Ambasadorul SUA la NATO a declarat ca, prin Tratatul de la Washington, SUA au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic sa-si apere aliatii din cadrul NATO in cazul unui atac armat, el subliniind ca Statele Unite isi iau foarte in serios obligatia de a-si apara aliatii, inclusiv Romania, relateaza Mediafax.

Exercitii NATO in Marea NeagraFoto: MApN

Intrebat daca armata SUA va apara Romania in cazul unui atac al Rusiei, chiar daca alti aliati precum Marea Britanie, Germania sau Franta n-ar oferi sprijin militar, ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat: "Da, Statele Unite vor raspunde la un atac armat asupra oricarui aliat din cei 27. O lectura atenta a Tratatului de la Washington (...) indica faptul ca fiecare membru (NATO) are o responsabilitate individuala si in mod concertat cu alti aliati pentru a raspunde unui atac armat".

"Statele Unite au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic prin Tratat sa raspunda individual si in mod concertat cu cei 27 de aliati. Este important sa amintim ca avem o responsabilitate individuala si colectiva, iar SUA iau foarte in serios acest lucru. Si cred ca cea mai buna dovada ca luam foarte in serios obligatia noastra de a ne apara aliatii, inclusiv Romania, este ca suntem aici", a spus Lute, referindu-se la prezenta si participarea trupelor americane si a altor trupe aliate la exercitiile derulate in Europa de Est in ultimul timp.

"Prin umare nu doar spunem (ca ne aparam aliatii) prin intermediul Tratatului de la Washington si a articolului 5, dar o si facem prin prezenta noastra continua. Puteti avea mare incredere ca Statele Unite ale Americii sunt aici. Asta inseamna sa fii aliat", a explicat ambasadorul american la NATO, in cadrul unei discutii telefonice cu jurnalistii europeni, care a avut loc vineri.

Referitor la un sondaj publicat recent de Pew Research Center, potrivit caruia cetatenii din vestul Europei sunt reticenti in ceea ce priveste folosirea fortei militare pentru a apara un aliat NATO impotriva Rusiei, Douglas Lute a explicat ca actiunile celor 28 de tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice arata "o imagine foarte diferita" de rezultatele sondajului.

Diplomatul american a dat ca exemplu misiunea din Afganistan, demarata in urma cu 12 ani, la care participa toate cele 28 de state membre si 13 sau 14 parteneri ai Aliantei, dar si deciziile luate de liderii NATO la summitul din Tara Galilor, de anul trecut.

"Un alt exemplu este Readiness Action Plan. Nu doar SUA participa la exercitiile derulate de la Marea Baltica pana la Marea Neagra. Suntem alaturi de toti ceilalti aliati", a subliniat Douglas Lute.