Presedintele Klaus Iohannis afirma, intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times, ca premierul Victor Ponta trebuie sa demisioneze, intrucat "este inacceptabil pentru o tara europeana sa aiba un prim-ministru acuzat de fapte ilegale".

Klaus IohannisFoto: Hotnews

"Cel mai bun mod de a trata (aceasta situatie) este sa demisioneze. Daca nu este vinovat, asa cum sustine, atunci nu este nicio problema... dar este inacceptabil pentru o tara europeana sa aiba un prim-ministru acuzat de procurori de fapte ilegale", a declarat Iohannis pentru FT.

Klaus Iohannis: Nu se poate lupta impotriva coruptiei cu manusi albe

Presedintele Klaus Iohannis a mai afirmat in interviul acordat Financial Times ca nu se poate lupta impotriva coruptiei cu manusi albe, apreciind ca aceasta lupta va dura cat timp va fi necesar.

Financial Times scrie ca in primul sau interviu notabil in limba engleza, in calitate de presedinte, Iohannis afirma ca dorinta sa de a curata politica romaneasca ramane. "Multi se asteapta la schimbari rapide, care, evident, nu se vor intampla imediat", declara presedintele, citat de Mediafax.

"Nu e alta cale, nu se poate lupta impotriva coruptiei cu manusi albe", declara Iohannis. "Va dura cat timp va fi necesar", adauga presedintele, in interviul aparut in editia electronica de marti a publicatiei Financial Times.

Publicatia noteaza ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au obtinut anul trecut peste 1.000 de condamnari si au inculpat alti 1.100 de suspecti. Peste 90% dintre cei inculpati au fost condamnati, o performanta laudata drept exemplara de sustinatorii institutiei si care ii deranjeaza pe criticii sai.

Iohannis a fost un sustinator al luptei anticoruptie a DNA, in batalia cu Partidul Social Democrat al premierului Victor Ponta, dar criticii spun ca presedintele a fost adesea lasat intr-un rol de spectator.

Financial Times mai scrie ca raidurile in zorii zilei si arestarea unor oameni de afaceri si politicieni sunt un lucru obisnuit pentru Romania. Analistii afirma ca situatia de la Bucuresti s-a "intunecat" in aprilie, cand Dan Sova, un apropiat al premierului Victor Ponta, nu a putut fi arestat.

Potrivit publicatiei, campania anticoruptie a intrat acum in ceea ce presedintele Iohannis numeste "o faza urata", in conditiile in care procurorii si-au indreptat atentia spre insusi Ponta. El este suspectat de implicare in frauda si conflict de interese odata cu numirea lui Sova intr-o functie guvernamentala.

Premierul neaga acuzatiile si a castigat o motiune de cenzura in Parlament, la o saptamana dupa ce acuzatiile impotriva sa au devenit publice. El si-a luat apoi o pauza de o luna pentru tratament in Istanbul, dupa ce s-a ranit la genunchi, se mai arata in articolul FT.

Analistii afirma ca Guvernul este intr-o perioada de supravietuire, iar alegerile sunt probabile inainte de termen, mai noteaza publicatia, care adauga ca, recent, presedintele l-a numit premier interimar pe Gabriel Oprea, pana la revenirea lui Ponta din Turcia.

Klaus Iohannis indeamna Guvernul Marii Britanii sa evite masurile discriminatorii contra romanilor

Presedintele Klaus Iohannis indeamna Guvernul britanic, in interviul acordat cotidianului Financial Times, sa evite masurile discriminatorii impotriva cetatenilor romani, amintind ca libertatea de circulatie este un principiu fundamental al Uniunii Europene.

Oficialii de la Bucuresti considera inacceptabile unele dintre propunerile antiimigratie formulate de premierul britanic David Cameron, precum oprirea accesului angajatilor comunitari la credite fiscale timp de patru ani, noteaza FT, citat de Mediafax.

Klaus Iohannis a explicat ca intelege nevoia lui David Cameron de a aborda preocuparile publice privind imigratia si abuzurile privind serviciile sociale, dar a cerut evitarea masurilor discriminatorii impotriva romanilor.

"Libertatea de circulatie este extrem de importanta pentru Uniunea Europeana, este unul dintre principiile pe care Uniunea este construita", a afirmat Iohannis.

In alta ordine de idei, Iohannis a reiterat angajamentul Romaniei in favoarea sanctiunilor europene impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina si a salutat suplimentarea prezentei NATO in Romania.

"Este vorba de modalitate de a oferi noi asigurari Romaniei, in calitatea de tara situata pe flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice. Asistam la frecvente survoluri ruse pe coasta Marii Negre", a spus Iohannis.