Exista o o inflatie de constitutionalisti, iar din aceasta cauza nu se reuseste sa revizuirea Constitutiei, a declarat miercuri prof. univ.dr. Ioan Muraru, fost Avocatul al Poporului si fost presedinte CCR, prezent la lansarea Codlex-ului constitutional - Constitutiile statelor membre ale Uniunii Europene, fiind unul dintre cei patru autori ai lucrarii.

Constitutia RomanieiFoto: Agerpres

El a spus despre prof. univ. dr. Stefan Deaconu si Simina Tanasescu, alti doi autori ai lucrarii, ca sunt in prezent cei mai valorosi constitutionalisti din Romania.

"Asistam la o inflatie de constitutionalisti. Datorita acestei inflatii nu reusim sa revizuim Constitutia desi discutam despre vreo doi ani de aceasta revizuire. De ce? Eu cred ca raspunsul este simplu daca l-am cauta", a spus fostul presedinte al Curtii Constitutionale.

Muraru a subliniat ca actuala Lege Fundamentala a Romaniei, daca se va compara cu cea a statelor europene, raspunde exigentelor si ''nu trebuie sa inventam foarte multe lucruri''.

"O problema care este mereu in atentia practicienilor, teoreticienilor priveste imunitatea parlamentara. Sub acest aspect cei care vor avea curiozitatea sa rasfoiasca Constitutiile vor observa ca noi nu suntem o exceptie in UE. Imunitatea parlamentara este o procedura care protejeaza mandatul si ca atare ea trebuie mentinuta. Fara indoiala ca un Parlament care se constituie Adunare Constituanta ar putea gandi si altfel, dar intr-o gandire de perspectiva eu cred ca nu vor face un lucru bun daca vor transforma imunitatea parlamentara intr-un simplu vot. Este un lucru consolidat in lume, cunoscut si asa mai departe", a atras atentia Ioan Muraru.

El a adaugat ca, in 2003, controlul de constitutionalitate a fost intarit prin anumite adaosuri si completari, apreciind ca a fost "un lucru bun cu unele exagerari".

Prezent la eveniment, presedintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei, Ioan Chelaru, a aratat ca procesul de revizuire ''este intr-un moment dificil'' din cauza lipsei consensului politic.

"Suntem intr-un moment dificil cu procesul de revizuire. Vreau sa va spun cateva lucruri, care nu-mi plac in mod special, insa nu mai suntem in prezent intr-un consens politic de doua treimi ca sa putem face un pas mai departe. De aceea, in acest moment, suntem la nivelul la care analizam observatiile, cele mai multe extrem de pertinente ale CCR si ale Comisiei de la Venetia, si probabil ca din toamna vom face un pas inainte", a explicat senatorul, adaugand ca acest Codlex este "un monument de lucrare".

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, si-a inceput discursul citandu-l pe Thomas Paine: "Fiecare popor are Constitutia pe care o merita si care i se potriveste".

"Acum, sincer, nu stiu daca meritam Constitutia asta sau ni se potriveste, ea functioneaza (...) Ar trebui upgradata in raport cu vremurile pe care le traim. Cred ca problema noastra nu este daca este necesar sa o upgradam, toata lumea considera ca pe aici pe colo ar trebui facut ceva. Problema noastra este sa gasim resursele si sa o facem cu intelepciune, cu buna credinta, si sa identificam si o fereastra de timp care sa nu fie alterata de evenimente electorale sau de alte preocupari. Ceea ce este aproape o performanta daca am reusi. Sa nu construim o modificare constitutionala pentru sau impotriva unei persoane, unei institutii", a spus deputatul.

Coordonatorul lucrarii Stefan Deaconu, profesor universitar si fost consilier prezidential, a prezentat cateva date comparative din cele 28 de Constitutii.

"Spre exemplu, sunt 25 de state unitare, trei state federale. In 16 avem Parlamente Unicamerale, in 12 state Parlamente Bicamerale. (...) 7 state sunt republici parlamentare, 14, am spus eu, semiprezidentiale introducand si Cipru unde este o discutie daca este republica prezidentiala sau semiprezidentiala, si 7 monarhii. In 16 state mandatul presedintelui este de cinci ani, in doua state de sapte ani, in doua state de sase ani, intr-un singur stat exista un mandat de patru ani al presedintelui. Din perspectiva raporturilor dintre presedinte si prim-ministru o sa vedeti o serie de state unde seful statului numeste primul ministru - 19, am gasit eu; unde seful statului numeste un candidat pentru functia de prim-ministru - 6, unde parlamentul numeste prim- ministru - un singur stat, Suedia, si unde seful statului desemneaza de regula seful partidului majoritar care castiga alegerile - si am gasit 6 state", a aratat el.

Deaconu a mentionat ca sunt 17 state care au Curti Constitutionale si 11 state care nu au astfel de instante, iar mandatele membrilor Curtilor din UE variaza intre 8 si 12 ani, in majoritatea statelor fiind de 9 ani.

Prof. univ. dr. Simina Tanasescu, consilier prezidential, a explicat ca prin aceasta lucrare realizatorii nu si-au dorit sa ofere modele ci repere.

"Noi ne-am dorit sa oferim repere, elemente fata de care sa ne purtam raporta fara a copia. Elemente la care sa putem reveni atunci cand gandim propriile noastre institutii. Cu acest spirit am tradus si am prezentat Constitutiile", a subliniat Simina Tanasescu.

MJ a lansat miercuri Codex-ul constitutional care prezinta in limba romana Constitutiile statelor membre ale Uniunii Europene, proiectul reprezentand o premiera in spatiul comunitar.