Peste 400 de matematicieni romani si din strainatate vor participa, incepand de maine, la Congresul Matematicienilor Romani. Evenimentul a fost initiat inainte de razboi, cu participarea unor matematicieni de mare forta, a declarat pentru HotNews.ro Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania. Aceasta este a opta editie a Congresului si se desfasoara la Iasi. Academicianul Viorel Barbu a afirmat pentru HotNews.ro ca in cadrul evenimentului se va discuta si despre modul in care este predata matematica in scoala, cu participarea unor profesori de liceu. "S-au redus foarte mult orele de matematica, se face foarte putin, si in preuniversitar, si in pregatirea universitara", a avertizat acesta.

Academicianul Viorel BarbuFoto: Agerpres

In perioada 26 iunie - 1 iulie, la Iasi se va desfasura a opta editie a Congresului Matematicienilor Romani. Evenimentul este organizat de Sectia de Stiinte Matematice a Academiei Romane, de Societatea de Stiinte Matematice din Romania, de Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane, Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Al. Ioan Cuza din Iasi, Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti si de Institutul de Matematica Octav Mayer al Academiei Romane.

Radu Gologan, in redactia HotNews.ro

Radu Gologan, in redactia HotNews.ro

Foto: Hotnews

Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania si membru al comitetului organizator, a declarat pentru HotNews.ro ca "sunt aproximativ 400 de matematicieni care participa la acest congres, dintre care 300 sunt romani sau de origine romana".

"Ca noutate, dupa vreo 50-60 de ani, la congres se acorda multe premii pentru cercetare. Maine se va acorda premiul Nicolae Dinculeanu al Academiei, care provine dintr-un fond privat al profesorului Dinculeanu, iar sambata vor primi premii doi matematicieni sub 35 de ani, cu rezultate extraordinare", a precizat Radu Gologan.

Acesta a afirmat ca "congresul a fost initiat inainte de razboi, eveniment la care au participat matematicieni de mare forta. Dupa Revolutie, el a fost reluat. Un specialist in cercetare, daca ar vedea ce matematicieni importanti din lume vin, ar descoperi ca este o manifestare extraordinara. Ne putem mandri ca suntem o forta in matematica, si prin acest congres".

Viorel Barbu, presedinte de onoare a Sectiei de Stiinte Matematice a Academiei Romane, a declarat pentru HotNews.ro ca la reuniunea de la Iasi vor fi prezenti matematicieni "extrem de calificati, care vorbesc despre rezultatele celor mai recente cercetari pe care le realizeaza".

Academicianul a anuntat ca in cadrul Congresului vor fi discutate si teme care tin de predarea matematicii in scoli si de modificarea curriculumului la aceasta disciplina, cu participarea profesorilor de liceu. "Fara sa spun ca eu cunosc foarte bine ce se intampla in prezent [in sistemul de educatie - n.red.], suntem intre doi poli: scoala romaneasca pregateste elite care apoi parasesc tara si ramanem cu celalalt pol, care cred ca este majoritar si este format din oameni care nu isi insusesc bine matematica. Cei mai buni nici macar nu isi mai incep studiile universitare la noi", a avertizat matematicianul.

"Matematica nu se face doar pentru matematicieni. De cativa ani nu mai predau, dar in ultimii ani nivelul studentilor scazuse foarte mult, ceea ce inseamna ca nivelul liceului scazuse", a precizat Viorel Barbu.

Potrivit acestuia, "eforturi de a ridica invatamantul matematic se fac peste tot. In Marea Britanie, semnalul este: nu se poate ajunge la performanta fara educatie matematica, si asta nu pentru matematicieni".

Viorel Barbu a declarat pentru HotNews.ro ca "s-au redus foarte mult orele de matematica, se face foarte putin, si in preuniversitar, si in pregatirea universitara". "La noi lipseste un studiu foarte serios, care sa arate de ce a cazut invatamantul matematic si stiintific. Noi avem profesori care sunt capabili sa mentina un anumit nivel, insa am indoieli ca Ministerul Educatiei face ceea ce trebuie", a afirmat academicianul.

Informatii de background

Primul Congres al Matematicienilor Romani s-a desfasurat in 1929, la Cluj. A doua editie a evenimentului a fost organizata trei ani mai tarziu, in 1932, la Drobeta-Turnu Severin. Au urmat doua editii la Bucuresti, in anii 1945 si 1956, dupa care Congresul a mai fost organizat abia in 2003, la Pitesti. De atunci, el se desfasoara o data la patru ani: in 2007 a fost la Bucuresti, in 2011 la Brasov, iar acum, in 2015, la Iasi. Sursa si detalii

Comitetul organizatoric este format din academicienii Viorel Barbu, Marius Iosifescu, Solomon Marcus, Ioan Tomescu, Gabriela Marinoschi, Lucian Beznea - directorul Institutului de Matematica al Academiei Romane, Dan Timotin - director adjunct al Institutului, Victor Tigoiu - decan al Facultatii de Matematica si Informatica de la Universitatea din Bucuresti, Catalin Lefter - decan al Facultatii de Matematica de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, si Radu Gologan - presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din Romania.

Site-ul Congresului Matematicienilor Romani