(Articol actualizat) CCR a respins miercuri, cu majoritate de voturi, ca inadmisibila sesizarea PNL privind votul din Senat in cazul cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, transmite Agerpres.

Dan Sova in SenatFoto: Agerpres

In 8 iunie, liberalul Catalin Boboc a anuntat ca senatorii PNL au atacat la CCR hotararea Camerei Superioare a Parlamentului din 2 iunie referitoare la reluarea votului in cazul Sova.

Senatorul PNL Marinica Dinca a explicat ca, prin contestatia depusa, PNL solicita sa se respecte dispozitiile constitutionale pe care CCR le-a invocat in decizia referitoare la hotararea din 25 martie a Senatului.

"Sesizarea depusa la Curte reitereaza ceea ce a spus CCR. Constatam, pe de o parte, ca in martie PSD a calcat cu senilele tancului Constitutia, acum (...) am constatat ca, pe langa Constitutie, au desfiintat, practic, o hotarare a CCR, au incalcat-o dupa bunul lor plac, iar astazi, in sesizarea adresata CCR, am spus ca trei dispozitii constitutionale nu au fost respectate, legate de drepturi fundamentale. (...) Solicitam sa se respecte dispozitiile constitutionale pe care CCR le-a invocat in decizia referitoare la hotararea din 25 martie a Senatului. Responsabilitatea incalcarii si a legilor organice si a Constitutiei trebuie sa si-o asume presedintii de sedinta ale celor doua plenuri, pentru ca au supus la vot propuneri care contraveneau Constitutiei", a sustinut Dinca.

Potrivit acestuia, premisa aplicata la reluarea votului a condus la un alt rezultat.

"In momentul in care ai o premisa si aplici o alta dispozitie legala, ajungi la un alt rezultat. Acum premisa era votul consemnat prin proces-verbal si necontestat pana in acest moment de nimeni, iar, daca aplicam un anumit temei legal, cel al Constitutiei, aveam un cu totul alt rezultat. Acum CCR este pusa in situatia sa se pronunte si asupra acestui aspect. La momentul respectiv nu se putea pronunta, pentru ca sesizarea a fost facuta doar pe obligatia de a emite hotararea, pentru ca presedintele Senatului la acel moment si presedintele de sedinta nu-si asumau emiterea unei hotarari. Acum CCR se poate pronunta si pe aspecte de acest gen", a spus Dinca.

Cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului social-democrat Dan Sova a fost respinsa de Senat pe 2 iunie, dupa reluarea votului in urma deciziei CCR care a declarat neconstitutionala hotararea Camerei Superioare a Parlamentului privind votul exprimat in 25 martie in acest caz.

In cazul Dan Sova, Curtea a pronuntat doua decizii. In prima decizie, judecatorii au statuat ca Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in 25 martie iar in cea de-a doua, ca este neconstitutionala hotararea Camerei Superioare referitoare la rezultatul votului exprimat la aceeasi data, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii si regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76 alin. 2 din Constitutie.

Curtea Constitutionala a cerut, pe 15 iunie, un punct de vedere Biroului Permanent al Senatuluila sesizarea facuta de 36 de senatori, referitor la neconstitutionalitatea hotararii din 2 iunie, privind respingerea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova