Premierul Victor Ponta a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere de punere a in aplicare a unei decizii judecatoresti in cazul Rompetrol-Rafinare, a decis Curtea de Apel Constanta, potrivit Mediafax.

Victor PontaFoto: HotNews / DP

"Aplica paratilor Victor Viorel Ponta si Gavrilescu Gratiela o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi intarziere de la data comunicarii prezentei si pana la data executarii (pentru fiecare). Obliga paratii Victor Viorel Ponta si Gavrilescu Gratiela catre reclamant la plata penalitatii de 100 lei/zi intarziere pentru fiecare de la data comunicarii prezentei si pana la data executarii", au decis magistratii Curtii de Apel Constanta.

Decizia a fost luata judecatori dupa ce Rompetrol-Rafinare a cerut sanctionarea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a Guvernului Romaniei, dar si a lui Attila Korodi, Victor Ponta si a Gratielei Gavrilescu, pentru ca nu au pus in aplicare o decizie a instantei ce vizeaza rafinaria.

In ceea ce priveste Guvernul Romaniei si Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, judecatorii au respins cererea de sanctionare a celor doua institutii.

Decizia Curtii de Apel Constanta este urmare a unei actiunii inaintate in instanta de Rompetrol, care a cerut sanctionarea Ministerului Mediului, a Secretariatului General al Guvernului, a premierului Victor Ponta, a fostului ministru al Mediului, Attila Korodi, si a actualului ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu, pentru ca nu au pus in aplicare o decizie definitiva a instantei, din 2012.

Atunci, Rompetrol Rafinare a cerut in instanta modificarea Hotararii de Guvern 60/2008, Planul National de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pentru perioadele 2007 si 2008-2012. In baza Hotararii de Guvern atacate in instanta, Rompetrol Rafinare ii reveneau 3,4 milioane certificate, iar compania a cerut, in baza investitiilor realizate, dublarea numarului de certificate de emisii gaze cu efect de sera alocate de Guvern, solicitare aprobata de instanta, in 2012, dar nepusa in aplicare de Guvern.