Noua detinuti ai Penitenciarului Jilava, intre care si omul de afaceri Mihai Bucurenciu si Aurel Parvu, fost viceprimar al comunei Stefanestii de Jos si nas al lui Adrian Minune, au fost adusi, vineri, in Parcul Herastrau din Capitala, unde si-au povestit trecutul din postura de "carti vii", informeaza Mediafax.

Cei noua detinuti, cu pedepse cuprinse intre doi si zece ani de inchisoare, au fost adusi in parc in cadrul unei actiuni intitulate "Biblioteca vie" si organizate, la nivel national, de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), care a urmarit, in principal, eliminarea prejudecatilor legate de detinuti, inchisori si angajatii acestora.

Detinutii au avut rolul unor "carti vii" si au putut fi "imprumutati" de trecatori, pentru cate 30 de minute, timp in care si-au putut spune povestea vietii lor si cum au ajuns la inchisoare.

Omul de afaceri Mihai Bucurenciu a declarat, pentru Mediafax, ca daca trecutul lui ar fi o carte, atunci cel mai potrivit titlu ar fi "Afaceri, afaceri, condamnare".

Bucurenciu a povestit ca viata lui a luat o turnura neasteptata dupa ce Valentin Raducan i-a furat din portbagajul masinii bani si bijuterii in valoare de aproximativ 500.000 de dolari. Suspectul a fost atunci prins si sechestrat de mai multi apropiati ai lui Bucurenciu, insa a reusit sa evadeze si a anuntat Politia. In urma procesului, cunoscut sub numele de "Dosarul Portbagajul", au fost condamnate mai multe persoane, iar Bucurenciu a primit zece ani de inchisoare.

"Este o carte vorbita, care reprezinta, in principal, continutul dosarului in care am fost condamnat zece ani. In 2000 am fost condamnat la zece ani fara sa dau nicio declaratie, am stat ascuns prin mai multe tari. E foarte greu sa dai cu piciorul la libertate si sa ajungi la puscarie, care este iadul pe pamant. In 2009 am revenit in Romania pentru ca am vrut sa indrept nedreptatile. Cu toate ca a urmat un nou proces, in urma caruia am primit trei ani cu suspendare, Curtea Suprema a hotarat in cinci minute ca trebuie sa execut zece ani", a spus Mihai Bucurenciu.

El a sustinut ca barbatul care i-a furat banii si bijuteriile din portbagaj, urmarit international de autoritatile romane, a fost prins in SUA pentru infractiuni electronice, insa a fost eliberat dupa ce a facut o intelegere cu FBI.

Un alt detinut adus sa joace rolul de "carte vie" in Parcul Herastrau a fost Aurel Parvu, fost viceprimar in comuna Stefanestii de Jos si nas al cantaretului de manele Adrian Minune.

Parvu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune si spalare de bani, fapte comise in 2011. "Cartea mea poate fi intitulata ᅡViata e facuta si cu bune si cu releᅡ", a spus Parvu pentru Mediafax.

Acesta a explicat ca a avut "nefericita intamplare de a ajunge la inchisoare la Jilava, unde nu e o viata buna". Acesta a mentionat ca de cand este inchis a fost vizitat de primarul localitatii Stefanestii de Jos, in timp ce finul sau, Adrian Minune, nu a fost niciodata in vizita si nici nu i-a trimis vreodata pachet.

Actiunea a facut parte dintr-un proiect intitulat "Biblioteca vie" si s-a numit "Priveste-ma ca pe un om, citeste-ma ca pe o carte", fiind organizata, concomitent, de toate penitenciarele din tara, iar la aceasta participand, in total, aproximativ 200 de detinuti.