Solutia legislativa potrivit careia admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire se examineaza de catre instanta "fara citarea partilor" este neconstitutionala, a decis marti Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), potrivit Agerpres.

"In 30 iunie, plenul Curtii Constitutionale (...) a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedura penala, conform carora "Admisibilitatea in principiu (n.r. a cererii de revizuire) se examineaza de catre instanta, in camera de consiliu, fara citarea partilor". In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.459 alin. (2) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire se examineaza de catre instanta "fara citarea partilor" este neconstitutionala" se precizeaza intr-un comunicat CCR.

Conform sursei citate, pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea a retinut ca excluderea partilor din aceasta prima faza a solutionarii caii de atac extraordinare a revizuirii si solutionarea admisibilitatii in principiu a cererii de revizuire doar cu participarea procurorului determina ruperea echilibrului procesual si incalcarea principiului egalitatii armelor, componenta a dreptului la un proces echitabil, prevazut de art.21 alin. (3) din Constitutie, care presupune ca fiecare parte sa dispuna de posibilitatea rezonabila de a-si prezenta cauza in conditii care sa nu o plaseze intr-o situatie dezavantajoasa fata de adversarul sau.

"Prin urmare, atata vreme cat admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire se solutioneaza cu participarea procurorului, din perspectiva contradictorialitatii, ca element definitoriu al egalitatii de arme si, implicit, al dreptului la un proces echitabil, norma legala trebuie sa permita citarea partilor in scopul asigurarii posibilitatii acestora de a participa la aceasta etapa procesuala. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv, Tribunalul Braila-Sectia penala. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", mentioneaza comunicatul citat.