Alianta Nord-Atlantica si tari aliate vor organiza, in octombrie-noiembrie, cel mai amplu exercitiu militar din ultimii 13 ani, mobilizand 36.000 de militari in zona Mediteranei pentru contracararea retelei teroriste Stat Islamic, activa in Siria, Irak, Egipt si Libia, potrivit Mediafax.

Comandantii NATO au anuntat ca exercitiul va simula "un scenariu artificial complex", in care teroristii islamisti vin pe cale terestra, aeriana si navala.

"Nu putem alege intre amenintarile provenind din est si cele din sud, trebuie sa ne antrenam pentru ambele scenarii", a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, seful comandamentului NATO din Brunssum (Olanda).

Peste 30 de tari - inclusiv state non-NATO precum Suedia si Austria - vor participa la manevrele militare care vor avea loc in Italia, Spania, Portugalia si pe Marea Mediterana in perioada 3 octombrie - 6 noiembrie.

Pana acum, strategia Aliantei Nord-Atlantice a vizat in principal contracararea Rusiei, dar ascensiunea organizatiei teroriste Stat Islamic a devenit o preocupare majora in ultima perioada. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat ca revoltele cunoscute sub denumirea "Primavara araba" vor fi urmate de o "iarna brutala" a instabilitatii.

Alianta Nord-Atlantica nu a mai efectuat manevre militare de o asemenea amploare din anul 2002, cand 15 state membre si 12 state-partenere si-au testat capacitatile in Norvegia si Polonia.

Acum, NATO trebuie sa contracareze inamici care isi promoveaza propaganda in medii online pentru a inspira atacuri in nordul Africii si in Europa, a explicat generalul Hans-Lothar Domrose.

"In plus, vom avea factorul distantei. Ne vom antrena intr-un spatiu foarte vast. Ne vom concentra pe viteza, pe amenintari multiple, simultane", a subliniat coordonatorul exercitiului NATO.

Reteaua terorista Stat Islamic ocupa regiuni din Irak, Siria, Libia si Egipt, unde a proclamat "un califat islamic".