Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat in sedinta de luni suspendarea din functie a lui Emilian Eva, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, ca urmare a dispunerii fata de acesta a masurii arestarii preventive, informeaza CSM intr-un comunicat citat de Agerpres.

Procurorul Emilian EvaFoto: Agerpres

Conform sursei citate, hotararea Sectiei a fost luata in temeiul dispozitiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si art. 62 alin. (1) lit. a1) si alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis vinerea trecuta arestarea preventiva pentru 30 de zile a procurorului Emilian Eva de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, cercetat penal de DNA pentru luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, fals in declaratii.

Decizia nu este definitiva.

Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani inchisoare.

Initial, procurorul a fost pus sub acuzare pentru ca a tranzactionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Potrivit DNA, in cursul lunilor mai - iunie 2014, perioada in care tatal sau se afla internat in spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic sa depuna toate diligentele profesionale "ca sa fie bine pentru toata lumea", in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate tatalui sau.

Ulterior acestei solicitari, in data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals.

Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

In intervalul august 2014 - martie 2015, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata.

Astfel, in perioada august 2014 - martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva 57 de tablouri, ulterior acesta din urma intermediind tranzactionarea lor catre o persoana, in schimbul unui comision de 16.000 de euro.

In februarie 2015, pretextand ca trebuie sa restituie suma de 20.000 de euro luata cu imprumut de la un om de afaceri, pentru a achizitiona tablouri si a le revinde, Emilian Eva a pretins si primit de la acelasi medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuti pe care a sustinut ca urma sa le remita omului de afaceri. In fapt, Emilian Eva a revandut aceste tablouri sau le-a pastrat, fara a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

De asemenea, in acelasi interval, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv un tablou, la un pret subevaluat, pentru care a platit suma de 1.000 de lei, in loc de 2.000 de lei, cat era valoarea de piata.

Ulterior, Emilian Eva a pretins si primit de la aceeasi persoana, cu titlu gratuit, inca doua tablouri.

La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar, Emilian Eva a obtinut de la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi un certificat de export definitiv si a trimis in Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii, una dintre aceste picturi fiind pretinsa si primita cu titlu de mita.

In perioada august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.