Instabilitatea politica si economica din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru Romania de a scoate aceasta tara din sfera de influenta a Rusiei pentru a aprofunda relatiile in cadrul sistemului Uniunii Europene, comenteaza agentia americana de analize Stratfor, citata de Mediafax.

"Incepand din anul 2009, Administratia de la Chisinau s-a orientat spre integrarea europeana a Republicii Moldova. Cu toate acestea, clivajul politic - in principal intre formatiunile proeuropene (Partidul Democrat si Partidul Liberal-Democrat) si cele proruse (Partidul Comunist si Partidul Socialist) - au generat un impas politic semnificativ la Chisinau", explica Stratfor, un institut cu sediul in orasul american Austin.

"Aspiratiile Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana au suferit o lovitura majora recent, cand premierul proeuropean Chiril Gaburici a demisionat. (...) R.Moldova era deja intr-o criza economica majora. Caderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. In plus, Uniunea Europeana a anuntat pe 7 iulie suspendarea finantarii pentru R.Moldova pana la formarea noului guvern. Partidele proeuropene au anuntat intentia de a forma un nou guvern pana la sfarsitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persista", subliniaza Stratfor.

"Aceasta situatie este in interesul Rusiei, care a incercat sa blocheze eforturile Republicii Moldova in sensul integrarii europene, asa cum a procedat de altfel si in cazul Ucrainei. Semnificativa prezenta militara rusa in regiunea separatista Transnistria si in zone proruse precum Gagauzia confera Rusiei o importanta parghie de influenta asupra Chisinaului", noteaza Stratfor.

"Cu toate acestea, criza politica din Republica Moldova - in special dificultatile financiare din ce in ce mai mari ale tarii - ar putea oferi o oportunitate Romaniei. Situatia economica precara a Republicii Moldova, despre care publicul crede ca este generata in principal de coruptie, ar putea explica de ce recentele manifestatii in favoarea reunificarii cu Romania au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani", noteaza agentia americana de analize.

"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu s-a intalnit cu manifestantii, dar a luat act de marsul pentru reunificare si a declarat ulterior ca <>. Declaratiile de acest tip arata ca liderii politici ai Romaniei nu pledeaza pentru reunificare, dar ca Bucurestiul ramane un sustinator-cheie al aprofundarii relatiilor cu Chisinaul in contextul Uniunii Europene", argumenteaza Stratfor.

"Romania este intr-o pozitie buna de a oferi asistenta financiara, dat fiind ca intelege bine situatia din R.Moldova si are interesul strategic de a scoate Chisinaul de pe orbita Moscovei. (...) Insa, chiar daca actualele conditii ofera oportunitati Romaniei, Bucurestiul este constient ca se confrunta cu obstacole in demersul de consolidare a influentei asupra Chisinaului. Timp de multi ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, insa restrictiile comerciale motivate politic au condus la scaderea exporturilor moldovene catre Rusia, generand cresterea acestora spre UE, in special spre Romania", explica Stratfor.

"Deficientele financiare din ce in ce mai mari din R.Moldova, precum si capacitatea si vointa Romaniei de a atenua unele dintre problemele economice ale tarii ar putea face ca acest subiect sa devina unul de mare interes pentru ambele parti in viitor", concluzioneaza Stratfor.