​Sotia presedintelui, Carmen Iohannis, s-a remarcat pana acum doar prin tinutele vestimentare, dupa ce presedintele a confirmat ca prima doamna va fi mai vizibila in spatiul public, precizand ca nu crede in institutionalizarea functiei. De la inceputului mandatului presa n-a retinut altceva din aparitiile primei doamne in afara de look, nici Carmen Iohannis n-a avut alte iesiri notabile in afara de cele in care isi etaleaza tinuta. Vizibilitatea nu s-a tradus prin implicarea in actiuni caritabile sau alte proiecte, cu exceptia garderobei si croitoriei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Creatoarea de moda Eli Laslean a postat pe Facebook, luni, o serie de poze, care o prezinta pe Carmen Iohannis. Fotografiile au fost insotite de mesajele “Carmen Iohannis, stralucitoare in aceasta rochie diafana, eleganta si feminina!” si "Prima Doamna, in vizita la Felipe Varela, designer-ul preferat al Reginei Letizia, a ales sa poarte ELLIS by Eli Laslean. Suntem onorati!"

Majoritatea relatarilor din presa despre Carmen Iohannis reprezinta comentarii referitoare la tinuta ei, noul look, lungimea rochiei purtate la un eveniment oficial si obsesia referitoare la genunchii la vedere ai primei doamne. In Romania, din punct de vedere legal, nu functioneaza institutia primei doamne ca in SUA, Franta sau chiar Republica Moldova.

Intr-o conferinta de presa, in luna mai, Klaus Iohannis a declarat ca “prima doamna exista, e sotia mea, Carmen [...] nu cred ca trebuie institutionalizata”. Insa, in vreme ce media din SUA prezinta activitatile caritabile ale primei doamne de la Casa Alba, stirile din Romania legate de Carmen Iohannis fac referire, in special, la tinutele alese de aceasta si la nerespectarea protocolului, titlurile variaza de la “noua tinuta ravasitoare” a primei doamne, “aparitie de pus in rama” la “tinuta nepotrivita”.

Carmen Iohannis a sustinut, in luna februarie, ca deocamdata n-a inceput "exact cu activitatea" de prima doamna. "Promit ca o sa incerc sa fac ceva si pentru cei de acasa si pentru cei de afara, cat imi sta in putinta". Ea a declarat atunci ca i-ar placea sa se implice in educatie si in sustinerea tinerelor talente.

Eli Laslean a postat pe Facebook, in ultimele trei zile, fotografii care o infatiseaza pe prima doamna, Carmen Iohannis, proband o rochie galbena si stand la o cafea printre blanuri, alaturi de mesajul: "Prima Doamna, in vizita la Felipe Varela, designer-ul preferat al Reginei Letizia, a ales sa poarte ELLIS by Eli Laslean. Suntem onorati!"

Sursa: Facebook

Cea mai recenta vizita oficiala a presedintelui Iohannis in Spania, insotit de sotia sa, a fost prezentata si de cotidianul spaniol El Mundo, care a realizat un portret idilic al cuplului prezidential. El Mundo scrie despre “pasiunea absoluta” dintre Carmen si Klaus Iohannis, despre admiratia primei doamne pentru bucataria franceza sau activitatile de bricolaj ale presedintelui.

Evenimentul a fost prezentat si in presa romaneasca, unde jurnalistii au scris despre tinuta aleasa de prima doamna, care a fost o “rochie fara maneci, in culori aprinse, dar si peste genunchi”, potrivit Realitatea.

Sursa: Administratia Prezidentiala

Carmen Iohannis a atras atentia cu tinuta purtata inca de la prima aparitie oficiala la investirea presedintelui Klaus Iohannis. Atunci, PRO TVa scris despre “Carmen Iohannis, o aparitie eleganta la ceremonia de investire in functia de sef al statului a sotului ei”, in timp ce DC News a titrat “Carmen Iohannis criticata pentru tinuta de la investirea lui Klaus Iohannis”. Din nou e adus in atentie faptul ca prima doamna poarta “o rochie prea scurta, cu mult deasupra genunchiului”, potrivit DC News.

Sursa: Administratia Prezidentiala

In luna iunie, titlurile din media romaneasca referitoare la Carmen Iohannis prezinta fie „noua ei tinuta ravasitoare”, fie critici aduse pe retelele de socializare la adresa lungimei rochiei, adaptarii tinutei la eveniment si incalcarii prorocolului. Niciodata alt subiect, dar nici sotia presedintelui nu a oferit vreun prilej sa se vorbeasca in presa altceva decat despre cum arata.

Cu ocazia vizitei de stat a presedintelui Portugaliei in Romania, din 17 iunie, PRO TV a relatat despre „tinuta impecabila” a primei doamne, prezentand mai apoi si informatii referitoare la delegatia prezidentiala sau la ceremonia de la Cotroceni. In legatura cu acelasi eveniment, Romania TV titreaza „Carmen Iohannis, imagine de pus in rama”, iar Realitatea vorbeste despre „Aparitia ravasitoare la ceremonia de primire a presedintelui portughez” a primei doamne.

Despre partciparea lui Carmen Iohannis la ceremonia de la Cotroceni, articolele din presa prezinta fie tinuta ei, fie noul look. “Sotia lui Klaus Iohannis este considerată una dintre cele mai frumoase sotii de politician din România. Prima Doamnă a avut o apariție senzaţional la ceremonia de primire a președintelui portughez la Cotroceni [...]Carmen Iohannis a purtat un deux-piece roz pal, fusta fiind de lungime medie, imediat sub genunchi. La acestea a asortat pantofi cu toc și un plic ciclam.”, scrie Romania TV despre vizita de stat a presedintelui portughez in Romania.

Sursa: Administratia Prezidentiala

Aparitia lui Carmen Iohannis la Festivalul de Teatru de la Sibiu, in luna iunie, a fost prezentata de presa romaneasca, care s-a rezumat la comentarii referitoare la tinuta ei. Atunci, tinuta aleasa de aceasta a starnit un val de critici pe retelele de socializare si in ziarele de can-can. Prima doamna a fost criticata pentru lungimea rochiei sau pentru paietele aplicate pe material.

Realitatea a titrat “Carmen Iohannis, aparitie de senzatie la Festivalul de Teatru de la Sibiu”. In timp ce, PRO TV a scris ca “Rochia gri cu aplicatii de paiete aleasa de sotia presedintelui Klaus Iohannis cu ocazia prezentei la Festivalul de Teatru de la Sibiu, la sfarsitul saptamanii trecute, a fost aspru criticata pe pagina de Facebook a creatorului de moda Stephan Pelger.”

Sursa: Facebook

La sfarsitul lunii iunie, Carmen Iohannis a asistat la un meci din cadrul turneului Palmira Open 2015 in tinuta de tenis, potrivit Gandul. Presa de can-can a titrat ca “Aceasta e cea mai scurta fusta purtata de Prima Doamna”.

In luna iunie, doar un eveniment la care a partcipat Carmen Iohannis a fost prezentat in presa fara vreun comentariu legat de tinuta primei doamne: vizita cuplului prezidential la biserica din Mamaia. Carmen Iohannis l-a insotit pe presedinte in patru vizite oficiale de la inceputul mandatului, desi prezenta acesteia nu este obligatorie. Astfel, prima doamna a mers alaturi de Klaus Iohannis in Spania, Vatican si Italia, Germania si Franta.

George Gabriel Bologan, consul general al Romaniei la Milano, Klaus Iohannis, Carmen Iohannis si primarul orasului Milano, Giuliano Pisapia - la Milano