Ministerul Justitiei vrea sa faca studii de prefezabilitate pentru construirea a doua penitenciare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 12 iulie 2015, 11:55 Actualitate | Esenţial

Ministerul Justitiei vrea sa faca doua studii de prefezabilitate in vederea construirii a doua penitenciare, unul in comuna Berceni, judetul Prahova si un altul in municipiul Caracal, judetul Olt, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, anunta Mediafax. "Pentru asigurarea misiunii sistemului penitenciar ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detentie si cu asigurarea interventiei recuperative, in conditii care garanteaza respectarea demnitatii umane, facilitand responsabilizarea si reintegrarea in societate a persoanelor private de libertate si contribuind la cresterea gradului de siguranta a comunitatii si mentinerea ordinii publice, consideram ca este oportuna construirea a doua penitenciare noi, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri", se arata in proiectul de Hotarare de Guvern lansat de Ministerul Justitiei in dezbatere publica.

In acest context, Ministerul Justitiei mentioneaza ca, prin Hotararea Guvernului numarul 196/2015, a fost aprobata suplimentarea bugetului institutiei pentru anul 2015 cu doua milioane de lei, pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

"Potrivit dispozitiilor art. 43 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, prin exceptie de la regula generala in materie, in cazuri temeinic justificate, ordonatorii principali de credite pot efectua cheltuieli pentru achizitionarea si/sau elaborarea studiilor de fezabilitate si a altor studii aferente obiectivelor de investitii, cu aprobarea Guvernului. Astfel, prin prezenta Hotarare a Guvernului se autorizeaza Ministerul Justitiei, pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor, sa efectueze cheltuieli pentru achizitia a doua studii de prefezabilitate destinate construirii a doua penitenciare in Comuna Berceni, judetul Prahova si in Municipiul Caracal, judetul Olt", se mai arata in proiectul de Hotarare de Guvern.

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca mentinerea si dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar s-a realizat, in principal, prin preluarea unor imobile de la alte institutii, prin construirea de unitati penitenciare noi si prin modernizarea celor existente. Investitiile au fost asigurate din fonduri publice, sumele alocate fiind limitate.

"Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltata inainte de 1989 nu corespunde standardelor prevazute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar romanesc la aceste standarde implica un proces de durata, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant si extrem de ingrijorator il constituie faptul ca Administratia Nationala a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finantelor, un total de 139 hotarari judecatoresti pronuntate impotriva statului roman, al caror obiect il constituie conditiile de detentie. Pana in prezent, statul roman a fost obligat la plata a 1.142.154 euro si 10.000 franci elvetieni", potrivit unei descrieri a situatiei actuale, prezentata in cadrul proiectului de Hotarare de Guvern.

Majoritatea hotararilor se refera la modul de respectare a drepturilor omului din perspectiva asigurarii conditiilor minime de detentie, in special in ceea ce priveste conditiile de cazare, precizeaza sursa citata.

Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

433 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Mda... (Duminică, 12 iulie 2015, 13:33)

  Petre Cusuru zis si Barba Trista [utilizator]

  Nu-i nevoie de studiu, avem nevoie de ele... Si faceti-le mai mari ca se mareste echipa la DNA.
 • +1 (1 vot)    
  "Două" penitenciare?! (Duminică, 12 iulie 2015, 13:58)

  VW_Bora [utilizator]

  Două sute cred că ar fi o cifră mai realistă dacă DNA îi va lua în vizor pe toţi cei care sunt sau au fost parlamentari, membri ai guvernului, primari, preşedinţi de CJ sau alte "comitete şi comiţii" în ultimii 25 de ani.

  Deci n-au prea nimerit-o cu numărul, însă cele două locaţii propuse sunt bestiale, îmi place!
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo Romania! (Duminică, 12 iulie 2015, 15:27)

  dandra [utilizator]

  Investeste in studii de fezabilitate si in inchisori in loc sa folositi acesti bani pentru educatie sau pentru a crea locuri de munca, ca poate, doar poate, acei copii delicventi si oameni fara loc de munca si disperati NU vor mai ajunge in inchisoare.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă