In primele cinci luni ale acestui an, Politia Romana a ridicat in vederea confiscarii peste 320 de kg. de droguri de risc si mare risc, peste 7.500 de comprimate si 500 de kg. pre-precursori, informeaza un comunicat al Inspectoratului General.

Mai multe state americane aproba legalizarea marijuaneiFoto: Agerpres

In primele cinci luni ale acestui an, Politia Romana, prin structurile de combatere a criminalitatii organizate a desfasurat 258 de actiuni operative in domeniul combaterii traficului de droguri, in cadrul carora au fost destructurate 26 de grupari infractionale organizate.

In perioada analizata, au fost trimise in judecata 1.462 de persoane fizice si juridice, pentru savarsirea a 3.407 infractiuni, dintre care 714 persoane au fost retinute sau arestate.

De asemenea, politistii au ridicat in vederea confiscarii 325,35 de kg. de droguri, dintre care 229,88 de kg. de droguri de mare risc si 95,47 de kg. de droguri de risc, 7.580 de comprimate si 500 de kg. pre-precursori.

Fenomenul traficului de droguri este caracterizat de o diversificare a categoriilor de droguri nou introduse pe piata, prin aparitia noilor substante psihoactive, arata sursa citata.

Romania este o tara de tranzit pentru majoritatea tipurilor de droguri, in cantitati reduse, in special pentru heroina, cocaina, cannabis, rezina de cannabis si droguri sintetice.

Traficul de heroina pe teritoriul Romaniei manifesta o constanta relativa de-a lungul timpului determinata de pozitia geografica a tarii noastre pe traseul Rutei Balcanice, folosit de gruparile criminale pentru transportul heroinei de la locurile de producere a acesteia in Afganistan pana la pietele de desfacere din Europa Centrala si de Vest, in special Olanda si Marea Britanie, explica politistii.

Totodata, Romania ramane o ruta alternativa utilizata de retelele infractionale organizate pentru introducerea in Europa, a cocainei ce provine din America de Sud.

Piata interna de desfacere a cocainei reprezinta un segment distinct in peisajul traficului si consumului de droguri din tara noastra prin prisma faptului ca acesta este un drog scump, accesibil unei categorii de consumatori cu posibilitati materiale ridicate, arata sursa citata.

De asemenea, in ultima perioada, politistii au descoperit mai multe culturi de cannabis, indoor si outdoor pe teritoriul Romaniei, culturi in apartamente, case, hale industriale dar si plantatii de cannabis, in aer liber, disimulate intre culturi agricole.

Drogurile sintetice au cunoscut o diversificare pe piata din Romania in ultimii doi ani luand in considerare si faptul ca pe langa cele clasice au aparut derivati cunoscuti drept ¬designer drugs¬ (numite impropriu etnobotanice).

In ceea ce priveste Noile Substante Psihoactive, s-a constatat o scadere a disponibilitatii acestora pe strada sau prin intermediul unitatilor comerciale datorita reglementarilor intrate in vigoare si a eficientei activitatilor desfasurate, in special in mediul on¬line.