Romania a reusit in ultimii ani sa ajunga la stabilitatea macroeconomica necesara pentru a creste interesul investitorilor straini, dar mai are de rezolvat cateva deficiente 'economice si institutionale', cum ar fi dificultatile in plata taxelor, evaziunea fiscala si coruptia, aceasta putand submina dezvoltarea economica, a declarat presedintele Klaus Iohhanis, intr-un interviu pentru agentia media The European Times, citat de Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

'Romania a reusit in ultimii ani sa ajunga la stabilitatea macroeconomica necesara pentru a creste interesul investitorilor straini. Avem argumente dintre cele mai puternice sa spunem ca Romania trece printr-o perioada buna din punct de vedere economic', a afirmat seful statului, care a invocat ca argumente cresterea economica de peste 4% din primul trimestru din 2015, precum si 'previziunile economice extrem de promitatoare pentru anii urmatori'.

'Investitiile straine in Romania au inceput sa creasca in prima parte a acestui an. Prin urmare, vedem ca mediul de afaceri din Romania incepe sa intruneasca asteptarile investitorilor straini cu tot mai mult succes', a declarat Iohannis in interviul aparut miercuri pe site-ul The European Times.

El a subliniat de asemenea ca Romania ofera si alte beneficii pentru investitori, 'in afara stabilitatii macroeconomice si a nivelului relativ scazut de impozitare'. 'Avem o forta de munca extrem de pregatita si un potential remarcabil in privinta resurselor naturale. Fiind o economie in dezvoltare, numeroase sectoare economice locale le ofera investitorilor oportunitati de afaceri: de la energie la infrastructura si de la agricultura la turism. Exista peste tot oportunitati de investitii si de afaceri', a precizat presedintele Iohannis, care a oferit ca exemplu domeniul energetic, care 'poate si trebuie sa devina un vector constant al competitivitatii noastre economice'. 'Prin investitii consistente si intr-un mediu competitiv, Romania are potentialul de a deveni un important jucator regional', a adaugat el.

Iohannis a afirmat totodata ca exporturile Romaniei au crescut in ultimii ani, 'in special pe piata din Uniunea Europeana, spre care se indreapta aproape trei sferturi dintre exporturile romanesti'. 'Acest lucru reprezinta un indice de apreciere in privinta produselor romanesti pe piata europeana', a spus seful statului.

Presedintele a atras in acelasi timp atentia ca Romania mai are inca de rezolvat cateva deficiente 'economice si institutionale'. 'Ma refer la existenta dificultatilor in plata taxelor, la evaziunea fiscala, precum si la coruptie, care, daca nu este combatuta, poate - in mod subtil, dar eficient - sa submineze dezvoltarea economica', a declarat el.

'Sa nu uitam ca realizarile companiilor si investitorilor depind in mod direct de calitatea regulilor care le guverneaza activitatea. Asigurarea transparentei si a stabilitatii, precum si a predictibilitatii fiscale si legislative, continua sa fie unul dintre obiectivele noastre principale', a mai spus Klaus Iohannis.