea parintilor biologici.

"Pot depune cerere la instanta doar persoanele care au dobandit capacitate deplina de exercitiu. Persoanele adoptate se vor adresa instantei in a carui raza teritoriala se afla domiciliul sau, daca au domiciliul in strainatate, Tribunalului Bucuresti (conform art. 68 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata) si pot fi reprezentate de un avocat. In cazul in care instanta admite cererea, persoanele adoptate pot solicita sprijinul institutiei noastre pentru obtinerea informatiilor dorite", a precizat ANPDCA.

Identitatea parintilor firesti ai persoanei adoptate poate fi dezvaluita inainte de dobandirea de catre aceasta a capacitatii depline de exercitiu, fara interventia instantei judecatoresti, numai pentru motive medicale, la cererea oricaruia dintre adoptatori, a adoptatului, sotului sau descendentilor acestuia ori a reprezentantului unei institutii medicale sau a unui spital.

In situatia in care persoanele adoptate cunosc identitatea parintilor biologici si doresc contactarea acestora sau a familiei biologice, ANPDCA, in colaborare cu alte autoritati din Romania, face demersuri pentru identificarea persoanelor care urmeaza sa fie contactate. Dupa identificarea acestora, serviciile sociale locale le solicita consimtamantul privind dezvaluirea datelor cu caracter personal si le furnizeaza consiliere privind implicatiile unor astfel de intalniri.

De asemenea, minorii adoptati pot formula cererea impreuna cu parintii adoptivi, care trebuie sa consimta si sa-l sprijine in demersurile sale.

"In situatia in care persoanele adoptate solicita informatii privind istoricul personal, acestora le pot fi furnizate informatii generale din dosarul de adoptie. In cazul in care cineva nu cunoaste identitatea parintilor biologici si nu doreste sa depuna cerere la instanta pentru a i se dezvalui acest lucru, adoptatul poate primi informatii privind istoricul personal, dar care nu dezvaluie identitatea parintilor biologici", se mai arata in raspunsul ANPDCA.

Persoanele adoptate au dreptul sa solicite si sa obtina informatii care atesta realizarea adoptiei fara a fi dezvaluita identitatea parintilor firesti, insa confirmarea adoptiei poate fi facuta numai in cazul solicitantilor care au dobandit capacitate deplina de exercitiu.

ANPDCA mai precizeaza ca nu detine in arhiva dosarele adoptiilor incheiate inainte de anul 1998 si colaboreaza cu alte institutii pentru a le obtine, la cererea adoptatului sau a parintilor adoptivi (in cazul in care adoptatul este minor).

Procedura de solutionare a cererilor variaza de la caz la caz, dar durata medie este de aproximativ 5,5 luni.

Cererea solicitantului poate fi depusa la sediul ANPDCA sau transmisa prin posta, posta electronica, fax, insotite de copia documentului care atesta identitatea actuala a solicitantului, copia certificatului de nastere si copia sentintei de adoptie sau informatiile detinute cu privire la adoptie si parintii biologici.

ANPDCA mai arata ca, daca este necesar, in functie de demersurile intreprinse pentru solutionarea fiecarui caz, pot fi cerute documente suplimentare si recomanda tuturor persoanelor adoptate care doresc sa initieze astfel de demersuri sa apeleze anterior la servicii de consiliere, avand in vedere implicatiile emotionale.