Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) considera nejustificate si nefondate luarile de pozitie ale ministrului federal al Afacerilor Externe al Austriei pe tema alocatiilor destinate lucratorilor intracomunitari, cu referire expresa la Romania, se mentioneaza intr-un comunicat al Federatiei, intitulat "In locul padurilor din Romania, Austria vrea sa taie alocatiile copiilor romani".

Ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, a declarat ca este nemultumit de faptul ca Austria a platit 206 milioane euro in 2013 pentru alocatiile copiilor lucratorilor intracomunitari si ca i se pare inadmisibil ca statul austriac sa plateasca 160 euro drept alocatie unui copil roman ai carui parinti lucreaza in Austria, in timp ce in Romania ar primi doar 9 euro, se arata in documentul trimis duminica Agerpres.

Discutia despre copiii romani este total nejustificata, in contextul in care datele oficiale plaseaza Romania pe locul 5, dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia, aratand astfel ca nu romanii sunt cei care profita cel mai mult de asistenta sociala din Austria, mentioneaza comunicatul. Pe de alta parte, in Austria locuieste o comunitate de romani bine integrata, cu oameni seriosi si muncitori, potrivit textului.

"Nu intelegem de ce politicieni care se considera europeni ne aleg mereu pe noi ca subiect de disputa politica intre ei si adversarii lor. Libera circulatie a persoanelor si muncitorilor este un principiu fundamental al Uniunii Europene, iar accesul la serviciile sociale nu trebuie acordat discriminatoriu", afirma comunicatul FADERE, trimis de presedintele sau Daniel Tecu.

"Introducerea temei alocatiilor copiilor romani in aceasta disputa poate fi inteleasa doar in contextul atitudinii ferme a societatii romanesti impotriva taierii padurilor de catre firmele austriece", conform aceluiasi text.