Un pilot care era internat la Spitalul Judetean Bacau a fost adus de urgenta, cu un elicopter SMURD, la Spitalul "Victor Babes" din Bucuresti, dupa ce a fost diagnosticat cu malarie, a declarat marti, pentru Mediafax, directorul medical al unitatii sanitare din Capitala, Corneliu Popescu. "Este vorba despre un pilot de 46 de ani care a fost internat la Spitalul din Bacau. Dupa ce a fost pus diagnosticul, medicii bacauani au decis transferarea de urgenta a barbatului la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale Victor Babes din Capitala. Este al cincisprezecelea caz de malarie internat in Spitalul ᅡVictor Babesᅡ in 2015", a spus Corneliu Popescu.

Directorul medical al Spitalului "Victor Babes" nu a dat alte informatii medicale in legatura cu starea barbatului, intrucat aceasta a fost solicitarea familiei pilotului, dar a precizat ca 99 la suta din cazurile de malarie internate in unitatea sanitara vin din Africa.

Corneliu Popescu a adaugat ca la spital au ajuns anual, in medie, intre 30 si 40 de cazuri de malarie, iar toti pacientii internati s-au vindecat. "Rata de supravietuire in ultimii ani a fost de suta la suta, sigur ca depinde de momentul in care este depistata boala si stadiul acesteia. Noi avem tratamente pentru aceste cazuri, fiind singurul spital de boli tropicale din Romania. Tratamentele administrate in unitatea sanitara sunt identice cu cele folosite in toate tarile lumii", a mai spus directorul medical.

Malaria este o boala infectioasa des intalnita in zonele tropicale si subtropicale, care se manifesta prin febra aparuta la sapte zile de la prima posibila expunere. Parazitul malariei este transmis prin intepatura femelei tantarului anofel.