Romanii reprezinta cei mai multi migranti din UE care au beneficiat de serviciile organizatiei Medecins du Monde in 2014, in lipsa altor servicii de asistenta medicala, potrivit unui raport al ONG-ului international, citat de Mediafax.

"In ciuda cresterii nivelului de constientizare si a lucrarilor de referinta privind inegalitatile in domeniul sanatatii, persoanele intalnite in cadrul programelor Medecins du Monde (MdM) scapa de multe ori sondajelor oficiale si nu sunt luate in evidenta sistemelor informationale de sanatate. Acesta este motivul pentru care, in fiecare an, Observatorul Retelei Internationale a MdM privind accesul la servicii medicale publica un raport referitor la determinantii sociali ai starii de sanatate si starea de sanatate a pacientilor echipelor Medecins du Monde", arata Asociatia Carusel, parte din reteaua MdM, intr-un comunicat.

Raportul citat se bazeaza pe 41.238 de consultatii medicale si sociale individuale cu 22.171 de persoane, in noua tari europene (Belgia, Elvetia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Olanda, Suedia, si Regatul Unit al Marii Britanii) in 2014.

Dintre cetatenii europeni migranti intalniti de echipele MdM, 62,3 la suta erau din Romania. In suburbia pariziana Saint-Denis, MdM a acordat servicii medicale unui numar de 1.035 de romani de etnie roma. Romanii sunt cei mai numerosi in Franta, Suedia, dar si la Munchen, se arata in raport.

La mare distanta, cu o pondere de 14,8 la suta, se situeaza bulgarii, urmati de migranti din Polonia, Portugalia, Spania si Italia.

In cele noua tari europene avute in vedere in raport, pacientii MdM erau originari in cea mai mare parte din Africa Subsahariana (29%), apoi UE (15,6%), Asia (11,6%), Maghreb (11,4%), Orientul Apropiat si Mijlociu (9,3%) si Americi (in special America Latina - 8,9%).