Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015 - 2019 va fi dezbatuta si votata de plenul Parlamentului marti, la ora 13,00, au decis Birourile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat luni Parlamentului Strategia Nationala de Aparare a Tarii, intitulata 'O Romanie puternica in Europa si in lume', aratand ca acest document este o 'declaratie' pe care Romania o face.

"Strategia Nationala de Aparare revine in obligatia legala a presedintelui Romaniei. Acest document nu este insa si nu trebuie sa fie un act de vointa al unei persoane, nici al catorva institutii. Strategia Nationala de Aparare e mult mai mult decat atat. Este o declaratie pe care Romania o face. Ea isi propune sa raspunda unor nevoi si asteptari si priveste deopotriva statul, societatea si cetateanul. Prin obiectivele si continutul sau, Strategia Nationala de Aparare se refera, de fapt, la aparare si securitate nationala in ansamblu, iar cele doua concepte merg impreuna", a spus Iohannis, luni, in plenul reunit al Parlamentului.

El a spus ca prezentarea Strategiei Nationale de Aparare in termen de sase luni a fost, pe langa obligatia legala, si un angajament personal si a mentionat ca Romania puternica inseamna si un stat care contribuie la democratie si libertate, la mentinerea securitatii colective impreuna cu aliatii sai.

"Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, intarirea profilului Romaniei in NATO si UE, aprofundarea cooperarii cu statele vecine si cu cele din flancul estic al NATO si intensificarea cooperarii regionale se numara printre obiectivele nationale de securitate pe care Strategia le afirma. Garantul principal al securitatii Romaniei este Alianta Nord-Atlantica. Romania este la randul ei puternica intr-o Alianta Nord Atlantica puternica si intr-o Uniune Europeana puternica. Angajamentul tuturor partidelor politice de a creste bugetul pentru aparare la 2% pana in 2017 este semnalul ca Romania intelege cerintele momentului si isi asuma responsabilitatea de a fi un furnizor de securitate, nu doar un beneficiar, o tara care proiecteaza securitate si stabilitate in zona. Pe langa apartenenta noastra la NATO, trebuie sa dovedim ca avem capabilitatile necesare pentru a participa la apararea colectiva", a aratat seful statului.

Iohannis a precizat ca Strategia Nationala de Aparare aduce cateva noutati, indicand ca documentul opereaza cu un concept de securitate nationala extinsa.

"In afara elementelor care tin de aparare, de ordine publica sau de activitatea de informatii si contrainformatii, securitatea nu mai poate fi separata de un mediu economic competitiv, de stabilitatea financiar-bugetara, de existenta unor sisteme publice - educatie, sanatate, pensii - functionale si adaptate schimbarilor, de protectia infrastructurilor critice sau de capacitatea de a raspunde la problemele de mediu. Este momentul ca in perioada urmatoare sa construim consens politic in jurul acestor teme esentiale, un consens politic care sa produca in mod real reforma si legislatie durabila", a spus presedintele Iohannis.

Seful statului a precizat ca Strategia Nationala de Aparare isi propune o abordare integratoare si echilibrata, care aduce la un loc dimensiunea de aparare, militara, cu cea de ordine publica, de informatii, contrainformatii, de securitate, economica, energetica, diplomatica, managementul situatiilor de criza si cea educationala, de sanatate, sociala si demografica.

Comisiile de aparare din Camera Deputatilor si Senat au avizat favorabil, pe 17 iunie, Strategia Nationala de Aparare.

Seful statului a avut consultari cu partidele si formatiunile parlamentare pe tema Strategiei la inceputul lunii iunie.

Zilele trecute, Strategia a fost prezentata si reprezentantilor corpului diplomatic din statele membre ale NATO si ale Uniunii Europene.

Pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare au fost consultate comisiile de aparare ale Parlamentului, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic, ai institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.