Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole, care are ca obiect stabilirea cadrului juridic general de functionare a filierei vitivinicole in ceea ce priveste producerea, atestarea orginii, comercializarea si controlul produselor, anunta Mediafax.

Obiectivul sectorului vitivinicol este cresterea competitivitatii producatorilor de vin, care se realizeaza prin urmatoarele actiuni: exploatarea plantatiilor viticole in bune conditii agricole si de mediu; promovarea produselor vitivinicole si protectia denumirilor de origine controlata, a indicatiilor geografice si a mentiunilor traditionale; stabilirea reglementarilor care sa permita echilibrarea cererii/ofertei si adaptarea productiei la cerintele pietei; protejarea intereselor producatorilor si stimularea asociatiilor profesionale/organizatiilor de producatori recunoscute cu scop lucrativ pentru a putea beneficia de investitii.

Printre altele, Legea 191/2014 prevede ca este interzis adaosul de apa la producerea mustului, vinului si a produselor vinicole.

De asemenea, este interzisa producerea musturilor si a vinurilor din alte materii prime decat strugurii pentru vin sau modificarea compozitiei acestora prin adaosul altor substante decat cele prevazute de lege.

Totodata, este intezisa folosirea de substante aromatizante sau de extracte la producerea vinurilor, exceptie facand aromatizarea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar. Nu sunt permise substantele aromatizante de orice natura, a indulcitorilor sintetici si colorantilor la obtinerea vinurilor.

Producerea, expunerea spre vanzare si/sau vanzarea cunoscand ca sunt falsificate sau substituite de vinuri care sunt vatamatoare sanatatii sunt pedepsite cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda penala si interzicerea unor drepturi.

Pentru fapte de falsificare a vinurilor pentru care exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila se aplica masura suspendarii autorizatiei de antrepozit fiscal pe o perioada de trei ani.