Guvernul a aprobat miercuri Hotararea prin care se reglementeaza organizarea si functionarea Institutului National de Cercetare "Cantacuzino", infiintat prin reorganizarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", in baza OUG 23/2015, aprobate recent de Executiv. In acest fel se asigura, pentru anul 2015, finantarea necesara functionarii institutului in conditii normale, cu posibilitatea trecerii in perioada urmatoare la producerea de vaccinuri si seruri (10 milioane euro), precizeaza Guvernul.

Institutul Cantacuzino functioneaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, si desfasoara activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei starii de sanatate a populatiei.

Institutul desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare in domeniile: infectii bacteriene, virale si parazitare si a vectorilor implicati in transmiterea acestora, microbiologie de sanatate publica, biologie celulara si moleculara, imunologie, biotehnologie si genetica microbiana. De asemenea, desfasoara activitati conexe cercetarii si dezvoltarii, in domeniul propriu de activitate.

Finantarea Institutului Cantacuzino se asigura din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Numarul maxim de posturi aprobat pentru Institut este de 430.

Reamintim ca in luna iunie Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care Institutul Cantacuzino sa primeasca statut de institutie publica de interes national si un buget de 10 milioane de euro.