MCA Romania (Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului) avertizeaza asupra unor eventuale tentative de a transforma proiectul “ambitios” de construire a celei mai mari moschei din Europa la Bucuresti intr-un centru care ar putea fi folosit ca baza regionala pentru desfasurarea unor activitati teroriste, anti-crestine, anti-democratice de catre “elemente radicale islamice”. Organizatia indeamna Guvernul sa nu dea unda verde proiectul inainte de a derula o investigatie completa asupra surselor de finantare, dar si asupra unor grupuri politice care ar putea fi in spatele constructiei moscheii, pentru a se asigura ca edificiul nu va deveni o baza prin care va fi raspandita ura si intoleranta, se arata intr-un comuncat remis Hotnews.ro

  • "Asa cum a fost clar demonstrat in intreaga lume, moscheile si universitatile islamice sunt des implicate in suportul si pledarea pentru terorism, antisemitism si violenta impotriva “infidelilor”; evrei si crestini deopotriva. MCA Romania intotdeauna va saluta construirea oricarei Case a lui Domnezeu unde toleranta, dragostea si respectul reciproc pentru toti oamenii, indiferent de convigerile lor religioase, este predicat si promovat. Totusi, MCA Romania avertizeaza impotriva eventualelor incercari de a transforma acest proiect ambitios intr-un centru  pentru a fi folosit de elemente radicale islamice ca o baza regiolana pentru activitatile lor anti-semite, anti-crestine, anti-democratice, pro-teroare. Indemnam Guvernul  sa nu continue inainte de a investiga sursele de finantare si factiunile (n.r.: Grup de persoane unite pe baza unor interese politice comune (si care de obicei se manifesta prin violenta)) care ar putea sta in spatele constructiei moscheii, si sa se asigure ca acest centru nu va deveni o baza pentru raspandirea urii si intolerantei", se arata in comunicatul MCA, semnat de directorul organizatiei, Marko Maximillian Katz.

Organizatia aminteste in comunicat declaratia fostului presedinte Traian Basescu, de duminica, prin care acesta a catalogat decizia guvernului de a aproba proiectul construirii edificiului ca fiind “nesabuita” si a apreciat ca “nu exista risc mai mare decat sa aduci studenti musulmani in tara”.

Background

Fostul presedinte, Traian Basescu, a criticat in termeni dur proiectul viitoarei moschei si pe Victor Ponta pentru decizia de a concesiona teren in vederea construirii acesteia.

"Avem un premier care sta pitit pe la Istanbul. Schiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face sa ne gandim ca a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, daca n-ar fi tragica, ar fi comica (...) Astfel de decizii sunt nesabuite, daca nu chiar antinationale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanta, dar sa faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 6.000 de studenti mulsulmani.(...) Nu exista risc mai mare decat sa aduci studenti musulmani in tara", a spus fostul presedinte, la o intrunire a PMP, care s-a desfasurat la Pitesti.

Seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, s-a declarat conseternat de afirmatiile lui Traian Basescu.si i-a cerut fostului presedinte “sa nu se implice Cultul Musulman intr-un conflict politic cu pretext religios”.

“Opinia publica se doreste a fi divizata de un conflict politic cu tendinte confesionale. S-a spus (Traian Basescu — n.r.) ca dupa construirea moscheii centrale din Bucuresti vor sosi si studia in Romania 6.000 de studenti musulmani si tara noastra va devin centru al islamului din Balcani. Eu garantez ca niciodata in tara noastra nu se va infiinta o universitate teologica musulmana si, mai mult, nu exista 6.000 de studenti teologi musulmani in Bulgaria, Bosnia si Macedonia, la un loc! (...) Fostul presedinte Basescu sa nu implice Cultul Musulman intr-un conflict politic cu pretext religios!" a declarat, luni, Murat Iusuf intr-o conferinta de presa, la Constanta, citat de Agerpres.

Premierul Victor Ponta i-a multumit Muftiului Murat Iusuf, astazi, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, pentru “precizarile de bun simt” si a tinut sa sublinieze faptul ca ii pare rau “ca exista inca in tara noastra iresponsabili care se joaca cu lucruri atat de sensibile si importante cum sunt pacea, respectul si solidaritatea interconfesionala”.

MCA Romania mai precizeaza faptul ca Guvernul roman a trecut rapid peste etapele necesare construirii proiectului, pe care organizatia il considera ambitios si “inca controversat”, amintind si faptul ca acesta a fost adus la cunostinta publicului cat timp primul-ministru Victor Ponta a fost spitalizat in Turcia.

Guvernul a decis printr-o hotarare de guvern, sa ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri patrati in Bucuresti, pe o perioada de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat langa Centrul Expozitional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimata la patru milioane de euro. Singura conditie pe care a impus-o guvernul este ca lucrarile de constructie a moscheei sa inceapa in trei ani.

Fondurile pentru construire vor fi asigurate de catre statul turc. Moscheea va avea o capacitate de 2000 de persoane. Statisticile oficiale arata ca in Bucuresti traiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumatate sunt cetateni straini, veniti cu afaceri, la studii, prin casatorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmana din Romania se afla insa in Dobrogea si numara peste 70.000 de persoane.