Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un memorandum privind deblocarea sumei de 145,8 milioane de lei din fondurile blocate in bugetul Ministerului Apararii Nationale, potrivit prevederilor art.48 din Legea nr.186/2014 (Legea bugetului de stat pe anul 2015). Deblocarea fondurilor va permite continuarea finantarii programului Avion multirol al Fortelor Aeriene Romane, implementarea Planului de actiune pentru cresterea capacitatii de reactie a Aliantei (RAP), finalizarea securizarii Bazei Militare de la Deveselu, precum si asigurarea conditiilor necesare continuarii exercitiilor planificate pe anul 2015 si a cresterii nivelului de instruire a structurilor militare.

Potrivit art. 48 din Legea nr.186/2014, ordonatorii principali de credite nu pot repartiza sume din buget decat dupa aprobarea de catre Guvern a unor memorandumuri privind deblocarea acestora.

Guvernul sustine ca suma de 145,8 milioane de lei de la Ministerul Apararii a fost deblocata in scopul derularii in ritmul preconizat a proiectelor comune cu NATO si S.U.A.