Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit marti cu presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofiti, la sediul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava. Vizita celor doi presedinti la Suceava a fost prilejuita de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofte. Presedintele Romaniei a sustinut un discurs in care si-a reafirmat sustinerea pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova si a afirmat ca singura cale de succes pentru a se ajunge la aderarea la UE o reprezinta combaterea coruptiei, stabilitatea economica si intarirea institutiilor.

Klaus Iohannis si Nicolae TimoftiFoto: Administratia Prezidentiala

Redam mai jos intreaga alocutiune a lui Klaus Iohannis:

"Mă simt deosebit de onorat că mă aflu astăzi alături de dumneavoastră și vă mulțumesc pentru invitație și pentru primirea călduroasă. Am ținut să fiu cu dumneavoastră astăzi, la Suceava, pentru a împărtăși împreună bucuria și emoția acestui eveniment cu totul special. Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa omologului meu, domnul Președinte Nicolae Timofti, de către Universitatea «Ștefan cel Mare» reprezintă un moment deosebit pentru mediul academic, dar și pentru relația dintre cele două state de limbă română. Salut, așadar, decizia Senatului Universității și le mulțumesc inițiatorilor. Acest cadru festiv îmi oferă posibilitatea să vorbesc despre câteva lucruri importante: despre tradiție, despre profesionalism și demnitate ca valori umane întruchipate de un lider politic autentic și despre viitor.

Moldova, cea din stânga și din dreapta Prutului, reprezintă un loc care păstrează aproape la tot pasul numele și faptele celei mai importante figuri medievale românești, domnitorul Ștefan cel Mare, iar Suceava poartă, în timp și spațiu, o încărcătură istorică extrem de valoroasă. Prin faptele sale, Ștefan cel Mare a contribuit enorm la formarea identității și solidarității unui neam. Având un simbol comun în acest remarcabil personaj istoric, țările noastre nu vor putea uita niciodată că sunt legate prin cultură, limbă și sunt parte ale aceleiași istorii, factori care contribuie decisiv la consolidarea legăturilor dintre statele noastre.

Când am fost în februarie la Chișinău, am ținut în mod special să onorez memoria lui Ștefan cel Mare la statuia din centrul orașului, iar astăzi, la câteva luni distanță, în universitatea care îi poartă numele, de pe celălalt mal al Prutului, particip la acest eveniment care ne demonstrează încă o dată reperele istorice importante pe care le împărtăşim şi pe care am credinţa că vom continua să le cultivăm.

Prezența în această universitate îmi oferă, totodată, ocazia să remarc relația îndelungată în ceea ce privește schimbul de studenți între cele două țări şi cooperarea extrem de strânsă la nivel preuniversitar, universitar şi ştiinţific. Aceasta este o consecință a faptului că împărtășim aceeași viziune cu privire la educarea și formarea tinerei generații, ca zonă de importanţă strategică, pentru a putea asigura progresul și stabilitatea țărilor noastre. În plus, această experiență arată că relația României cu Republica Moldova este un episod unic la nivel european, iar efortul nostru nu a fost în zadar. Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credința că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea și integrarea în familia europeană de valori a țării dumneavoastră, domnule Președinte. România alocă deja anual 5.000 de burse de studiu pentru studenții din Republica Moldova și peste jumătate din copiii preşcolari din această țară beneficiază de programul finanțat de România pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor. Universitățile din țările noastre cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar și europene, prin schimb de studenți și profesori.

Doamnelor și domnilor,

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Președinte Nicolae Timofti recunoaște și înnobilează meritele sale profesionale și politice. Cariera profesională a domnului Timofti este impresionantă. Sistemul judecătoresc actual al Republicii Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept. Priceperea și corectitudinea de care a dat mereu dovadă, puterea exemplului personal și simțul datoriei au jucat un rol esențial în afirmarea sa pe scena publică, iar încrederea pe care a reușit să o câștige din partea propriilor cetățeni este confirmarea virtuozității sale. Determinarea și curajul domnului Timofti de a conduce țara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa s-a implicat cu toată forța pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic și pentru împlinirea destinului european al țării sale. Eforturile distinsului lider de a construi un stat liber, democratic și consolidat reprezintă cu siguranță o alegere pe care atât România, cât și Uniunea Europeană o susțin cu fermitate. Vă mulțumesc personal pentru dedicația și meritele personale în susținerea parcursului european al țării dumneavoastră, singurul care poate garanta tinerilor din Republica Moldova un viitor așa cum merită – un viitor al stabilității, prosperității, democrației și al valorilor europene.

Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule Președinte. Cred cu tărie că Republica Moldova își poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetățenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem și oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune.

Republica Moldova trebuie ca în viitor să facă eforturi susținute pentru a împlini procesul de reformare a statului. Consolidarea statalității înseamnă în primul rând asumarea în practică a valorilor și principiilor europene fără de care nu poate exista integrare deplină. Combaterea corupției, stabilitatea economică și întărirea instituțiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare șansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această șansă se numește România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susținător al Republicii Moldova în procesul de integrare. Profit de această ocazie pentru a saluta rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. Faptul că partidele proeuropene au reușit să câștige orașe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorința cetățenilor de a îmbrățișa și de a-și însuși valorile europene și hotărârea pentru susținerea parcursului european. Sperăm cu toții că această opțiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliție, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova.

În final, permiteți-mi, domnule Președinte, să vă felicit încă o dată și să-mi exprim întreaga recunoștință pentru tot ce faceți. Așa cum am afirmat în nenumărate rânduri, port față de domnul președintele Timofti, un om deosebit de dedicat țării lui, un respect profund. Domnia sa este un câștig real pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei, pentru relațiile dintre țările noastre, dar și pentru Uniunea Europeană. Vă doresc mult succes, sănătate și putere de muncă! Vă mulțumesc!"

Cei doi presedinti au fost intampinati de rectorul Universitatii "Stefan cel Mare", Valentin Popa, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, Ecaterina Andronescu, secretarul general al PNL Gheorghe Flutur, precum si de alti parlamentari suceveni.

Foto: Administratia Prezidentiala

De asemenea, in cladirea rectoratului se aflau mai multi studenti, care i-au asteptat pe cei doi, iar Klaus Iohannis i-a salutat pe tineri.

La ceremonia inmanarii titlului urmeaza sa participe mai multi rectori din Romania, dar si IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

Dupa intalnirea tete-a-tete va avea loc ceremonia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava presedintelui Nicolae Timofti, dupa care cei doi presedinti se vor intalni cu reprezentantii studentilor din Republica Moldova si vor vizita o expozitie de drapele si medalii pregatite de Presedintia Republicii Moldova.

Ulterior, cei doi presedinti vor sustine declaratii de presa, vor semna in cartea de onoare a Universitatii "Stefan cel Mare", iar dupa-amiaza vor vizita impreuna Cetatea de Scaun a Sucevei.

Senatul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava a decis, in 2013, sa acorde titlul de Doctor Honoris Causa presedintelui Republicii Moldova, la propunerea Facultatii de Stiinte Economice si Administratie Publica din cadrul universitatii sucevene.

Aceasta este cea de-a doua intrevedere dintre cei doi sefi de stat, dupa vizita oficiala pe care Klaus Iohannis a facut-o la Chisinau, la scurt timp de la preluarea mandatului de presedinte, in 25 februarie.