Guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea a adoptat in ultima sedinta o hotarare prin care s-au luat o serie de masuri "pentru buna functionare a institutiilor din sistemul justitiei", intre care si suplimentarea posturilor la DNA cu 50 de posturi de procuror si 10 de grefier. Hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial de joi, 2 iulie. Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, la bilantul din luna februarie, ca a cerut 50 de noi posturi, din cauza cresterii volumului de dosare in conditiile in care numarul procurorilor a ramas acelasi de la infiintarea DNA. De notat ca solicitarea n-a fost aprobata pe mandatul de premier al lui Victor Ponta, anchetat in dosarul Sova.

Masuri in justitieFoto: Monitorul Oficial
  • Au fost suplimentate si posturile la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la 539 de posturi, cu cat functiona in baza unei hotarari din 2014, la 549 de posturi, cat prevede noua hotarare.

Laura Codruta Kovesi a declarat la bilantul din februarie 2015:

  • "Principala vulnerabilitate si marea provocare e cresterea continua a volumului de activitate, cu acelasi numar de procurori ca la infiintarea DNA. Volumul s-a triplat fata de momentul infiintarii institutiei. Desi procurorii au solutionat anual tot mai multe dosare, ritmul de crestere e tot mai mare. Mai avem de solutionat peste 5000 de dosare.
  • Imaginati-va presiunea care il asteapta pe procuror cu acets numar mare de dosare. Aceste dosare nu sint simple dosare, ci asteptarile a mii de persoane. De multe ori exista suspiciuni privind perioada de finalizare a dosarelor. Volumul depaseste resursa fizica.
  • Am dispus masuri de prioritizare a dosarelor vechi, criteriile fiind volumul prejudiciului, perioada de presciere sau posibilitatea ca inculpatul sa influenteze cauza.
  • Complexitatea dosarelor DNA presupune situatia in care un procuror nu poate lucra concomitent la mai mult de un dosar - exemplul dosarului licentelor Microsoft.
  • Consideram prioritara gasirea de solutii care sa permita limitarea numarului de dosare. O prima rezolvare e cresterea numarului de procurori, am facut deja cerere pentru 50 de noi posturi". 

Potrivit unor surse HotNews.ro, suplimentarea posturilor a devenit prioritara. De pilda, procurorul de la Ploiesti care instrumenteaza dosarul Moisescu-Chiliman-Ghita mai are in lucru peste 100 de cazuri. Prin suplimentarea posturilor, se degreveaza de dosare.

Prin Hotararea de Guvern adoptata in sedinta de miercuri, 30 iunie, posturi sumplimentare au primit Ministerul Justitiei si alte structuri de parchet, cum ar fi DIICOT-ul, insa personal auxiliar.

CLICK pe fotografia de mai jos pentru a vedea textul integral al Hotararii de Guvern, asa cum a fost publicata in Monitorul Oficial: