Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat vineri ca vor fi luate cele mai drastice masuri daca se va dovedi ca a fost frauda la Bacalaureat, la colegiul din Orsova, precizand ca in cazul unei posibile implicari a unor profesori, sanctiunile pot merge pana la desfacerea contractului de munca, informeaza Mediafax.

Ministrul Sorin Cimpeanu a declarat, pentru sursa citata, ca cere persoanelor responsabile de organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat de la Colegiului Tehnic "Dierna" din Orsova sa ia de urgenta cele mai drastice masuri care se impun, in cazul in care se va dovedi ca sunt profesori implicati in frauda la ultima proba de la bacalaureat, sustinuta vineri.

Cimpeanu a mai spus ca si daca se va dovedi ca fiica fostului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu a fost ajutata in timpul ultimei probe de la bacalaureat, aceasta va fi sanctionata, conform legii.

"Consider frauda foarte grava. In cazul de la Orsova, daca este vorba despre un elev, elevul trebuie sa platesca potrivit legii. Dar, daca au fost implicate si cadre didactice in aceasta posibila frauda, atunci cer de urgenta colegilor mei care au competenta sa ia cele mai drastice masuri care se impun in acest caz, mergand pana la desfacerea contractului de munca", a declarat Sorin Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a precizat ca Parchetul si Inspectoratul de Politie fac verificari in acest caz si vor actiona in consecinta, in functie de rezultatele acestei anchete.

"Stiu ca, la aceasta ora, inregistrarile (cu camerele de supraveghere din Colegiul Tehnic ᅡDiernaᅡ din Orsova, n.r.) au fost trimise catre Parchet", a spus Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a mai spus ca la ultima proba a examenului de bacalaureat, cea la alegere a profilului si specializarii, 42 de candidati au fost eliminati pentru frauda.

"Astazi, au fost eliminati pentru frauda si tentativa de frauda 42 de elevi. De asemenea, 6.895 de elevi nu s-au prezentat la examen, iar 150.094 au participat la testul de vineri", a precizat Cimpeanu.

Procurorii Parchetului Tribunalului Mehedinti au intocmit dosar penal in cazul fiicei fostului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu, despre care au fost sesizati ca ar fi copiat cu un handsfree la testul scris la chimie, ultima proba a examenului de bacalaureat.

Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului Tribunalului Mehedinti, Fanica Cercel, fiica fostului presedinte al CJ Mehedinti este audiata de catre procurori pentru a se stabili daca aceasta a copiat la proba de chimie a examenului cu un dispozitiv de transmisie de tip handsfree.

Tototdata, Parchetul Judecatoriei Orsova a preluat cazul de posibil ultraj care o vizeaza pe sotia fostului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, Mariana Duicu.

Adina Duicu a fost eleva a Liceului "Traian Lalescu" din Orsova, dar a sustinut examenul de bacalaureat la centrul organizat in cadrul Colegiului Tehnic "Dierna" din Orsova.

Intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV, Adrian Duicu a declarat ca fiica sa nu a copiat la examenul de bacalaureat, asupra sa negasindu-se niciun dispozitiv de tip handsfree, iar acest fapt va fi stabilit de ancheta care s-a deschis.

In imaginile surprinse cu un telefon mobil, in fata liceului unde tanara a sustinut examenul de bacalaureat, apare fiica cea mica a fostului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, care il loveste pe politistul care o imobilizeaza pe mama sa, potrivit procurorilor, aceasta nefiind audiata pentru ultraj, ci doar mama sa.

Procurorii si politistii din Orsova au fost sesizati, vineri, despre o posibila frauda la proba de chimie a bacalaureatului in cadrul Colegiului Tehnic "Dierna" din Orsova, care o viza pe fiica lui Adrian Duicu. In urma sesizarii, la iesirea de la proba scrisa la chimie, un procuror si un politist au asteptat-o pe eleva suspectata de frauda.

Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului Tribunalului Mehedinti, in momentul in care eleva a fost verificata de catre anchetatori pentru a se stabili daca asupra sa erau dispozitive de transmisie de tip handsfree, mama tinerei, respectiv sotia lui Adrian Duicu, l-ar fi imbrancit pe politist. In urma altercatiei, politistul s-a ales cu cateva zgaraieturi, motiv pentru care Parchetul Judecatoriei Orsova a intocmit acte pentru a se stabili daca femeia va fi acuzata de ultraj.