Deputatul PSD Vasile Ghiorghe Gliga a fost condamnat definitiv de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, informeaza Agerpres.

Instanta Suprema i-a respins ca nefondat apelul impotriva sentintei din februarie anul acesta.

In 12 februarie 2015, el a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese.

Vasile Ghiorghe Gliga a fost trimis in judecata in ianuarie 2014 de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, el fiind acuzat de conflict de interese, dupa ce si-a angajat sotia in cadrul biroului sau parlamentar, cu incalcarea prevederilor legale.

Ancheta a demarat in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate.

Potrivit ANI, Vasile Ghiorghe Gliga si-a angajat sotia, Elena Gliga, in perioada 5 ianuarie 2009 - 28 martie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 28 Mures. Inspectorii de integritate au calculat ca beneficiul patrimonial obtinut de sotia deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 euro).

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative", iar potrivit dispozitiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.