Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri, pe Twitter, ca il propune pe Iulian Matache pentru functia de ministru al transporturilor. "In baza deciziei BPN al PSD am decis sa-l propun pe dl Iulian Matache pentru functia de Ministru al Transporturilor! Ii urez succes", a spus Ponta. In prezent, Iulian Matache este secretar de stat in Ministerul Transporturilor. De asemenea, este cel caruia ministrul demisionar Ioan Rus i-a delegat atributiile sale pana in momentul in care va fi numit un nou ministru.

Ministrul Transporturilor, Iulian MatacheFoto: Agerpres

Numele secretarului de stat a mai fost vehiculat, in iunie, in cadrul PSD, ca posibil inlocuitor al lui Ioan Rus. In cele din urma, PSD l-a propus pe Mihai Fifor, insa acesta a fost respins, la o luna de la nominalizare, de catre presedintele Klaus Iohannis.

Reamintim ca Iohannis a respins miercuri propunerea premierului Victor Ponta privind numirea lui Mihai Fifor in functia de ministru al Transporturilor, invocand faptul ca acesta "nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor".

Potrivit Mediafax, Iulian Matache, a carui sotie este presedintele Tribunalului Vrancea, este prezentat in presa locala drept un apropiat al presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, la momentul numirii ca secretar de stat, in mai 2012, el multumindu-i public lui Oprisan si spunand ca nu ar fi ajuns in aceasta functie fara sprijinul, sustinerea si increderea lui Oprisan.

Iulian Matache (43 de ani) a terminat in 1996 Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri. Ulterior s-a specializat in managementul administratiei publice, frecventand mai multe cursuri de specialitate. In 2011 a obtinut si o diploma de licenta la Facultatea de Drept in cadrul Universitatii George Baritiu din Brasov, iar in 2011 a finalizat un program de master in Administratie Publica si Stiinte Europene la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti.

In perioada mai 2012- martie 2104 a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii. In perioada noiembrie 2009-mai 2012 a condus Directia Dezvoltare din cadrul Consiliul Judetean Vrancea. In perioada ianuarie-noiembrie 2009 a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii. In perioada iunie 2006-ianuarie 2009 a condus directia tehnica din cadrul Consiliul Judetean Vrancea. Din 1999 pana in 2006 a detinut diverse functii in cadrul Consiliului Judetean Vrancea, iar in perioada 1996-1999 a fost inginer in cadrul Administratiei de Drumuri si Poduri Vrancea.