Statele Unite vor amplasa in Europa centrala si de est 250 de tancuri, vehicule de lupta Bradley, mortiere cu autopropulsie si echipamentul de lupta blindat asociat, urmand ca acest echipament sa fie mutat "constant" prin Europa, "pentru a demonstra libertatea de miscare a fortelor armate americane in regiune" si "pentru a sprijini activitatile de antrenament si exercitiu", potrivit unui comunicat al Ambasadei Americii la Bucuresti.

Acest set de echipamente, numit European Activity Set (EAS), "va consta in echipament de la esalon companie pana la esalon brigada, localizate pe teritoriul mai multor tari aliate NATO, inclusiv Bulgaria, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia si Romania".

Potrivit sursei citate, conceptul EAS "este concentrat pe activitate si are rolul de a asigura echipamentul necesar pentru exercitii si antrenamente pe flancul estic al NATO".

"Spatiile de depozitare propuse pentru aceste echipamente au fost selectate in functie de proximitatea lor fata de poligoanele unde este cel mai probabil sa fie folosite cel mai des. Dislocarea inaintata va ajuta la reducerea costurilor de transport si maximizarea timpului de antrenament al fortelor dislocate. Pentru a demonstra libertatea de miscare a fortelor armate americane in regiune, Comandamentul SUA din Europa (USEUCOM) va muta constant echipamentul prin Europa pentru a sprijini activitatile de antrenament si exercitiu", se arata in comunicatul diplomatiei americane.

"In cadrul Operatiunii Atlantic Resolve (OAR), echipamentele EAS vor fi integrate in si folosite pentru sprijinirea dezvoltarii de capacitati si sisteme de aparare ale NATO in cooperare. Prin folosirea EAS si in contextul Operatiunii Atlantic Resolve, SUA folosesc o abordare dinamica in demonstrarea angajamentului lor fata de NATO si contributia la aspectele initiale de descurajare prin dezvoltarea interoperabilitatii aliatilor printr-o multitudine de antrenamente si exercitii", se mai arata in comunicat.

Reamintim ca, la inceputul acestei saptamani, secretarul american al apararii, Ash Carter a anuntat, citat de Reuters, ca SUA vor pre-pozitiona tancuri, artilerie si alte echipamente militare in sase state din Estul Europei, printre care si Romania. Carter a anuntat marti in Estonia ca Romania si-a dat acordul, alaturi de Polonia, Bulgaria, Estonia, Lituania si Letonia, sa gazduiasca echipament militar american.

Tot marti, plenul parlamentului Romaniei a aprobat o solicitare a presedintelui Klaus Iohannis privind aprobarea infiintarii Unitatii de Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), si a Comandamentului Multinational de Divizie, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti. Solicitarea a fost aprobata in unanimitate, cu 283 de voturi "pentru".