Romania ocupa locul 79 dintr-un total de 127 tari participante la studiul de evaluare a Indicelui de Adaptabilitate la Schimbare - Change Readiness Index (CRI), realizat de KPMG International in parteneriat cu Oxford Economics, potrivit unui comunicat al companiei.

CRI masoara capacitatea tarilor de a se pregati si raspunde la schimbarile tot mai rapide cauzate de socuri economice si politice sau de tendinte pe termen lung, ca de exemplu evolutia demografica si noile tehnologii, precum si de calamitati naturale. Fata de ultimul sondaj realizat in 2013, Romania si-a imbunatatit punctajul CRI general, care reliefeaza capabilitatile pe trei piloni principali: mediul de afaceri, sectorul guvernamental si oamenii si societatea civila, potrivit sursei citate.

Romania a obtinut cel mai bun punctaj la capabilitatile oamenilor si societatii civile, desi aceasta este singura mare categorie la care punctajul tarii a scazut comparativ cu studiul precedent.

Desi venitul este un factor declansator important pentru cresterea adaptabilitatii la schimbare, Romania fiind inclusa in categoria tarilor cu venituri medii-superioare (4.086 -12.615 USD), tara este depasita in clasamentul CRI de 13 tari cu venituri medii-inferioare si chiar de 5 tari cu venituri inferioare din Africa. Romania apartine grupului de tari din Europa de Est si Asia Centrala in care s-a clasat pe locul 14 dintr-un numar total de 16 tari, in timp ce Republica Ceha, Ungaria si Slovacia se situeaza pe primele trei pozitii.

Romania se claseaza pe locul 79 la mediul de afaceri, care reflecta robustetea companiilor si capabilitatile antreprenoriale ale unei tari. Romania sta mai bine la infrastructura tehnologica (locul 50), gradul de deschidere economica (locul 51) si flexibilitatea pietei muncii (locul 61). Subdivizia din aceasta categorie care reprezinta un motiv de ingrijorare este Inovarea si Cercetarea & Dezvoltarea, la care Romania ocupa locul 109 datorita slabei finantari si cooperari intre institutele de cercetare si mediul de afaceri. Romania a inregistrat, de asemenea, un punctaj scazut in privinta mediului de afaceri (locul 95) reflectand astfel dificultatile intampinate in deschiderea unei firme, nivelul de reglementare, legislatia privind drepturile de proprietate si a contractelor, fiscalitatea si protectia investitorilor. Romania nu a obtinut un punctaj satisfacator nici la sectorul financiar (locul 93), acest indicator masurand in principal eficienta finantarii companiilor si intreprinzatorilor.

Sectorul guvernamental reprezinta pilonul cel mai slab al Romaniei din perspectiva indicelui de adaptabilitate la schimbare, la care tara se situeaza pe locul 86, in special datorita slabei planificari strategice a guvernului, dar si datorita administrarii fiscale si bugetare deficitare. Romania ocupa o pozitie slaba in clasament si la capacitatea de reactie la schimbarile de mediu si climatice precum si in privinta sigurantei alimentare si securitatii energetice. Romania prezinta semne de ameliorare la indici precum birocratia, politici pozitive de reglementare si un cadru macroeconomic mai stabil, la care se situeaza aproape de o pozitie medie in cadrul clasificarii.

Desi punctajul a scazut de la ultimul sondaj, oamenii si societatea civila reprezinta cea mai robusta capabilitate a Romaniei, pentru care ocupa locul 62 in clasament. In consecinta, ar trebui sa ne concentram intr-o mai mare masura asupra dezvoltarii capabilitatilor umane, cu atat mai mult cu cat este nevoie de mult timp pentru ca rezultatele sa devina vizibile in aceasta directie. Veriga cea mai slaba a Romaniei consta in evolutia demografica, unde s-a clasat pe penultimul loc (locul 126 din 127), datorita unei rate scazute a fertilitatii si migrarii uriase. Potrivit sondajului, Romania are deficiente in privinta protectiei sociale si capabilitatilor antreprenoriale datorita sprijinului redus din partea statutului. In schimb, Romania se claseaza mai bine la utilizarea tehnologiei, cresterea favorabila incluziunii si sanatate, avand o speranta mare de viata (74,6 ani) si o rata scazuta a mortalitatii infantile.

Tarile din topul clasamentului pentru adaptabilitatea la schimbare

Studiul CRI a fost extins de la 90 de tari incluse in clasamentul din 2013 la 127 tari in 2015. In 2015, Singapore s-a clasat ca si in anul 2013 pe primul loc, in timp ce tarile nord si vest europene au dominat in primele 20 de locuri din top.