Aviatorii militari sarbatoresc luni Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene, inca din 1913 pionierii aviatiei alegandu-l pe Sfantul Ilie drept ''patron al aviatiei". Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene a fost marcata duminica la Bucuresti si in tara printr-o serie de evenimente, scrie Agerpres.

Astfel, la Monumentul Eroilor Aerului din Piata Aviatorilor a avut loc o ceremonie militara si religioasa in cadrul careia elicoptere si avioane ale Inspectoratului General de Aviatie, Scolii Superioare de Aviatie Civila, precum si de la baze aeriene au efectuat zboruri demonstrative.

De asemenea, au fost depuse coroane de flori din partea mai multor institutii si demnitari, printre care se numara presedintele Klaus Iohannis, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa. Tot duminica, la Muzeul National al Aviatiei Romane, bucuresteni de toate varstele au putut vedea avioane si elicoptere de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, statii de radiolocatie, uniforme si decoratii, de Ziua Portilor Deschise la aceasta institutie.

Si la Baza 71 Aeriana 'General Emanoil Ionescu' de la Campia Turzii a fost Ziua Portilor Deschise, prilej cu care au avut loc zboruri demonstrative cu aeronave civile si militare, exercitii aeriene tactice cu MiG-21 LanceR, IAR-330 Puma, IAR-99 Soim, IAR-316B si C-27J Spartan, lansari de parasutisti si a fost organizata o expozitie de aeronave. Sambata, Baza 90 Transport Aerian 'Gheorghe Banciulescu' si-a deschis portile pentru public, mii de oameni venind inca de la primele ore ale diminetii sa vada demonstratiile elicopterelor si tehnica militara.

La Baza de la Otopeni vizitatorii au putut asista la evolutia elicopterelor IAR-330 Puma si aeronavelor C-27J Spartan, C-130 Hercules, Antonov AN-30 si IAR-99 Soim. Un numar de 250 de persoane, inclusiv copii, care au fost selectate pe Facebook, au beneficiat sambata de zboruri cu aeronavele din dotarea bazei.

Sambata a fost Ziua Portilor Deschise si pe Aerodromul Giarmata din judetul Timis, unde au evoluat elicoptere IAR-330 Puma, avioane de lupta MiG-21 LanceR si aeronave de transport C-27J Spartan.